Ovatko seksihalut hukassa?
Terveys ja hyvinvointi
Ovatko seksihalut hukassa?
Eroottinen kipinä ei sammu ikääntyessä, mutta avuksi voi tarvita uusia virikkeitä. Fyysisiin vaivoihin ja parisuhteen ongelmiin on apua saatavilla.
Julkaistu 12.7.2016
Apu

Käännätkö taas kylkeäsi, vaikka kumppani käy kuumana? Vai saatko itse pakit, kun haluaisit harrastaa lemmenleikkejä? 

Mitä ihmettä on tapahtunut, kun seksi ei kiinnosta? Johtuuko tämä ikääntymisestä: kuuluuko seksi vain nuorille?

– Ei missään tapauksessa. Eroottinen kipinä ei sammu vanhetessa, kun vain etsii elämäänsä seksuaalisia virikkeitä. Usein yhdyntöjen määrä vähenee, mutta hyvää seksuaalista suhdetta ei mitata määrällä eikä tiheydellä, sanoo psykoterapian maisteri, seksuaaliterapeutti Päivi Stolt.

Mutta entä haluttomuus? Mistä se johtuu, ja onko se normaalia?

– Seksuaaliseen haluun vaikuttavat hormonit sekä välittäjäaineet, mutta myös fyysiset ominaisuudet, henkinen terveys ja jopa lapsuudessa koetut asiat, kuten kasvatus ja kodin arvomaailma. Kyse on varsin monisyisestä asiasta. Ajoittainen seksuaalinen haluttomuus on normaalia ja tavallista molemmilla sukupuolilla. Sitä kokee lähes puolet avioliitossa elävistä jossain vaiheessa. Ongelmaksi haluttomuus muodostuu vasta, kun se alkaa merkittävästi haitata itseä tai kumppania.

Haluttomuuden taustalla ovat usein kiire, stressi ja ajanpuute. Myös tietyt sairaudet ja sairauksien hoidossa käytetyt lääkkeet voivat heikentää seksuaalista halua. Useimmiten haluttomuus johtuu kuitenkin parisuhteen ongelmista, puhumattomuudesta ja siitä seuranneista väärinkäsityksistä. 

Myös erektiohäiriöt ja vaihdevuosioireet vaikeuttavat sukupuolielämää ja verottavat seksihaluja. Erektiohäiriöitä esiintyy yli puolella yli viisikymppisistä miehistä. 

– Onneksi niitä voidaan hoitaa tehokkaasti lääkkeillä. Joskus erektiohäiriöiden taustalla on jokin sairaus, kuten verenpainetauti tai diabetes, ja ongelma saadaan ratkaistuksi sairauksien hyvällä hoidolla.

Vaihdevuosien jälkeen emättimen limakalvot kuivuvat kaikilla naisilla. Tämä tekee yhdynnöistä kivuliaita. Kun sattuu, kiinnostus seksiin häviää.

– Ratkaisu on limakalvojen paikallishoito. Hoitovoiteita saa apteekista ilman reseptiä. Seksiä harrastaessa apuna voi käyttää liukasteita.

Nuoruuden seksikokemuksia on turha haikailla, sillä seksuaalisuus muuttaa muotoaan ikääntyessä. Hellyys, luottamus ja turvallisuus nousevat yhdyntäkeskeisyyttä tärkeämmiksi. 

Seksistä voi tulla myös rennompaa, kun ei enää tarvitse pelätä raskaaksi tulemista. Seksistä nauttimiseen on myös enemmän aikaa, kun lapset eivät pyöri nurkissa.

– Seksi voi parantua ikääntyessä. Tutkimusten mukaan yli puolet yli 50-vuotiaista suomalaisista on tyytyväisiä seksuaalisuuteensa ja seksielämäänsä, Stolt kertoo.

Hyvä seksi pohjautuu hyvään parisuhteeseen, rakkauden tunteeseen, jota ilmaistaan myös seksin kautta. Läheisyys ja toisen huomioiminen kuuluvat asiaan.

– Hyvässä seksissä voi antautua nautinnolle. Se onnistuu harvoin ilman rakkaudellista kokemusta. On parin oma sopimus, millaista seksi on luonteeltaan. Toiset tykkäävät kovista otteista, toiset lempeästä seksistä. Jotkut haluavat vaihtelua, ja joillekin riittää rutiiniseksi.

Ikääntyessä on pakko hyväksyä, ettei keho taivu enää kaikkeen samaan kuin nuorena. Esimerkiksi selkäkipu ja ylipaino rajoittavat asentoja. Tilalle on etsittävä uusia tapoja.

– Olennaisinta on, että arvostaa kumppaniaan ja haluaa tuottaa hänelle nautintoa sekä hyvää oloa. Kumppania vaihtamalla ongelmat katoavat harvoin. Tämän takia olisi tärkeää katsoa peiliin ja myöntää, että myös itsessä voi olla vikaa. Samalla kannattaa miettiä, miten voisi korjata asiat.

Lähde: Lääkärikirja Duodecim, Seksuaalinen haluttomuus, 2015

Näin herätät halut

1 Puhukaa toisillenne. Kerro kumppanille, miksi seksi ei kiinnosta sinua. Älä ujostele vaihdevuosi­oireita tai erektio-­ongelmia. Ne ovat luonnollinen osa ihmisen elinkaarta, mutta miehellä ei ole välttämättä riittävästi tietoa vaimon vaivoista, tai päinvastoin. Nosta pöydälle myös kipeät asiat: jos sinua on loukattu tai petetty. Kerro myös, mil­laista seksiä haluaisit ja mitä seksiltä odotat.

2 Raivatkaa aikaa parisuhteelle. Älä harrasta seksiä kiireellä, vaan varaa sille aikaa ja rauhallinen paikka. Panosta esileikkiin: koskettele, hemmot­tele ja hyväile. Opi tunnistamaan kump­panin eroottiset alueet. Pidä kiinni kädestä ja nuku vieressä. Yhdynnän 

ei aina tarvitse kuu-lua seksiin.

3 Kokeilkaa uutta. Vaihtelu virkistää seksissä. Käyttä­kää mielikuvitusta ja miettikää uusia tapoja ilotella sängyssä. Katsokaa esimerkiksi yhdessä eroottisia elokuvia tai kokeilkaa seksileluja. Pornokauppaan ei tarvitse mennä, sil-

lä leluja saa myös apteekista. Tutustu­kaa asento-oppaisiin. Herätelkää himoja vihjailemalla ja pu­keutumalla seksik­käästi.

4 Lisätkää liikuntaa. Liikkuminen tuo positiivista energiaa, joka näkyy makuuhuoneessakin. Jo muutama kävelylenkki viikossa kasvattaa seksuaaliviettiä. Liikunta auttaa myös painonhallinnassa. Tämäkin on tärkeää, sillä painonousu nostaa verensokeria, mikä puolestaan väsyttää – ja väsyneenä seksi ei mais­tu. Pahimmillaan painonnousu johtaa tyypin 2 diabetekseen, joka vähentää seksi­haluja entisestään.

5 Tumpatkaa tupakka, juokaa kohtuudella. 

Tupakointi ja liiallinen alkoholin­käyttö heikentävät erektiota. Liika juominen vie halut myös naiselta.

6 Kehu ja kiitä. Älä morkkaa ja moiti kump­pani-si ulkoista olemusta edes vitsaillen. Huo­mau­tukset viehä­tysvoiman vähene­misestä voivat loukata syvästi, ja sen jälkeen on turha haaveilla seksistä. Kehuminen ja kiittä­minen herättävät haluja ja tekevät olon muutenkin hyväksi.

7 Hakekaa hoitoa. Jos haluttomuus vaivaa pitkään eikä ratkea omin kons­tein, kannattaa hakea ammattiapua. Haluttomuuden taustalla voi olla väsymystila, diag­nosoimaton tai hoita­maton sairaus tai mielenterveyshäiriö. Joskus taustalla voi ­olla myös halua yllä­pitävien hormonien ­tason alhaisuus. Tällöin tarvitaan esimerkiksi testoste­roni­hoitoa. 

Seksihalut voivat herätä myös käytössä olevaa lääkitystä muuttamalla. Etenkin masennuslääkkeet, hormonitoimintoja estävät lääkkeet, jotkin verenpaine­lääkkeet ja suun kautta otettavat kortisonivalmisteet aiheuttavat halut­to-muutta. 

Jos haluttomuus johtuu parisuhde­ongelmista, tarvitaan seksuaaliterapiaa. Se kestää yleensä 10–20 kertaa. Hoitotulokset ovat hyviä. ●

Teksti Maarit Vuoristo, kuvat Istock

Kommentoi »