Pietari – elämänmakuinen metropoli junamatkan päässä
Matkailu
Pietari – elämänmakuinen metropoli junamatkan päässä
Laivaristeilyn tai runsaan kolmen tunnin junamatkan päässä on miljoonakaupunki, joka hakee vertaistaan. Pietari on täynnä myönteisiä yllätyksiä.
Julkaistu 2.2.2019
Apu

Vaikka Pietari on suuri, lyhyenkin matkan aikana ehtii kokea paljon. Tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat keskustassa aivan kävelyetäisyydellä. Liikaa ei kannata ahnehtia yhdellä reissulla, sillä Pietariin pääsee aina takaisin!

Bolshaja Konjushennaja -kadulla sijaitseva Suomi-talo, Dom Finlandii, on mitä mainioin paikka aloittaa kävelykierros, jonka aikana näet miljoonakaupungin monet kasvot.

Suomi-talon vieressä sijaitsee myös suomalainen kirkko. Aivan näitä vastapäätä näet Pietarin upeimman tavaratalon, DLT:n, jonka ovella päivystävät pokerinaamaiset vahtimestarit.

Olet luultavasti huippukalliin paikan ainoa asiakas, mutta katseleminen on ilmaista. Myyjiä pyörii liikkeessä enemmän kuin asiakkaita, mutta he antavat kohteliaasti asiakkaiden katsella rauhassa. DLT on kuin taidegalleria, jossa kauniit tavarat on aseteltu upporikkaiden pietarilaisten ihailtavaiksi. Tarjolla on kosmetiikkaa, turkiksia, miesten pukuja ja naisten iltapukuja, jotka maksavat omaisuuden. Autonkuljettajat odottavat ulkopuolella upeita daameja ostoksilta.

Kaikki ylellisyys saa pään pyörälle. Kun astut ulos liikkeestä takaisin Bolshaja Konjushennajalle, näet etäämpänä oikealla häämöttävän ison Zara-vaateketjun logon. Siellä kulkee pääkatu Nevski Prospekt.

Pietarin upein tavaratalo DLT on ylellinen ostospaikka.

Loisteliaalla Pietarilla on myös arkisemmat kasvot

Jatka matkaasi Bolshaja Konjushennajaa pitkin. Numerossa 25 sijaitsee Pyshechnaya-kahvila, tuttavallisemmin Pyški, jonka sisäänkäynti on melkein huomaamaton.

Luksuksen jälkeen päädyt toiseen äärimmäisyyteen. Kahvilassa näyttää siltä, kuin kello olisi pysähtynyt neuvostoaikaan. Valmistaudu jonottamaan. Täällä saat Pietarin parhaat, uunituoreet donitsit ja valmiiksi sokeroitua kahvia. Putkijalkaiset tuolit raapivat lattiaa, punaturkkinen kissa kiertelee nilkoissa, ja mummot ja papat nauttivat leivonnaisia sokerit rinnuksillaan.

Nevski Prospektin vilinä on taukoamatonta, mikä houkuttelee myös taskuvarkaita. Ennen Gribojedovan kanavaa tulet Singerin talon kulmaan. Sitä vastapäätä sijaitsee komea Kazanin eli Jumalanäidin katedraali. Sen puoliympyrän muotoinen pylväskäytävä on mahtava. Sisätilojen loistosta on säilynyt vain vähän, mutta rakennuksen koko on vaikuttava. Katedraaliin mennessä naiset peittävät päänsä huivilla.

Palaa takaisin samaa suojatietä ja astu sisään Singerin taloon, jossa sijaitsee kaksikerroksinen kirjakauppa Dom Knigi. Kaupan alakerrassa on huikea valikoima postikortteja. Toisen kerroksen viehättävässä kahvilassa voit nauttia vaikkapa blinejä ja kannullisen teetä Kazanin katedraalia ihaillen. Paikka on upea, ja hinnatkin ovat suomalaista tasoa.

Sipulikattoisten katedraalien kaupunki

Kun ylität kanavan, vasemmalla kadun toisessa päässä näet kirkon. Se hehkuu väreissään kuin pussillinen pääsiäiskarkkeja. Kristuksen ylösnousemuksen kirkko tunnetaan myös nimellä Verikirkko. Sipulikattoinen katedraali on vierailun väärti, sillä sisäpuolelta jokainen neliösentti on koristeltu Raamatun tarinoita esittävin mosaiikein, joiden tausta hehkuu taivaansinisenä. Kirkko rakennettiin aikoinaan Aleksanteri III:n käskystä paikalle, jolla hänen isänsä murhattiin vuonna 1881.

Kirkolle johtavaa katua reunustavat kaupustelijoiden kojut, joista voit hankkia vaikkapa karvahatun tai Putinin kuvalla varustetun mukin. Koristeellisten rautaporttien takana avautuu kulku Mihailovskin puiston kautta Kesäpuistoon. Pietari Suuren perustamaa puistoa halkovat patsaiden reunustamat kujat. Viereisellä Mars-kentällä palaa ikuinen tuli sotien ja vallankumousten uhrien muistoksi.

Pian saavut Moika-kanavan rannalle, ja on aika istahtaa lepuuttamaan jalkojaan kahvi- tai teekupposen ääressä.

Viisi kilometriä pitkällä Gribojedovin kanavalla on 21 siltaa.

Risteile pitkin kanavia

Kun haluat nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa, kanavaristeily on hyvä idea.

Risteilyjä myydään lähes kaikkialla keskustassa, esimerkiksi Moika-kanavan ja Nevski Prospektin kulmassa. Myyjät huutavat ämyreihin niin, että heitä on mahdoton olla huomaamatta.

Maisemien ihailun jälkeen tekee mieli haukata suolapalaa. Pietarin parhaisiin kahvilaketjuihin kuuluu wieniläistyylinen Stolle, jonka liha-, lohi- ja kaalipiirakat tai makeat omena- ja puolukkapiirakat kelpaavat lähetystöjenkin pitopöytiin. Lähimmän Stollen löydät osoitteesta Nevski Prospekt 11.

Jatka matkaa takaisin Gribojedovan kanavalle. Hiukan ennen Verikirkkoa sijaitsee Mihailovskin palatsi, jossa toimii Venäläisen taiteen museo. Museossa vierähtää tunti poikineen. Korkeatasoisten näyttelyiden lisäksi on syytä katsastaa sekä modernin että vanhemman venäläisen taiteen kokoelmat Ilja Repineineen.

Samassa korttelissa sijaitsee Mihailovskin teatteri. Liput balettiin, konserttiin tai oopperaan kannattaa varata netin kautta etukäteen. Pietari on oikea paikka, jos haluaa nähdä korkeatasoista balettia. Väliajalla voi ihailla prima ballerinan urasta haaveilevia pikkutyttöjä, jotka balettinutturoineen, pitsimekkoineen ja selkä suorana nauttivat illasta vanhempiensa seurassa.

Toki voit yrittää tilata lippuja myös legendaariseen Mariinski-teatteriin. Mihailovskin liput ovat helpommin saatavissa ja edullisempia.

Hulppean koristeellinen Avtovon metroasema sijaitsee Leninski prospektin ja Kirovski zavodin asemien välissä.

Eremitaašissa on yli kolme miljoonaa teosta

Aikainen lintu madon nappaa, myös museojonossa. Eremitaašin taide- ja kulttuurihistoriallisen museon ovet aukeavat arkisin klo 10.30, mutta jonoon kannattaa hakeutua viimeistään puolta tuntia ennen. Varaudu ajan ja mukavien kenkien kanssa. Kiertelemiseen kuluu aikaa, vaikka keskittyisi vain osaan kokoelmista.

Eremitaašissa on yli kolme miljoonaa taide-esinettä, joista on kerrallaan esillä vain noin viisi prosenttia. Voit osallistua opastetulle kierrokselle tai vuokrata kuulokkeet, jotka ohjaavat tärkeältä taideteokselta toiselle. Museon pohjapiirroksen saat ilmaiseksi. Sen ja opaskirjan avulla on helppo suunnistaa. Monen mielestä kokoelmat hakkaavat Pariisin Louvren – ainakin rakennus on pramea. Maanantaisin museo on suljettu.

Eremitaašin edestä Palatsiaukiolta on lyhyt matka Admiralteiski prospektia pitkin Iisakin kirkolle, jonka 101,5 metrin korkuista kupolia kohti on helppo suunnistaa. Julkisivun pylväät ovat suomalaista graniittia.

Maistuisiko kello viiden tee maineikkaassa Astoria-hotellissa? Siellä ovat asuneet lukuisat megajulkkikset Madonnasta Tony Blairiin ja Jack Nicholsoniin.

Kaikesta näkemästäsi häikäistyneenä on aika palata maan pinnalle – tai oikeastaan maan alle. Lyhytkin ajomatka Pietarin metrolla tuo takaisin todellisuuteen. Osta lippuluukulta zetoni, kolikko, jolla pääset läpi automaattiportista. Matka liukuportailla alas kestää minuutteja. Portaat, asemat ja metrovaunut ovat täynnä töistä matkaavia pietarilaisia. Arkikasvot eivät hymyile.

Kesäaikaan Pietari on ruuhkainen ja jonot nähtävyyksiin pitkät. Kun helle ja ihmismassat ahdistavat, tee kanaaliristely tai lähde kävelylle kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan Katariinan palatsin puistoon.

Menijän muistilista

Matkaan. Pietariin vaaditaan viisumi, joka on syytä hakea ajoissa matkatoimistosta. Pikaviisumi onnistuu myös, mutta siitä joudut maksamaan kaksinkertaisen hinnan. Viisumia varten tarvitset passin, passikuvan ja voimassaolevan matkavakuutustodistuksen. Passin pitää olla voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Vaikka kaupungin keskustassa monet kyltit ja metroasemien nimet on kirjoitettu myös englanniksi ja englannin kielellä pärjää, kyrillisten aakkosten summittainenkin opiskelu helpottaa liikkumista. Opettele myös sanat kiitos – spasiba, päivää – zdrastuitvje ja anteeksi – izvinitje, niin saatat saada ystävällisen hymyn.

Kaupungilla liikkuessa on pidettävä mukana kopiota passista – jätä passi hotellin turvalokeroon. Taskuvarkaat ovat ovelia, kaikkialla.

Yllättävän sairauden, esimerkiksi migreenin, iskiessä apteekeista saa lääkkeitä, joihin vaaditaan Suomessa resepti, mutta niitä ei saa tuoda mukanaan kotimaahan.

Valuutta

Vaihda turvallisesti. Helsingin rautatieasemalla voi vaihtaa ruplia Forexin toimistossa. Myös junassa vaihdetaan valuuttaa. Nevski Prospektin varrelta löytyy valuutanvaihtotoimistoja, joiden kurssi on yleensä parempi.

Taksi

Voit tilata taksin etukäteen ja tehdä tilauksesi englanniksi.

Kerro, mistä ja mihin aiot mennä, mihin aikaan sinun pitäisi saapua perille ja kysy matkan hinta. Taksi soittaa sinulle takaisin ja ilmoittaa auton mallin, värin ja numeron.

Tilattu taksi rautatieasemalta keskustaan maksaa noin 400 ruplaa. Kuljettaja ehdottaa ensin tuhatta ruplaa. Neuvottelemalla pääsette kompromissiin.

Älä ota taksia lennosta.

Taksi 6000 000, p. 8 812 6000 000

Taxovichkof, p. 330 00 02

Taksi Vizjot, p. 8 812 318 0318.

8 × Kahvilat ja ravintolat

1 Literaturnoje Cafe

Perinteinen taiteilijakahvila on avattu vuonna 1918. Alakerrassa toimii kahvila, yläkerrassa venäläinen ravintola.

Nevski Prospekt, 18

2 Jelisejevin kauppa

Kuuluisan kauppahuoneen elintarvikemyymälä hurmaa jugendsisustuksellaan. Herkkukaupan lisäksi talossa toimii ravintola.

Nevski Prospekt 56

3 Gosti

Sekä venäläistä että eurooppalaista ruokaa. Alakerrassa kahvila, yläkerrassa ravintola. Kodikas ravintola lähellä Iisakin kirkkoa.

Malaja Morskaja 13

4 Teatro

Italialaispainotteinen lista. Varaa pöytä ennen balettiesitystä.

Glinki 2, Marinski-teatterin kulmalla

5 ChaCha

Gruusialainen ravintola. Maittavat annokset, ystävällinen palvelu ja keskeinen sijainti.

Gribojedovan kanava 8

6 Idiot

Sisustus vie 1800-luvulle. Kokeile borssia ja stroganoffia. Talo tarjoaa vodkasnapsin. Paljon kasvisannoksia.

Nab.reki Moiki 82

7 Belmond Grand Hotel L’Europe

Unohtumaton – ja kallis – sunnuntaibrunssi. Orkesteri soittaa, kuohuviini ja muut juomat kuuluvat hintaan ja ostereitakin saa, jos ymmärtää niitä kysyä.

Mihailovskaja Ulitsa 1/7, www.belmond.com

8 Nep

Erinomaista ruokaa, laaja ruokalista ja loppuviikosta iltaisin elävää musiikkia ja show-esityksiä. Aivan Eremitaasin kulmalla.

Nab.reki Moiki 37

Monta tapaa matkustaa

Lähimatkailua. Junamatka Allegrolla Helsingistä Lahden, Kouvolan ja Vainikkalan kautta Viipuriin ja Pietariin kestää runsaat kolme tuntia. Jos lähdet mennen tullen varhaisella aamujunalla, pääset matkaan edullisimmin, eli yhteensä noin 118 eurolla.

Laivayhtiöt järjestävät myös viisumittomia risteilyjä Pietariin. Matka-Prima järjestää eripituisia ja -hintaisia sekä ryhmä- että omatoimimatkoja.

Talvinen kahden yön viikonloppumatka alkaen 240 euroa plus viisumi 75 euroa. Varaa viisumin hankintaan ainakin kaksi viikkoa. Matkapoikien risteilyillä aikaa Pietarissa on päivä, ja hinta on alle 150 euroa.

Lähialuematkojen laiva-hotellimatka hinta alkaa 277 eurosta. Kymenmatkoilla on viisumivapaita kolmen päivän risteilyjä, joiden hinta alkaa 94 eurosta.

Kolmen päivän risteilylle voi lähteä myös Saimaa Travelin risteilyllä Lappeenrannasta Saimaan kanavan kautta ja ihailla samalla maisemia. Matkan hinta kahden yön majoituksineen ja Neva-risteilyineen myös Pietarissa on noin 330 euroa.

Toki Pietariin pääsee myös bussilla. Lux Expressin bussimatka Helsingistä kestää 7,5 tuntia ja maksaa edullisimmillaan 10 euroa. Bussit kulkevat neljä kertaa päivässä, ja niissä on ilmainen wifiyhteys.

Kommentoi »