Miksi oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi hallituksen edistää heikkoa lakiesitystä liikkumisvapauden rajoittamiseksi?
Puheenaiheet
Miksi oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi hallituksen edistää heikkoa lakiesitystä liikkumisvapauden rajoittamiseksi?
Tuomas Pöysti on sanonut, ettei oikeuskanslerin pidä pyrkiä estämään hallituksen esitystä eduskunnalle ilman erittäin painavia oikeudellisia perusteita.

Kun hallituksen lakiesitys liikkumisvapauden rajoittamisesta vedettiin pois eduskunnasta, oikeuskansleri Tuomas Pöysti joutui kriitikoiden hampaisiin.

Ihmeteltiin, miksi tämä oli antanut hallituksen edistää heikkoa lakiesitystä. Pöysti itse korosti, ettei oikeuskanslerin pidä pyrkiä estämään hallituksen esitystä eduskunnalle ”muuten kuin erittäin painavin oikeudellisin perustein”.

Edellinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka kommentoi Avulle, että jo hänen edeltäjänsä Paavo Nikula oli samaa mieltä lakiesityksistä.

– Perustuslakivaliokunta arvioi viime kädessä lakiesitysten perustuslainmukaisuuden. Jos yhdellä ihmisellä oikeuskanslerina olisi valta estää lakiesitysten eteneminen eduskuntaan, olisi se demo­kratiaperiaatteen kannalta ongelmallista. Tietojeni mukaan näin ei ole koskaan tapahtunutkaan, sanoo Jonkka.

Oikeuskanslerin tehtävä

Oikeuskansleri on eduskunnan oikeusasiamiehen lisäksi ylin laillisuuden valvoja Suomessa. Hänen tehtävänään on valvoa hallituksen ja ministeriöiden sekä presidentin virkatoimien lain­mukaisuutta sekä perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Pöystin nimittäminen tehtäväänsä toukokuussa 2016 herätti huomiota. Oikeusministeriö oli ehdottamassa tehtävään Turun yliopiston valtiosääntö­oikeuden professori Veli-Pekka Viljasta. Ehdotus kuitenkin poistettiin valtioneuvoston käsittelystä.

Pääkaupunkiseudulla asuva Pöysti on kotoisin Rovaniemeltä. 50-vuotias Pöysti on naimisissa belgialaisen Ruxandra Balboa-Pöystin kanssa. Heillä on kaksi lasta. Vapaa-ajallaan Pöysti on toiminut joukkueenjohtajana HJK:n juniorijoukkueessa.

2 kommenttia