Tuulilasi

Päästöskandaali: VW maksaa 4,3 miljardia dollaria sakkoja yhdysvaltalaisviranomaisillePäästöskandaali: VW maksaa 4,3 miljardia dollaria sakkoja yhdysvaltalaisviranomaisille

Yhdysvaltalaisviranomaiset ja VW Group ovat päässeet sopuun sakoista, jota saksalaismerkki joutuu maksamaan dieselautojen manipuloinnin takia Yhdysvalloissa.
Teksti Max Lange
Kuvat VW

Samalla VW tunnustaa syyllistyneensä rikokseen Yhdysvalloissa dieselskandaaliin liittyen. VW kertoi samalla, että sen päästöskandaalin käsittelyä varten sivuun laittamat 18,2 miljardia euroa eivät tule riittämään asiaan loppuun viemiseksi. Summaa nostaa äsken VW-konsernille tuomittu yli neljän miljardin dollarin sakko.

VW joutuu maksamaan nyt tuomitun 4,2 miljardin dollarin lisäksi 14,7 miljardia dollaria yrityksen yhdysvaltalaisille asiakkaille, jotka ovat omistaneet päästömanipulointiohjelmistolla varustetun dieselauton. VW joutuu ostamaan suuren määrän dieselautoja takaisin asiakkailtaan Yhdysvalloissa. Lisäksi VW:n pitää edistää sähköautoilua Yhdysvalloissa.

VW-konsernin toimintaa Yhdysvalloissa valvoo seuraavan kolmen vuoden ajan ulkopuolinen ja riippumaton elin. Vaikka VW on selviämässä päästöskandaalista Yhdysvalloissa suurilla sakoilla ja maineen menetyksellä, ei asia ole sielläkään vielä loppuun käsitelty.

Alkuviikolla yhdysvaltalaisviranomaiset pidättivät VW:n johtoportaaseen kuuluvan Oliver Schmidtin kesken hänen lomamatkansa. Schmidtiä syytetään petoksesta Yhdysvaltoja vastaan päästöjen manipulointiin liittyen. Schmidt oli ollut se henkilö VW:lla, joka oli vastannut kommunikaatiosta ympäristöviranomaisten kanssa.

Lukuisten dokumenttien perusteella Schmidt oli tiennyt päästömanipuloinnista jo pitkään, mutta ei ollut kertonut asiasta viranomaisille. Yhdysvaltalaissyyttäjät kaavailevat isoja syytteitä lukuisia Saksassa olevia VW-johtajia vastaan. Automotive News Europen tietojen mukaan yhtiön lakimiehet olivat suositelleet VW:n johtoporrasta jättämään Detroitin autonäyttely väliin mahdollisten pidätysten varalta.

Lähde: Automotive News Europe

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 11.1.2017