Apu

Kennelliitto palkitsee virkakoiria, jotka auttoivat löytämään huumeita, aseita ja ihmisiä − Rajakoira Clapton esti laittoman maahantulon

Kennelliitto palkitsee virkakoiria, jotka auttoivat löytämään huumeita, aseita ja ihmisiä − Rajakoira Clapton esti laittoman maahantulon
Suomen Kennelliitto jakaa joulukuussa palkinnot viidelle ansioituneelle virkakoiralle: tullikoira Hessulle, sotakoira Oikulle, vankilakoira Hipille, poliisikoira Sampolle ja rajakoira Claptonille.
Julkaistu: 22.11.2022

Suomen Kennelliitto ry palkitsee vuosittain sankarikoirien lisäksi myös virkakoiria, jotka ovat toimineet ansiokkaasti tehtävässään. Valinnan ovat tehneet Tulli, Puolustusvoimat, Rikosseuraamuslaitos, Poliisi ja Rajavartiolaitos.

Tänä vuonna palkinnon saavat tullikoira Hessu, sotakoira Oikku, vankilakoira Hippi, poliisikoira Sampo ja rajakoira Clapton. Palkinnot jaetaan 2. joulukuuta Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä koiramessuilla.

Vuoden tullikoira

Labradorinnoutaja Hietsun Legenda ”Hessu” työskentelee Lentotullissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhdessä ohjaajansa, tullitarkastaja Jani Laihon kanssa. 6,5-vuotias Hessu on koulutettu huumausaineiden etsintään ja se on kuluvan vuoden jatkanut erinomaisia työsuorituksiaan erilaisten huumeiden salakuljetustapausten parissa.

Tullikoira Hessu.

Vuoden sotakoira

Labradorinnoutaja Juupelin Super-Oikku ”Oikku” on aktiivinen työmyyrä, joka on suorittanut vuosien aikana lukemattomia räjähde-etsintöjä muun muassa Puolustusvoimien turvatarkastuksissa. 8-vuotias Oikku työskentelee ohjaajansa ylipursimies Mikko Majurin kanssa rannikkolaivastossa Pansiossa. Oikku on erikoisetsintäkoira, joka on koulutettu ilmaisemaan räjähdysaineita ja aseita.

Sotakoira Oikku.

Vuoden vankilakoira

Belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Hiprakka ”Hippi” on nuori ja edistyksellinen vankilakoira, joka on innokas, aktiivinen ja varustettu hyvällä työmoraalilla. Hippi työskentelee Hämeenlinnan vankilassa yhdessä ohjaajansa vartija Anitta Lindholmin kanssa. 3,5-vuotias Hippi on koulutettu etsimään aseita ja niiden osia sekä huumausaineita. Hippi on ensimmäinen rotunsa edustaja vankilakoirana Suomessa.

Vankilakoira Hippi.

Vuoden poliisikoira

Labradorinnoutaja Hakukoneen Hashtag ”Sampo” on virkaurallaan löytänyt erilaisissa etsinnöissä lukuisia ampuma-aseita sekä rikoksentekovälineitä, runsaasti erilaisia huumausaineita sekä huomattavan määrän rahaa. Lisäksi Sampo on ohjaajansa vanhemman konstaapelin Jari Niemen kanssa pelastanut useita maastoon kadonneita ihmisiä, joista osa on löydettäessä ollut kriittisessä tilassa, ja heidän henkiin jäämisensä on ollut Sampon kuonotyöskentelyn ansiota. Sampo työskentelee ohjaajansa kanssa Vaasan pääpoliisiasemalla.

Poliisikoira Sampo.

Vuoden rajakoira

Saksanpaimenkoira Tuntemattoman Isosomppi ”Clapton” esti viime vuonna laittoman maahantulon, jossa henkilöt olivat piiloutuneet rekan perävaunun akselin päälle. Vaarallinen piilopaikka oli vaarallinen ja voinut olla koitua tulijoiden kohtaloksi, ellei Clapton olisi heitä löytänyt. Vuoden rajakoira on korona-aikana suorittanut sisärajatarkastuksia ja löytänyt henkilöitä sekä huumausaineita maahan tulleesta raskaasta liikenteestä. 4-vuotias Clapton ja hänen ohjaajansa vanhempi merivartija Sampsa Könönen työskentelevät Suomenlahden merivartiostossa Porkkalan merivartioasemalla.

Kommentoi »