Apu

Osmo Soininvaara: ”On ajan suurimpia vääryyksiä, että pienipalkkaiset eivät saa työstään enempää palkkaa kuin jos olisivat työttöminä”

Osmo Soininvaara: ”On ajan suurimpia vääryyksiä, että pienipalkkaiset eivät saa työstään enempää palkkaa kuin jos olisivat työttöminä”
Osmo Soininvaara nosti perustulon jälleen kansakunnan puheenaiheeksi uudella tietokirjallaan.
Julkaistu: 23.11.2021

Osmo Soininvaara on suomalaisille tuttu yhteiskunnallinen keskustelija. Hän kannattaa perustuloa ja käsittelee sitä myös uudessa tietokirjassaan nimeltä 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka. Laajasti markkinoiden ja julkisen vallan roolia yhteiskunnassa ruotiva teos on Tieto-Finlandia ehdokkaana.

– Minusta tämän ajan suurimpia vääryyksiä on se, että pienipalkkaiset eivät työstään saa juuri enempää palkkaa verrattuna siihen, että olisivat työttöminä, sanoo Osmo Soininvaara.

– Perustulo tukisi pienipalkkaisia ihmisiä tavalla, joka ei tee heistä työttömiä.

Parhaana vaihtoehtona Soininvaara pitää täyttä perustuloa mutta ei usko sen nyt olevan poliittisesti realistinen tavoite. Sen sijaan pieniä ansiotuloja voisi kompensoida katkaistu negatiivinen tulovero.

Esteet perustulon käyttöön ottamisen tiellä ovat hänestä pitkälti asenteellisia.

– Meillä ei ole ymmärretty pienipalkkaisten suurta sosiaalista ongelmaa.

Vuoden pyöräilytavoite 6 000 kilometriä

70-vuotias Soininvaara on julkaissut lukuisia tietokirjoja yhteiskunnallisista kysymyksistä. Hän kertoo, että myydyin hänen tietokirjoistaan on kuitenkin ollut matkakirja Fillarilla Nizzaan, jonka hän kertoo kirjoittaneensa kahdessa viikossa.

– Se oli kosmisesti väärin, vitsailee Soininvaara.

Soininvaara kertoo tavoitteekseen 6 000 pyöräilykilometriä vuodessa ja tänä vuonna tavoitteen saavuttaminen on lähellä, tosin ensilumen tulosta riippuen. Hienoimmiksi pyöräilykokemuksikseen hän mainitsee Alpeilla pyöräilyn sekä pyöräretken Rovaniemeltä Pohjois-Norjaan. Viime kesänä hänen haaveenaan oli pyöräillä pitkin Saksan jokilaaksoja mutta toisin kävi.

– Olisin jäänyt tulvan alle.

Valokuvaus on toinen rakas vapaa-ajan harrastus. Soininvaaralla on suuri määrä katukuvia Helsingistä, joita hän ikuistaa vuosittain itse kokoamiinsa valokuvakirjoihin.

– Yritän kuvata elämää.

3 kommenttia