Kallistuuko auton lataus liikaa? Sähköauto on yhä edullisempi käyttää kuin bensiiniauto – Näin latauksen ajastuksella säästää rahaa
Puheenaiheet
Kallistuuko auton lataus liikaa? Sähköauto on yhä edullisempi käyttää kuin bensiiniauto – Näin latauksen ajastuksella säästää rahaa
Latauspalvelut saattavat tarjota sähköautoilijoille edullisempia hintoja kytkemällä auton pikalatauksen tiettyihin kellonaikoihin, jolloin sähkön kulutus on pienimmillään ja hinta halvimmillaan.
15.9.2022
 |
Apu

Sähkön hinnannousu ei huolestuta ainoastaan kotitalouksia vaan myös sähköautoilijoita. Sähköautojen, ja erityisesti käytettyinä maahan tuotujen sähköautojen osuus rekisteröinneistä on kasvanut viime vuosina, kertoo professori Heikki Liimatainen. Hän tutkii uudistuvaa liikennettä ja liikennejärjestelmien kestävyyttä Tampereen yliopistossa.

Sähköautojen kasvavaa suosiota selittää etenkin se, että vaikka sähkökärry maksaa enemmän kuin bensiiniauto, sen käyttö tulee halvemmaksi.

– Sähköautojen energiatehokkuus on kolme kertaa parempi kuin bensiiniauton, Liimatainen sanoo.

Käyttökustannuksista merkittävin on luonnollisesti auton lataus sähköllä.

– Vaikka sähkön hinta pysyisi korke­ammalla ja käyttökustannukset siksi nousisivat, on sähköautoa silti edulli­sempaa käyttää kuin bensiiniautoa.

Liimataisen mukaan sähkömarkkinat ovat mielenkiintoisessa vaiheessa, koska julkisesta latauspisteestä voi saada edullisemmin energiaa kuin kotisopimuksella.

– Tähän asti julkinen lataaminen on ollut kolminkertaisesti kallimpaa kuin kotisähköllä lataaminen. Nyt kotilataaminen voi olla samanhintaista tai vain hieman kalliimpaa.

Kiinnostus julkisiin latauspisteisiin kasvaa

Kun kotitaloudet tuskailevat sähkölaskujen kanssa, kiinnostus ladata julkisista pisteistä kasvaa.

– Kysynnän kasvu johtaa hintojen nousuun. Latauspalvelut saattavat tarjota sähköautoilijoille edullisempia hintoja kytkemällä auton pikalatauksen tiettyihin kellonaikoihin, jolloin sähkön kulutus on pienimmillään ja hinta halvimmillaan. Sitä voi tehdä kotonakin lataamalla autoa keskellä yötä.

Liimatainen ei usko energiakriisin aiheuttavan takaiskua sähköautomarkkinoille. Energiatehokkuutta on päätetty edistää, ja EU-tasolla ollaan säätämässä, että vuodesta 2035 eteenpäin vain päästöttömiä autoja saa myydä uutena. Käytettyjä polttomoottoriautoja rajoitus ei tule koskemaan. Sähköistymisen megatrendi on pysyvä.

Sähköistyminen on osaratkaisu energiakriisiin, koska se vapauttaa kaasua muihin tarkoituksiin. Sähköautot voivat myös tasata osa energian ja sähkön kulutuksen ajallista vaihtelua.

– Sähköautot voisivat tasoittaa jakelupiikkejä, joiden aikana sähköä on vähemmän, ja niistä voisi myös purkaa sähköä takaisin sähköverkkoon. Jos se olisi autoilijoille taloudellisesti houkuttelevaa, edistäisi se energiamurrosta kestävämpään suuntaan.

Oikaisu 27.9. Korjattu tieto, että 2035 lähtien saa myydä uutena vain päästöttömiä autoja, ja että käytettyjä polttomoottoriautoja rajoitus ei tule koskemaan.

2 kommenttia