Opel Kadett B 1900 Coupé on Marko Räisäsen autojen auto: ”Itsellehän näitä värkätään”
Minun autoni
Opel Kadett B 1900 Coupé on Marko Räisäsen autojen auto: ”Itsellehän näitä värkätään”
Kaikkia vanhoja autoja ei tarvitse museoida. Auto tykkää, kun sitä parannellaan.
Julkaistu 16.6.2023
Tuulilasi

Marko Räisänen menetti sydämensä erilaisille kulkupeleille noin neljännesvuosisata sitten, ennen vuosituhannen vaihdetta. Aluksi mielenkiinnon kohteena olivat pienemmät tuning-askareet, joista laajempi kiinnostus lähti käyntiin. Korimuutoksia, vanne-, soitin- ja muita parannuksia rakenneltiin jatkuvasti. Aina piti saada uutta touhuttavaa, ja Opel on ollut merkkinä pitkään mukana autokuvioissa, sillä nuorempana Räisäsellä on ollut autona Asconaa, Kadettia, Vectraa, Calibraa ja niin edelleen.

– B-mallin Manta GSI on jäänyt harmittamaan, kun myin sen pois. Viimeisimpänä uudempana Opelina oli vuosimallin 2017 OPC Corsa, tosi raju ja hieno, Räisänen muistelee.

Kaikkea omituista oli kuulemma tarjottu vaihdossa: auraa, kyntökonetta ja sen sellaista.

Mutta sitten kuvaan astuu juttumme coupé-Kadett vm. 1969. Autoyksilö tuli myyntiin Uuraisilla heinäkuussa 2020.

– Soittelin noin viikon päästä auton perään ja kyselin, miksi ei ollut mennyt kaupaksi. Kaikkea omituista oli kuulemma tarjottu vaihdossa: auraa, kyntökonetta ja sen sellaista. Sanoin siihen sitten, että rahalla päästään kauppoihin, ja mitä vikoja tässä B-Kadetissa olisi? Olin tulossa Etelä-Suomesta Kormusta hakemaan autoa, pääsisikö sillä ajamalla kotiin?

Marko Räisänen tunnustautuu Opel-faniksi, mutta myös Harley-Davidsonin laitteet pitävät puuhaa yllä.

Lopputulos oli, että trailerireissu Räisäselle oli tiedossa, sillä auton kone kuulemma naputtaisi huolestuttavasti.

– Kävin ajamassa koeajon. Hyvin tuntui kolisevan. Tuntui, että kone oli hajoamassa siihen paikkaan.

Kaupat silti tehtiin ja Kadett lähti kohti etelää trailerilla.

– Ajelin loppusyksyn kolisevalla moottorilla ja mietin, että kun talvi tulee, niin patti nousee pois keulalta ja siirtyy jatkojalostukseen.

Tietenkin myös CIH-moottorin kantta hämmästeltiin. Jotain sillekin pitäisi tehdä.

Räisäsen työkaveri Esko oli luvannut auttaa koneen uudelleenrakennuksessa, hän oli useamman Opelin moottorin jo kunnostanut. Luotto oli siis kova, että coupén keulalle saataisiin tiukka motti. Aihio otettiin pois paikaltaan ja purkuhommat alkoivat. Kolkutuksen syyksi osoittautui kampiakseli, joka lähti sylinteriryhmän kanssa riihimäkeläiseen koneistamoon jatkohoitoon. Kampura koneistettiin uusiin mittoihin, sylinteriryhmä plaanattiin ja hoonattiin.

Grafiitinharmaa perusväri ja kromi sointuvat hienosti yhteen.

– Tietenkin myös CIH-moottorin kantta hämmästeltiin. Jotain sillekin pitäisi tehdä. Kansiviritys Kosonen otti asian hoitaakseen, ja kansi kävi tehohoidossa. Lopulta saatiin aika raju kansi kahden kuukauden kuluttua takaisin. Kanavat oli suurennettu ja portattu. Lisäksi oli tehty venttiilihoitoa ja asennettu uudet venttiili-istukat, että autolla voi ajaa 98-oktaanisella ilman lisäaineita. Nyt on kaikki hyvin kannen suhteen. Virtausta riittää. Ruotsista laitettiin tilaukseen nokka-akseli ja jakopään uusia osia, Räisänen muistelee.

Pitkin Etelä-Suomea etsittiin kuumeisesti muita puuttuvia pisteosia. Jarrupääsylinteri löytyi Joutsasta, ja Kanta-Hämeestä hyvä kontakti muille tarvittaville osille. Saksastakin tuli tavaraa. Autoon tehtiin talven aikana myös uudet sähköt.

Puuratti ja etuistuimet ovat osa Restomodausta sisätiloissa.
Konepelti on saanut hienot tuplavärit.
Sivupeilit eivät ole alkuperäiset, mutta istuvat auton tyyliin kuin nenä päähän.

– Kadett oli minulle tulessaan oranssin punainen, konepelti musta. Kittiä löytyi riittävästi vanhan maalin alta. Koria oiottiin ennen uudelleenmaalausta. Väriksi tuli uudemman GM:n värikartasta grafiitinharmaa. Kyllähän se herätti keskusteluja, että miksi noin, eikä vanhaan tyyliin? Olen tähän todennut, että itsellehän näitä värkätään. Kaikki vanhat Opelit eivät mielestäni tarvitse museointia. Tämä yksilö on pelastettu museoinnilta.

Moottorin virityksen onnistuminen kiinnosti luonnollisesti paljon. Luottavaisin mielin keväällä varattiin penkkiajoaika Esateciltä.

– Hienosti mentiin ajamalla penkitykseen, ja trailerilla kotiin. Kaikki meni hyvin toiseen vetoon asti. Kansipahvi antautui kolmannella, jolla saatiin vuotavalla pahvilla tehot 123 hv / 198 Nm pyörätehoa.

Tänään autovanhus on kesäisin jokapäiväisessä käytössä. Hieno peli laitella Suomen kesässä menemään!

Nykyisin Opelissa on Getragin 240-vaihteisto ja koneessa Enemiltä teräspahvi, joka kestää kovemmatkin puristukset.
Coupén linjat ovat ajattoman kutsuvat. Korin ylä-ja alaosan väri on sama.
Talvella vaihtuivat uudet vanteet 16-tuumaisten Azevien tilalle. Nyt alla pyörivät 15-tuumaiset Rotan valssit; 8” edessä ja 9” takana.

Restomod trendaa

Uutena ilmiönä Restomod-rakentaminen on ollut 2010-luvun nouseva trendi. Eräänä Restomod-rakentelun ensimmäisistä alullepanijoista pidetään yhdysvaltalaista Singer Vehicle Desing -yritystä, joka toi vuonna 2009 tunnettuun kalifornialaiseen Pebble Beach -näyttelyyn jälkikäteen kevennetyn Porsche 911-auton. Sittemmin tämä uuden ja vanhan tekniikan fuusio on noussut erittäin suosituksi tyylisuunnaksi etenkin amerikkalaisautojen harrastajien keskuudessa. Mutta tyyli ei tunne merkkirajoja.

Määritelmänä Restomod tarkoittaa ulkoisesti pääosin alkuperäiseen tyyliin toteutettua, mutta osittain tai kokonaan modernimman tekniikan avulla uudelleen rakennettua autoa. On rakentajan tai omistajan oman näkemyksen mukaisesti päätettävissä, kuinka suuri osa autosta on alkuperäistä ja kuinka paljon uutta. Tavallista on, että auton kori säilytetään pääosin alkuperäisenä, mutta tekniikka korvataan uudemmalla ja tavallisesti myös tehokkaammalla.

Sympaattisen keulailmeen B-Kadettia valmistettiin vuosina 1965–1973.

Ajokalusto

”Kaikki autoni ovat olleet sen verran erikoisia, että ovat erottuneet massasta. Normiautoja ei ole ollut.”

Modifiointi

Kardaani piti lyhentää uudelle vaihteistolle sopivaksi ja kannatuspalkki modifioida uusiksi. Voimaa laitteessa on nyt ihan riittävästi. Ajo-ominaisuudet loppuvat ennen menohaluja.

Historia

”Alun perin tämä on ollut 1500 LS, mutta jossain vaiheessa muutoskatsastettu isolle moottorille. Veikkaan, että joskus 1990 – 2000 -luvuilla.”

1,9 l

Vapaasti hengittävän rivinelosen iskutilavuus on 1 897 cm3. 1,9-litrainen oli suurin kolmesta alkuperäisestä CIH-moottorista. Hochleistung-versio tuotti 105 hevosvoimaa.

Kaupanteko

”Tuntui, että kone oli hajoamassa siihen paikkaan. Kaupat kuitenkin tehtiin, ja traileri lähti kohti etelää.”

Parantelu

”Soittelin vanhalle kontaktille, löytyisikö viisilovista Getrag 240 -vaihdelaatikkoa CIH 1900-laitteeseen. Sattui löytymään.”

Saksassa hieno Coupé-Kadett pikkutekniikalla saattaa maksaa lähemmäs 40 000 euroa.

Opel Kadett B 1900 Coupé vm. 1969

Moottori R4 edessä pitkittäin, bensiini

Iskutilavuus 1 897 cm3

Teho 66 kW (90 hv) / 5 100 r/min

Vääntö 149 Nm / 2 800 r/min

Voimansiirto Takaveto, nelinopeuksinen manuaalivaihteisto

0-100 km/h 13,0 s

Huippunopeus 166 km/h

Kulutus 10,5 l/100 km

CO2-päästöt 244 g/km

Mitat Pituus 4 182 mm, leveys 1 573 mm, korkeus 1 405 mm, tankki 40 l

Akseliväli 2 416 mm

Omamassa 895 kg, hinta 5 000-35 000 € (kunnosta riippuen).

3 kommenttia