Apu

Ota joulu rennosti, perhe kiittää


Kuinka usein on käynyt niin, että joulunalusaika on kulunut askarrellessa joulukortteja ja kuusenkoristeita sekä valmistaessa laatikoita ja juostessa lahjojen perässä kaupasta toiseen? Ja kuinka usein on käynyt niin, että perhe ei huomaakaan mitään?

Se, ettei suku kiittele vuolaasti, kun juhlapaikka on putipuhdas ja pöydässä upea kattaus, ei suinkaan ole välinpitämättömyyttä. Kyse on siitä, mikä itse asiassa on tärkeää. Lapset ovat usein parhaimpia stressimittareita: jos perheen tai suvun pienimmät ovat joulusta innoissaan ja iloissaan, silloin on aika kantaa imuri kaappiin ja nauttia heidän kanssaan.

Rento suhtautuminen jouluun laskee sydämen sykettä ja alentaa stressihormoni kortisolin määrää, mikä puolestaan lisää hyvää oloa.

Joulu on ennen kaikkea läsnäolon aikaa. Suurin osa saa nauttia ainakin muutaman päivän pitemmistä vapaista, jolloin on aikaa olla yhdessä. Tämä rakentaa perheen välistä yhteenkuuluvuutta. Pyhinä on myös hyvää aikaa muistaa sukulaisia, joita harvemmin näkee.

Jos hyvää haluaa jakaa kauemmas, voi jouluna tehdä erilaisia lahjoituksia esimerkiksi yksinäisille vanhuksille. 

Monet järjestöt ottavat vastaan muun muassa raha- ja kukkalahjoituksia jouluna. Aineettomat lahjat, joilla lahjoitetaan tarvitseville apua, ovat oiva osoitus myötätunnosta ja tuovat myös antajalleen hyvän mielen.

Unohda siis kiire ja stressi. Heitä lattialle jauhettua kanelia ja kardemummaa ja imuroi, se tuo asuntoon heti joulun tuoksun. Sammuta valot ja sytytä kynttilät, jolloin pieni sotkuisuuskaan ei haittaa. Nauti ja rentoudu.

Lähteet: Mielenterveysseura, Terveyskirjasto

Teksti Noora Takamäki, kuva Paavo Martikainen

Julkaistu: 23.12.2017