Tuulilasi

Ossi Oikarinen analysoi – Kimi ei välttämättä olisi ansainnut jatkosopimusta Ferrarille


Urheilulehden F1-asiantuntija ja Tuulilasi testaustoiminnan päällikkö Ossi Oikarinen ei odottanut Kimi Räikkösen saavan jatkosopimusta Ferrarille.
Kuvat Ferrari

Ossi, Kimi Räikkönen jatkaa Ferrarilla vuoden mittaisella sopimuksella. Oliko Ferrarin ratkaisu odotettu?

Päätös oli suoraan sanottuna yllätys, sillä jos asia sanotaan suoraan, niin Kimin tämän kauden tulokset eivät puoltaneet jatkosopimuksen tekemistä. Toki Kimillä on ollut epäonnea kauden aikana, mutta silti piste-ero ja aika-ajojen saldo verrattuna tallitoveri Sebastian Vetteliin on paljon suurempi kuin kukaan osasi ennen kautta odottaa. Kylmiä tuloksia vasten ajateltuna Ferrarin päätös oli ainakin pikkasen yllättävä.

Ferrari kartoitti myös muita vaihtoehtoja, mutta päätyi lopulta Kimiin. Osaatko entisenä ferrarilaisena arvioida miksi?

Sitä on Maranellon porttien ulkopuolelta mahdoton sanoa. Erilaisia vaihtoehtoja Kimin jatkosopimukseen on useampia. Yksi vaihtoehto on se, että Ferrarilla on kiikarissa tai he ovat jo tehneet jonkun toisen kuljettajan kanssa sopimuksen kaudesta 2017, mutta syystä tai toisesta tämä kuljettaja ei ollut saatavilla tai hänen palkkaamisensa ei ollut paras vaihtoehto juuri nyt. Jos Ferrari olisi sellaisessa tilanteessa, että he tarvitsevat kuljettajan vain yhdeksi kaudeksi, silloin Kimi on ilman muuta erinomainen vaihtoehtoa, sillä jollekin toisesta tallista tulevalle kuljettajalle vuosi Ferrarilla ja siirtyminen sitten toiseen talliin olisi melkein uran kannalta tuhoisa. Toisaalta Kimi on erittäin kokenut kuljettaja ja voi olla, että Ferrarilla on vain laskettu, että Kimin tuloksellinen käyrä on takaiskuista huolimatta menossa eteenpäin ja hänen tuloksensa voivat kehittyä auton paranemisen myötä ensi kaudella niin hyviksi, ettei parempia vaihtoehtoja ole tarjolla.

F1-piireissä on tulkittu, että Kimin jatkosopimus viittaisi siihen, ettei Ferrarilla sittenkään luotettu Valtteri Bottakseen, joka oli yksi vaihtoehto Räikkösen korvaajaksi. Onko tulkinta oikea?

Tulkinta on ennenaikainen ja hätäinen, sillä emme oikeasti tiedä, millaisia kuvioita Valtterin taakse kytkeytyy. Hänen managerinsa on kuitenkin Toto Wolf, jolla saattaa olla hihassaan myös yllättäviä kortteja Valtterin suhteen. Sekin on mahdollista, että Valtterin irtisaaminen Williamsilta olisi sen verran kallista, että Ferrarilla laskettiin, että järkevämpää odottaa Valtteria vuosi ja jatkaa Kimillä, koska Kimi on kuitenkin kokenut ja edelleen erittäin nopea kuljettaja. Eihän hän ole hävinnyt Vettelille kisavauhdissa juuri lainkaan, vaan ero on tullut pitkälti aika-ajovauhdin kautta.

Mitä Kimiltä voidaan odottaa ensi kaudella?

Vahvaa kautta ja toivottavasti myös parempia tuloksia. Kimin on niin kokenut kuljettaja, että hänen sopimuksensa ympärillä vellonut uutisointi eo hetkauta suuntaan tai toiseen. Huippukuljettajat eivät myöskään murehdi liikaa tulevaisuuttaan, vaan he ajavat kisan kerrallaan ja niin tulee myös Kimi tekemään. Jos Ferrarin kehitys jatkuu samanlaisena kuin tähän kauteen tultaessa, Kimi on edelleen kova sana ensi kaudella – ja kuka tietää, mitä sitten tapahtuu.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 20.8.2015