Tuulilasi

Onko Goodwood Revival tuttu? – pitäisi olla!Onko Goodwood Revival tuttu? – pitäisi olla!

Goodwood Revival on yksi mielenkiintoisimmista moottoriurheiluviikonlopuista maailmassa. Sadat vanhat kilpa-autot vuosilta 1948–1966 kilpailevat perinteisellä kilparadalla rengas rengasta vasten. Hieno tapahtuma on käynnissä tänä viikonloppuna.
Teksti Max Lange, TL-verkkotoimitus
Kuvat Newspress, Goodwood

Briteillä ei ole ollut omaa maailmanluokan autonäyttelyä, mutta perinteisestä brittiläisestä moottoriurheiluhistoriasta ammentava Goodwood on vähitellen kehittymässä kansainväliseksi automekaksi.

Kesäkuun lopulla järjestettävä Goodwood Festival of Speed on paisunut niin isoksi tapahtumaksi, että monet urheiluautonvalmistajat julkaisevat autojaan siellä. FoS:ssa tapahtumien keskipisteessä on Hill Climb -mäkikisa, johon osallistuu maailman harvinaisimpia autoja.

Goodwood Revival?

Mutta mikä tapahtuma Goodwood Revival sitten on? Goodwoodissa on myös aito kilparata nimeltään Goodwood Circuit, joka on toiminut kilpakäytössä vuosina 1948–1966. Vuonna 1998 rata herätettiin uudestaan henkiin, jonka jälkeen rata on täyttynyt syyskuisin maailman hienoimmista klassikkokilpa-autoista.

Goodwood Revival kolmipäiväinen tapahtuma, jossa vanhat kilpa-autot ottavat toisistaan mittaa radalla. Klassikkotapahtumassa autot eivät ole ainoa asia, jotka ovat vanhaa, sillä tapahtumaan osallistuvien ihmisten on pukeuduttava myös aikakauden tyyliin. Varsinkin lähtösuoralla on meininkiä, kun kuljettajat sekä ratavirkailijat ovat pukeutuneet asianmukaisesti.

Toimintaa radalla

Parasta Revivalissa on ehdottomasti toiminta radalla. Kun radalle laitetaan samaan aikaan 20–30 kilpa-autoa 1950-luvulta, joita ohjastaa monet nykypäivän ammattikuljettajat, on toiminta taatusti hurjaa. On ällistyttävää, kuinka miljoonien arvoiset Jaguar D-Typet, Ferrari 250 GTO:t ja kumppanit saattavat vaihtaa maalia keskenään sijoista vääntäessään.

Autoluokkia on useita vanhoista Formula 1:stä legendaarisien Le Mans autojen kautta aina isokokoisiin jenkkiautoihin. Autot ovat siinä kunnossa ja niillä renkailla kuin omana aikanaankin, joten isot sivuluisut ja vikuroivat jarrutukset ovat arkea. Tällaista herkkua ei joka paikasta saa.

Voit katsoa tapahtumaa kotisohvaltasi

Miksi tällainen hehkutus, jos tapahtumasta ei Suomessa pääse nauttimaan millään lailla? Goodwoodin tapahtumajärjestäjät elävät klassikkohengestä huolimatta tiukasti nykyajassa. Koko Goodwoodin viikonloppu on nähtävissä livenä Youtuben videostriiminä. Kuvanlaatu on erinomainen ja kisoja selostavat ammattilaiset.

Tällaista tilaisuutta ei harvoin tule, että kotisohvalta käsin voi katsoa maailmanluokan kilpa-ajoa maailman hienoimmilla kilpa-autoilla ja täysin ilmaiseksi. Videostreamit kestävät aamusta iltaan ja katsottavaa riittää koko päiväksi. Tämän tekstin tullessa ulos perjantai- ja lauantaipäivät ovat jo lähes ohitse, mutta sunnuntai on vielä jäljellä.

Tästä pääset katsomaan Goodwood Revivalin videostriimiä. Alla on 11 tuntia mahtavaa kilvanajoa perjantailta Goodwoodista.

Koosteet lauantailta ja sunnuntailta tulevat Goodwoodin Youtube-kanavalle pian streamin päättymisen jälkeen. Mitä vielä odotat? Katsomaan siitä!

Muista lukea myös Vesa Eskolan upea juttu Goodwood Festival of Speedistä Tuulilasin numerosta 12/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 13.9.2014