Opelin uutuus onkin ranskalaista tekniikkaa − "kaiken huipuksi samalla tehtaalla"
Autot ja liikenne
Opelin uutuus onkin ranskalaista tekniikkaa − "kaiken huipuksi samalla tehtaalla"
Opelin juuri julkistama Opel Crossland X on todellinen outolintu Opelin mallistossa. Tuulilasin Max Lange, mikä ihmeen auto tämä Crossland X on?
Julkaistu 18.1.2017
Tuulilasi

Niko: Mikä tekee tästä Opelin uudessa mallista erikoisen? Näyttää tavalliselta pieneltä katumaasturilta kuvien perusteella.

Max: Päällisin puolin ei juuri olekaan mitään ihmeellistä. Opelilla on tosin jo mallistossaan juuri samaan autoluokkaan kuuluva malli − Mokka X. Sekä Crossland X että Mokka X ovat molemmat b-segmentin crossovereita. On todella harvinaista, että autonvalmistajalla on samaan tarkkaan autoluokkaan tarjolla peräti kaksi täysin eri mallia.

Niko: Miten Opel on sitten perustellut Crossland X:n olemassaoloa?

Max: Virallisen tiedotteen mukaan Crossland X on enemmän lifestyle-tyylinen auto kuin Mokka X − mitä ikinä se tarkoittaakin. Crossland X on tarkoitettu kaupunkilaisille autonostajille, jotka haluavat vähemmän maskuliinista designia ja paljon sisätilaa.

Niko: Kuulostaa mainosmiesten puheelta. Mitä tämän uuden mallin taustalla todella on?

Max: Mitä Opel ei heti ensimmäisessä mainoslauseessa halua sanoa, että Crossland X perustuukin ranskalaiseen tekniikkaan. Todellisuudessa Opelin uutuus jakaa perustekniikkansa vielä julkistamattomien uuden sukupolven Peugeot 2008:n ja Citroën C3 Picasson kanssa. Crossland X valmistetaan kaiken huipuksi samalla tehtaalla Espanjan Zaragozassa kuin ranskalaiset sisarukset. Kyseessä on siis GM:n ja PSA:n teollinen yhteistyökuvio, jonka pohjalta on syntynyt tämä Crossland X.

Erikoista kuviossa ehkä on, että nimenomaan Opelin malli julkaistiin ensin. Olisi voinut kuvitella, että Peugeot ja Citroën paljastaisivat omat mallinsa ennen Opelia. Vaikka Mokka X onkin jo varsin vanha malli, ei sen viimeisimmästä uudistuksesta ole kovin kauaa aikaa. Päällekkäisyys Opelin mallistossa tulee pysymään vielä jonkin aikaa.

Niko: Mielenkiintoista. Onko Opelilla ja PSA:lla myös muitakin yhteistyökuvioita?

Max: Opel on ilmoittanut esittelevänsä piakkoin Grandland X -mallin, joka on omaa sukua Peugeot 3008. Grandlandista tulee siis malli suosittuun Qashqai-luokkaan. Jos Peugeot 3008:ia käytetään lähtökohtana, on Opel valinnut yhteistyökumppaninsa fiksusti. Viimeisimmän Tuulilasin (1/17) testissä 3008 pärjäsi oikeinkin hyvin. 

Kommentoi »