Yllättävä tilanne keskellä kovinta marjakautta: Pakastemarja on tuoretta halvempaa
Suomalaiset marjat
Yllättävä tilanne keskellä kovinta marjakautta: Pakastemarja on tuoretta halvempaa
Pakastetut mustikat ovat tänä vuonna poikkeuksellisen edullisia torikaupassa myytäviin tuoreisiin marjoihin verrattuna.

Tuntuuko siltä, että tuoreet metsämarjat ovat tänä vuonna kalliita? Sellainen vaikutelma voi tulla, jos vertaat torikaupan hintoja kaupan pakastemarjoihin.

Apu tiedusteli torikaupan hintoja eri puolilta Suomea. Mikkelin torilla 600 grammaa mustikkaa maksoi viime viikon lopulla 7,50 euroa (12,50 euroa kilo) ja viiden kilon laatikon sai 45 eurolla.

Espoossa mustikan kilohinta pyöri samana ajankohtana 12–14 euron välillä. Helsingin Kauppatorilla mansikan ja mustikan litrahinta nousee kahdeksaan euroon. Yksi litra marjaa painaa noin 500 grammaa, joten kilon hinta oli 16 euron tietämissä.

Lidlin pakastealtaassa kilo kotimaista pakastemustikkaa on hinnoiteltu noin yhdeksään euroon. S-ryhmän Prismassa kotimainen pakastemustikkakilo maksaa vajaat 9,50 euroa. Kilohinnassa pakastemarja voi siis olla jopa viisi euroa halvempaa kuin tuore.

– Inflaatio ei ole purrut pakastemustikan hintoihin. Yhdeksän euron kilohinta pakastemustikasta on todella edullinen, kun puhutaan kotimaisesta puhtaasta tuotteesta, pakastemarjojen myyntiin keskittyvän Pakkasmarja Oy:n toimitusjohtaja Arja Kastarinen sanoo.

”Ei ole normaalia”

Puolukan satokausi ei ole vielä alkanut, mutta kaupan pakastealtaasta 200 gramman pussin puolukkaa saa reilusti alle yhdellä eurolla. Kastarisen mukaan halpojen hintojen taustalla voi olla ylitarjonta joistakin marjalajeista.

– Kaupan edustajat kilpailuttavat tietyt kategoriat huutokaupan tavoin, jolloin edullisin tarjous voittaa. Ei ole normaalia, että pakastemarjaa saa tuoretta marjaa edullisempaan hintaan. Kun olemme hankkineet poimitut marjat, ne käsitellään ja pakastetaan. Viime talven energiahinnat aiheuttivat paljon lisäkustannuksia. Myös työvoimakustannukset ja pakkaustarvikehinnat ovat kallistuneet. Kaikkien tässä ketjussa pitäisi saada palkkansa, Kastarinen huomauttaa.

Mansikoissa hintaerot ovat pienempiä kuin mustikoissa.

Mansikan kohdalla hintaerot ovat pienempiä. Kotimaista mansikkaa saa Prisman pakastealtaasta tällä hetkellä 2,99 eurolla 250 gramman pussin. Kilohinnaksi tulee noin 12 euroa. Tampereella, Mikkelissä ja Espoossa yksi litra (puoli kiloa) mansikkaa maksoi viime viikon lopulla torikaupassa seitsemän euroa, eli kilohinta oli 14 euroa. Pakastemansikka on siis pari euroa halvempaa kilolta.

Suuremmissa erissä tuore mansikka voi tulla pakkasmarjaa halvemmaksi.

Itse pakastetussa ja kaupan pakastemarjassa on eroa

– Itse pakastettuun marjaan verrattuna teollisen marjan laatu on parempi. Marja on aina irtonaista ja siinä on vitamiinit paremmin tallessa, koska teollisen toimijan pakastusteho on suuri ja marjat jäädytetään nopeasti keräämisen jälkeen, Pakkasmarjan toimitusjohtaja Kastarinen sanoo.

Hän tosin muistuttaa, että moni pitää marjojen poimimisesta ja luonnossa liikkumisesta.

– Pääasia olisi, että kotimaista marjaa kulutetaan.

Tilastot kuitenkin kertovat, että marjojen kuluttaminen on laskussa. Käänne tapahtui viime vuoden lopulla. Kysynnän lasku on Kastarisen mukaan erikoista, jos huomioi pakastemarjojen edullisuuden moneen muuhun inflaation myötä kallistuneeseen elintarvikkeeseen verrattuna.

– Kansanterveydenkin kannalta olisi tärkeää suosia marjoja.

Marjoilla voi edelleen tienata

Vaikka mansikan ja mustikan sato ei yllä tänä vuonna viime kesän tasolle, marjoilla voi edelleen tehdä kohtuullista tiliä.

Savossa ja Pohjois-Karjalassa toimivaa Maukkaat marjat -yritystä pyörittävä Arto Aholainen kertoo, että poimijoille maksetaan tänä vuonna suunnilleen samaa korvausta kuin viime kesänä.

– Maksoimme lakasta joitakin viikkoja sitten 12,80 euroa kilolta, mutta kun marjaa alkoi tulemaan enemmän, hinta tippui noin kymmeneen euroon. Viidestä kilosta mustikkaa poimijalle maksetaan tällä hetkellä 35 euroa, yrittäjä kertoo.

Toistaiseksi kerääjiä on riittänyt, mutta kotimaisesta työvoimasta on edellisvuosien tapaan pulaa. Aholainen pelkää, että tulevina vuosina marjoja ostavat asiakkaat vähenevät.

– Olemme huomanneet, että moni marjoja ostava on ikääntynyt henkilö. Nuoret eivät käy ostamassa etenkään lakkoja. Se varmasti näkyy jossain vaiheessa lakkojen myynnissä. Kaikki eivät ymmärrä lakan päälle.

5 kommenttia