Apu

Työnantajilla virheellinen käsitys paikallisesta sopimisesta, arvioi EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen

Työnantajilla virheellinen käsitys paikallisesta sopimisesta, arvioi EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen
Lasse Laatusen mukaan osa työnantajista kuvitteli, että paikallinen sopiminen tarkoittaa samaa kuin työnjohto-oikeus. Harva tuli ajatelleeksi, että sama ammattiyhdistysväki neuvottelee paikallisellakin tasolla.
Julkaistu: 7.1.2022

Vuodenvaihde työmarkkinoilla on ollut rauhaton. Työnantajapuoli on halunnut lisätä paikallisempaa sopimista. Sillä tiellä pisimmälle meni Metsäliitto jättämällä työehtoneuvottelut yrityskohtaisiksi. Palkansaajaliitot edustavat silti edelleen työntekijöitä.

Asetelmasta on povattu koituvan vaikeuksia, ja on niitä koitunutkin. Paperiliitto on lakkoillut UPM:n tehtailla, ja Keitele Groupiakin uhkaa lakko.

– Työnantajien toivoma paikallinen sopiminen ei sittenkään toimi niin kuin he ajattelivat, arvioi Lasse Laatunen, Elinkeinoelämän keskusliiton entinen työmarkkinajohtaja.

Miten eroon kuumentuneesta tilanteesta?

Teollisuusyritysten työnantajat ajoivat tulopoliittisista neuvotteluista luopumista halutessaan muun muassa eroon ammattiyhdistysliikkeen vallasta.

– Osa työnantajista kuvitteli, että paikallinen sopiminen tarkoittaa samaa kuin työnjohto-oikeus. Harva tuli ajatelleeksi, että sama ammattiyhdistysväki neuvottelee paikallisellakin tasolla.

Toisaalta Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat pääsivät sopuun viime viikolla. Laatunen uskoo, että tilanne rauhoittuu. Metsäteollisuuden neuvotteluissa on tosin jouduttu tilanteeseen, jossa perääntymisestä on tullut arvovaltakysymys.

– Yritysten pitäisi tehdä vakava arvio siitä, miten kuumentuneesta tilanteesta päästään eroon ilman pitkää työtaistelua ja suuria vahinkoja.

Tupo-konkari muistuttaa, että neuvottelijoilla pitäisi aina olla myös toinen vaihtoehto.

– Heidän pitää löytää ratkaisu itse, apua ei kannata mennä tarjoamaan. Siellä on niin itsetuntoisia neuvottelijoita, että valtakunnansovittelijakin voi olla tilanteessa neuvoton.

Lasse Laatunen

71-vuotias juristi. Työskenteli Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtajana ja lakiasiainjohtajana. Edusti työnantajia kolmikantaneuvotteluissa neljällä vuosikymmenellä.

1 kommentti