Apu

Olkiluoto 3 käynnistyy ja tuottaa yli kymmeneksen Suomen sähköstä – Miksi se ei näy sähkölaskussa?

Olkiluoto 3 käynnistyy ja tuottaa yli kymmeneksen Suomen sähköstä – Miksi se ei näy sähkölaskussa?
Sähkön hintatason odotetaan vakiintuvan nykyistä alemmas. Toisaalta hinta luultavasti heilahtelee totuttua enemmän.
Julkaistu: 12.1.2022

Olkiluodon kolmos­reaktorin sähkön­tuotannon pitäisi alkaa neljännesteholla 22. tammikuuta. Täydessä toiminnassa reaktorin pitäisi olla kesäkuun alkupuolella. Tuolloin OL3 tuottaa yli kymmenesosan kaikesta Suomen sähköstä.

Sähkön hinta nousi edullisten vuosien jälkeen huippuunsa viime vuonna. Nyt kai helpottaa, kun uusi reaktori alkaa tuottaa sähköä valtakunnanverkkoon?

Pakkanen nostaa hintaa kuten ennenkin

Sähkömaksuaan taivastelevan kansalaisen harmiksi asia ei ole niin yksin­kertainen. Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa muistuttaa, että Suomikin on osa laajempia sähkömarkkinoita, joihin vaikuttavat monet asiat suurella alueella, jopa koko maailmassa. OL3 on vain yksi palapelin osa.

– On enemmän kuin vaikeaa ottaa yksi osa irti kokonaisuudesta ja sanoa, miten paljon OL3 vaikuttaa sähkölaskuun.

Uusi reaktori kyllä tasapainottaa sähkö­markkinoita Suomessakin, mutta esimerkiksi pakkasjaksot voivat nostaa sähkön hintaa kuten ennenkin.

Myös Euroopan ja kansainvälisten markkinoiden heilahdukset vaikuttavat. Esimerkiksi viime vuonna sähkön hintaan vaikutti maakaasun hinnan raju nousu maailmalla.

Olkiluodon kupolikattoinen kolmosreaktori kuvassa etualalla. Se alkaa tuottaa sähköä valtakunnanverkkoon tammikuun lopulla.

Suomesta on tulossa keskimäärin omavarainen

Tähän saakka Suomi on ollut jatkuvasti osaksi tuontisähkön varassa. Yhteisten ­sähkömarkkinoiden vuoksi Suomi tuo tulevaisuudessakin sähköä, luultavasti Ruotsista ja Venäjältä, ja vastaavasti vie sähköä esimerkiksi Baltiaan.

Olkiluodon uuden reaktorin ja tuulivoiman jatkuvan lisärakentamisen ansiosta Suomesta on Salomaan mukaan silti tulossa vuositasolla keskimäärin omavarainen sähkönkuluttaja.

Sähkön hintatason odotetaan vakiintuvan nykyistä alemmas. Toisaalta hinta luultavasti heilahtelee totuttua enemmän.

– Ydinvoima tuottaa tasaisesti, tuulivoimaa taas tulee, kun tulee. Kun kysyntä elää omaan tahtiinsa, kannattaa varautua ­siihen, että sähkön hinta vaihtelee viikon tai jopa vuorokauden aikana paljonkin, Salomaa sanoo.

4 kommenttia