Oslon hauskat uutuudet: nappaa Mondon suositukset Pohjolan trendikaupunkiin
Matkailu
Oslon hauskat uutuudet: nappaa Mondon suositukset Pohjolan trendikaupunkiin
Kiertele uusissa museoissa, nauti norjalaisesta kulinarismista ja rentoudu kylpylöissä. Oslo on myös kiinnostava luontokohde, jossa voi pulahtaa vuonoon tai tehdä kävelyretken vesiputouksille.
Julkaistu 21.9.2022
Mondo

Tutustu Oslon kaupunginosiin

Taiteen ystävä suuntaa Gamlebyenin kaupunginosassa sijaitsevaan Ekebergin veistospuistoon. Kukkulan rinteellä seisovien veistosten joukossa on töitä modernin taiteen mestareilta, kuten Salvador Dalílta. Alue tunnetaan myös kivikautisista kalliomaalauksista. Näkymä kukkulan laelta on vaikuttava – Edvard Munch saikin täällä inspiraation maalaukselleen Huuto.

Grünerløkka on suosittu kaupunginosa, jossa on helppo tehdä löytöjä vuodesta toiseen. Viime aikoina naapurustoon on auennut voileipäravintoloita. Løkka Delissä on amerikkalainen tunnelma, ja menyy sisältää kaikkea hodareista schnitzel-täytteisiin leipiin. Brauð Toastbarin listalla on paahdettuja leipiä lisukkeineen. Kokeile vaikkapa karamellisoitua sipulia ja sieniä mango-sinappikastikkeella (10 euroa).

Shoppailija suuntaa kuninkaan­linnan kupeessa sijaitsevaan Major­stuan kaupunginosaan. Pienempien kauppojen lisäksi täällä on ostoskeskus Valkyrien (Valkyriegata 3), josta löytyy merkkiliikkeitä sekä kellarikerroksen ruokatori.

Oslo on mukava kaupunkikohde, jossa käydessä voi myös helposti tutustua Norjan hienoon luontoon.

Vieraile uusissa museoissa

Oslo sai viime vuonna uuden vetonaulan, kun Oopperatalon viereen avattiin iso Munch-museo. Esillä on yli 28 000 Edvard Munchin työtä, ja ylimmässä kerroksessa toimii ravintola kattobaareineen.

Kesäkuussa kaupunkiin avautui uusi Nasjonalmuseet, josta tuli kertaheitolla Pohjoismaiden suurin taidemuseo. Se esittelee monessa kerroksessa niin perinteistä kuin nykytaidetta että designia, ja museo ansaitsee usean tunnin vierailun.

Norjan historiaan voi tutustua Bygdøyn ulkoilmamuseo Norsk Folkemuseumissa. Se käsittää yli 150 rakennusta ja sisätiloista löytyvän kokoelman norjalaista esineistöä 1500-luvulta alkaen. Kesäisin museolle pääsee lautalla, joka lähtee kaupungintalon vierestä. Muulloin hyppää bussiin numero 30.

Astrup Fearnleyn modernin taiteen museo (Strandpromenaden 2) on Oslon suosituimpia.

Herkuttele huippuruualla, maista lettuja ja baarijuomia

Yhden Michelin-tähden ravintola Kontrast (Maridalsveien 15a) tarjoaa hienostuneita norjalaisia makuja. Sisustus on teollisuus­tyylinen, ja luomutuotteista luotujen annosten simppeli skandinaavinen estetiikka säväyttää. Menyy maksaa noin parisataa euroa.

Kolonialen on suosittu bistro Bislettin alueella. Tarjolla on kansainvälisiä annoksia tartarpihveistä hampurilaisiin, ja myös kasvisruokailijat huomioidaan (pääruuat alkaen 18 euroa).

Haralds Vaffel (Olaf Ryes plass 3) tarjoilee suolaisia ja makeita vohveleita perinteisin lisukkein, mutta tarjolla on myös erikoisuuksia, kuten vohveliin käärittyä makkaraa (8,50 euroa).

Svelejä eli pieniä lettusia tarjoillaan usein Länsi-Norjan lautoilla, ja niiden perinteinen resepti pohjaa hirvensarvisuolaan. Parhaat lettuset saa Svelehusetin kojusta, Vippa-kauppahallista.

Brutus on oslolainen, alkuviinejä ja syötävää tarjoava mukava bistro.

Nauti maisemista kukkuloilla

Norja on ulkoilijan paratiisi, mikä näkyy myös Oslossa. Täällä kannattaakin ihailla näkymiä kaupunkia ympäröiviltä kukkuloilta. Esimerkiksi 180-metrisen Vettakollenin laelta aukeavat upeat näkymät Oslon ylle. Kukkulan juurelle pääsee metrolla numero 1, ja nousu on helppo.

Yksi kaupungin suosituista kävelyreiteistä seuraa Akerselva-jokea. Matkan varrella on monia nähtävyyksiä, ja kahdeksan kilometrin reitti on helppo jakaa osiin. Tutustu ainakin rouheaan Brenneriveienin alueeseen jokivarren terasseineen ja vieraile joen teollista historiaa taustoittavassa Arbeidermuseetissa (Sagveien 28). Kävely huipentuu Møllan vesiputouksille.

Ulkoilun jälkeen voi rentoutua The Well Spassa (Kongeveien 65), jossa on japanilaisia saunoja ja turkkilaisia hammameita (alkaen noin 50 euroa). Kylpylä on vain aikuisille, ja uimapuvun käyttö on vapaaehtoista. Tänne pääsee keskustasta 40 minuutissa linja-­autolla 83. Langkaian satamassa sijaitsevassa Bademaschinenissa voi saunoa ja pulahtaa sitten Oslon­vuonoon. Vierailu maksaa 15 euroa, ja lauteilta näkyy Oopperatalolle.

Vuoristomaisemia ja vohvelikahvit

Koe Norjan vuorimaisemien lumo ja kiipeä Gaustatoppenin 1883-metriselle huipulle. Norjan komeimmaksi kutsutulle vuorelle ajaa Oslosta vajaat kolme tuntia. Päiväretki on paras tehdä vuokra-autolla, muut yhteydet ovat hitaampia. Nousu vuorelle kävellen sopii myös aktiivisille lapsille. Stavsron parkkipaikalta alkava helpoin reitti huipulle kestää kaksi ja puoli tuntia.

Sinne voi hurauttaa myös vartissa vuoren sisään rakennetulla funikulaarilla eli Gaustabanenilla. Meno-paluulippu maksaa nelisenkymppiä, ja huipulla odottavat paitsi Norjan laajimmalle levittäytyvät maisemat myös Gaustatoppen turisthytte vohvelikahviloineen. Tämän huikeampia kahvittelumaisemia saa hakea! Turisthytte on auki juhannuksesta lokakuun puoliväliin.

Kaupungin tunnettu salakapakka Himkok on päässyt maailman parhaiden baarien listallekin.

Löydä Oslon hauskat baarit

Bar Boca

Oslon pienin ja mahdollisesti paras baari sijaitsee Grünerløkkan kaupunginosassa. Paikalliset saapuvat tänne etenkin innovatiivisten cocktailien perässä, mutta Bar Bocassa voi nauttia myös 1950-luvun henkeä huokuvasta nostalgisesta sisustuksesta.

Brutus

Gamle Oslon alueella sijaitseva Brutus on trendikäs alkuviinejä ja pientä naposteltavaa tarjoileva bistro. Juomamenyy on kattava, ja ruokatarjonta vaihtelee ostereista grillattuun rauskuun ja juustoihin.

Himkok

Norjan kuulu salakapakka ja tislaamo piileskelee kauneussalongin julkisivun takana. Tilassa yhdistyvät 1920-luvun taika ja moderni tyyli. Himkok on päässyt myös maailman parhaimpien baarien listalle.

Kommentoi »