Tuulilasi

Nuorista kuljettajista parempia autoon asennettavan tarkkailulaitteen avulla

Nuorista kuljettajista parempia autoon asennettavan tarkkailulaitteen avulla
Trafin ajopalautejärjestelmästä on saatu hyviä testituloksia, ja nuorten kuljettajien ylinopeudet ovat vähentyneet voimakkaasti.
Kuvat Tuomas Kolehmainen, TL-kuva-arkisto

Uuden kuljettajan ajopalautejärjestelmä antaa hyvät mahdollisuudet vanhemmalle tukea nuoren kehittymistä turvalliseksi kuljettajaksi, selviää Trafin vetämän tutkimushankkeen ennakkotuloksista. Erityisesti järjestelmän käyttö näyttää vähentäneen suurten ylinopeuksien määrää

”Tarkoitus on kannustaa kuljettajia pohtimaan omaa ajotapaansa kokonaisuutena, minkä takia palautejärjestelmä ei esim. huomauta ylinopeuksista jatkuvalla piipityksellä. Kuljettajat yleensä tietävät ajavansa ylinopeutta ja siksi ylinopeudesta välittömästi huomauttavien laitteiden vaikutukset eivät ole olleet kovin suuria ja pysyviä”, kertoo VTT:llä hanketta vetänyt, johtava tutkija Harri Peltola.

Trafin tarkoituksena on kehittää koko kuljettajantutkintoa eli ajokortin hankintaan liittyviä teoria- ja ajokokeita mahdollisimman vaativiksi, selkeiksi ja älykkäiksi.

”Ajokorttikokeiden pitäisi mahdollisimman hyvin varmistaa se, että kortin saanut selviää liikenteessä. Olemmekin erittäin innostuneita kaikista automatisoinnin ja älyteknologian mahdollisuuksista, jotka vievät ajokorttikokeita entistä kehittyneempään suuntaan", visioi tieliikennejohtaja Sami Mynttinen.

Ajopalautejärjestelmää lähdettiin kehittämään ensisijassa nuorille, jotta he saisivat palautetta omasta ajamisestaan ja pystyisivät helposti vertaamaan omaa ajotapaansa muiden ajoon. Tutkimuksen myötä tuli kuitenkin ilmi, että sovellus antaa myös erinomaisen keinon vanhemmille tukea vasta kortin saanutta nuorta.

Autoon asennettu ajotapaa ja turvallisuutta mittaava järjestelmä antaa sekä pikapalautetta että viikoittaista dataa nuorelle ja tämän vanhemmalle, ja mm. riskiajot tulevat näkyviin myös kartalla. Palautetta saa paitsi omasta ajosta, myös oman ajotavan suhteesta muihin uusiin kuljettajiin.

Kokeilussa mukana olleet pitivät sopivana hintana palautejärjestelmän käytölle n. 10–20 euroa kuukaudessa ja hyödylliseksi käyttöajaksi arvioitiin n. 6 kuukautta.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 17.6.2014
Kommentoi »