Apu

Oliko Orbán sittenkään ihan väärässä, kun epäili Suomen oikeusvaltiota? - "Nykyinen ratkaisu on älytön"

Oliko Orbán sittenkään ihan väärässä, kun epäili Suomen oikeusvaltiota? - "Nykyinen ratkaisu on älytön"
Unkarin pääministeri Viktor Orbán epäili, ettei Suomi ole todellinen oikeusvaltio.
Julkaistu: 8.8.2019

Pääministeri Viktor Orbán ihmetteli heinäkuun lopussa kovaan ääneen, miksi Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta. Hän piti kyseenalaisena sitä, että presidentti nimittää tuomarit. Hän epäili, onko Suomen oikeusjärjestelmä EU:n linjan mukainen.

Euroopan Unioni puolestaan on huolestunut Unkarin oikeusvaltiokehityksestä. Maan ihmisoikeuksien ja lehdistönvapauden puutteet ovat vastoin EU:n linjaa. Puheenjohtajamaana Suomi ajaa sitä, että jäsenmaille ei anneta tukirahoja, jos ne eivät noudata oikeusvaltioperiaatetta.

Pekka Tarkka: Suomi tarvitsee perustuslakituomioistuimen

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka on pitkään kritisoinut Suomen perustuslakivaliokuntaa. Hänestä valiokunnan jäsenet ovat erikoisessa asemassa.

– Perustuslakivaliokunnassa poliittisella mandaatilla asemansa saaneet kansanedustajat joutuvat arvioimaan tekemiään poliittisia päätöksiä juridiselta kannalta. On järjetöntä, että poliitikot, jotka ovat juuri käsitelleet lakeja itse, lähtevät sitten arvioimaan niitä juridisin perustein. Mielestäni juridista arviointia varten pitäisi perustaa perustuslakituomioistuin, jossa istuisi kokeneita juristeja.

– Tämän ongelman takia nykyinen valiokuntaratkaisu on älytön eikä toimi, Tarkka sanoo.

Tarkan mukaan Orbánilla ei kuitenkaan ole "harmaintakaan hajua" Suomen järjestelmästä.

Jussi Niinistö: Suomi neuvoo sormi pystyssä

Entisen puolustusministerin Jussi Niinistön mukaan Suomen ja Ruotsin tyyli esittää vaatimuksia Unkarille ja Puolalle ei toimi.

– Se, että sormi pystyssä neuvotaan muita maita, ei toimi. Ainoa oikea etenemistapa on dialogin kautta. Silloin puhutaan pidemmän ajan muutoksista, ne eivät tapahdu hetkessä.­

Niinistö sanoo, että EU:n ajama tavoite asettaa Suomen vaikeaan asemaan.

– Suomi lähti kerjäämään verta nenästään. On selvää, että hanke EU-tukien sitomisesta oikeusvaltioperiaatteeseen ei tule menemään läpi niin kauan kuin Unkarin ja Puolan johto on toista mieltä.

Tuomas Ojanen: Natsismi ja fasismi synnyttivät perustuslakituomioistuimet

– On tietysti totta, että Suomesta puuttuu perustuslakituomioistuin, Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojanen sanoo.

Mutta Orbánin väite ei osoita historian tuntemusta.

– Perustuslakituomioistuimia on perustettu Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen etupäässä niihin valtioihin, joissa on eletty natsismin, fasismin tai totalitarismin aikaa. Tällaisia maita ovat Saksa, Italia, Espanja, Itävalta ja itäisen Euroopan nuoret demokratiat. Kun rautaesirippu on kaatunut ja on alettu kulkea demokratian tiellä, vartijoiksi on asetettu perustuslakituomioistuimia.

Suomen tilanne on historiaan peilattuna perustavalla tavalla erilainen kuin esimerkiksi Saksassa, jossa perustuslakituomioistuimen perustamisella on alusta lähtien haluttu estää ajautuminen uudestaan natsismin tai sosialismin kaltaisiin valtarakenteisiin.

– Kannattaa muistaa, ettei missään muussakaan Pohjoismaassa ole perustuslakituomioistuinta. Eikä niissä länsimaissa, joissa ei ole koettu sosialismia tai fasismia.

Ojasen mukaan Orbárnin puheet eivät nyt ole tärvelleet Suomen hyvää mainetta oikeusvaltion mallimaana.

3 kommenttia