Image

Pääkirjoitus: Hyviä sijainteja

Pääkirjoitus: Hyviä sijainteja
Jos sijainti luonnon läheisyydessä alkaa korostua asunnon valintaperusteena, ovat vahvoilla ne paikat, joissa yhdistyvät luonto ja nopeat kulkuyhteydet, kirjoittaa Niklas Thesslund pääkirjoituksessaan.

Moni kesälomalainen on tänä vuonna joutunut uuteen tilanteeseen, kun lomaviikot pitääkin viettää Suomessa. Vaikka matkustusrajoituksia on nyt purettu, olivat ne kevättalvella ja keväällä voimassa sillä seurauksella, että varmistaakseen pääsyn kotoa edes jonnekin oli suunniteltava Suomi-lomaa. Kevään aikana aiheesta riitti kyselyitä Facebookissa: Mitkä ovat Turun saariston parhaat paikat? Millaista on Itä-Suomessa? Mistä kannattaisi vuokrata asuntoauto? Hyvien vuokramökkien parhaat viikot menivät nopeasti ja jopa mökkikauppa vilkastui. Kauppalehti kertoi toukokuussa, että Etelä-Savossa kesämökkien keskihinnat olivat nousseet ensimmäisellä vuosineljänneksellä 40 prosenttia vuoden takaisista hinnoista.

Mökkihingun taustalla on varmasti ollut ainakin kolme tekijää: epävarmuus hotellien aukiolosta kesällä, ajatus etätyövetoisemmasta tulevaisuudesta ja halu päästä kevään kököttämisen jälkeen luontoon. Elämään edes hetkeksi vähän avarammin kuin kerrostalossa. Luontoa kotimaanlomailijan tietenkin kannattaakin hakea, sillä se on meillä ainutlaatuisen kaunis. Luonto on myös se, joka mahdollistaa elämykset. Kaupunki- tai kulttuurikohteistamme niitä etsivä pettyy helpommin. Vertailu on liian helppoa: Kuopion rännikaduilla ei leiju samanlainen jännittävä henki kuin pariisilaiskortteissa, eikä kauppahalleissa käy samanlainen kuhina kuin basaareissa. Keski-Suomen järvireiteille, Saaristomerelle tai puuttomalle Pohjois-Lapille taas on turha etsiä parempaa versiota muualta. Ei löydy.

Sijainti, sijainti, sijainti, kuuluu kiinteistönvälittäjien mantra tärkeimmistä asunnon hintaan vaikuttavista tekijöistä. Rimpsu on mainittu myös Tommi Melenderin tähän numeroon kirjoittamassa jutussa Kotkan Sunilasta. Sunila on Alvar Aallon 1930-luvulla suunnittelema ja 1950-luvulla lopullisesti valmistunut asuinalue Sunilan sellutehtaan työntekijöille ja johdolle. Aalto suunnitteli myös tehtaan ja Sunila onkin Aallon toteutuneista töistä laajamittaisin. Aika on kuitenkin ajanut paperiteollisuuden vanhan mahdin, volyymin ja patruunoiden yli, ja siksi myös Sunilan. Nykyajassa alueen sijainti ei ole ollut suomalaisen arjen kannalta ideaali: Aallon funkkistalojen huoneistojen neliöhinnat ovat kolminumeroisia. Perheasunnon saa auton hinnalla.

Ilman Aallon nimeä alue kärsisi sijainnistaan vielä enemmän. 13 kilometriä Kotkan keskustasta, rakennemuutoksen syömällä seudulla puolentoista tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Se ei riitä kilpailussa, jossa hyvä sijainti on tavannut tarkoittaa sijaintia lähellä fyysisen maailman kiinnostavimpia asioita. Sijaintia lähellä valtakunnan parhaita palveluita, kulttuuria ja työpaikkoja. Lähellä kaikkea välttämätöntä mutta myös ylellistä. Kävelymatkan päässä, niin kuin kaupunkien keskustoissa.

Kätevät yhteydet töihin, palveluihin ja hyviin kouluihin ovat niitä kriteerejä, joilla keskiluokka on tavannut miettiä mahdollisia asuinalueitaan. Lyhyt työmatka on voinut olla lisäneliöitä tärkeämpi valintaperuste, mutta koettu etäasiointi- ja etätyökevät voi vaikuttaa siihenkin, mitä sijainti, sijainti ja sijainti jatkossa tarkoittaa. Aluetutkija Timo Aro sanoo Melenderin Sunila-artikkelissa, ettei usko kaupungistumisen ison kuvan muuttuvan, mutta kehityksen vastavirrat voivat voimistua. Kaupungistumisen vastavirtoja huippukalliista kaupungeista maalle on nähty jo esimerkiksi Yhdysvalloissa, eikä kotimainen hinku mökille tai pientaloon ole mitenkään toinen ilmiö.

Jos sijainti käy tarkoittamaan luontoa, tarkoittaa se ensi vaiheessa pientaloalueiden ja Etelä-Savon kaltaisen alueiden suosion kasvua, sillä hyvien liikenneyhteyksien tähden ne ovat hybridi uutta ja vanhaa käsitystä sijainnista. Kahden ja puolen tunnin junamatka Etelä-Savon Mikkelistä Helsinkiin ei ole mikään juttu, jos se pitäisi tehdä vaikkapa vain kerran viikossa.

Tosiasiassa yhtälö ei ole näin helppo, sillä kysymys ei ole vain kaupungista tai luonnosta, vaan siitä, missä oman elämän tärkeimmät ihmiset sijaitsevat. He kaikki kun eivät koskaan muuta mukana.

Julkaistu: 17.6.2020
Kommentoi »