Nyt kynitään kurpitsa
Puheenaiheet
Nyt kynitään kurpitsa
Miltä kuulostaa portobelloburgeri, sieniceviche, kukkakaalisushi ja papucassoulet? Pienellä mielikuvituksella moni tuttu ruoka taipuu vegeversioksi.
Julkaistu 20.2.2015
Image

Tämän vuoden kuuma ruokatrendi on lähellä tuotettu ja mahdollisimman vähän prosessoitu kasvisruoka.

Kasvikset eivät ole enää vain kalan ja lihan lisukkeita, vaan myös annosten pääraaka-aineita. Kukkakaalista, ruusukaalista ja ”rumista juureksista”, kuten palsternakasta ja juuriselleristä, povataan vuoden suurimpia ruokahittejä.

Kahdelta ruokaharrastajalta, Riikka Sukulalta ja Alex Niemiseltä, ilmestyy helmikuussa Vege!-keittokirja (Readme.fi), johon he ovat niputtaneet parhaat kasviksista tehdyt kotiruokaohjeensa. Wellingtonin pihvi tehdään punajuuresta ja kvenellit pyöräytetään kvinoasta.

Possua ja kanaa on nyhdetty pitkään, ja trendi jatkuu, kun liha vaihtuu kasviksiin: Sukula paiskaa uuniin lohkotun kurpitsan ja nyhtää sen pitaleivän väliin.

Keittokirjan lähtökohtana oli ”ei tofua, ei seitania, ei ituja.” Kalpeiden tofukuutioiden ja muiden soijavalmisteiden sijaan kirjassa käytetään mahdollisimman lähellä tuotettuja kasviksia.

Muodikkaat rumat juurekset ovat käytössä myös Alex Niemisen keittiössä.

”Suurin osa kasviksista makeutuu kypsyessään, joten kasvisruokien makeutta pitää leikata karvaudella ja hapokkuudella. Esimerkiksi vegerisoton makeutta tasapainotan juurisellerillä. Keittiössäni on aina myös sitruunaa, limettiä ja etikoita.”

Nieminen  ryhtyi kasvissyöjäksi terveydellisistä ja ekologis-eettisistä syistä yli 20 vuotta sitten. Hänen mielestään kasvisruokatrendiin liitetään silti joskus liikaakin ideologisuutta. 

”Nyt ajattelen, että tärkeintä on hyvä ruoka.”

Periaatteellinen lihaton maanantai on last season, tämän vuoden juttu on lihamaanantai.

Muina päivinä syödään maukasta kasvisruokaa. ■

Kommentoi »