Nujerra matkapahoinvointi
Terveys ja hyvinvointi
Nujerra matkapahoinvointi
Sisäkorvan ärsytystila. Matkapahoinvointi voi iskeä paitsi autossa, veneessä ja lentokoneessa myös elokuvissa.
Julkaistu 26.8.2013
Apu

Joka kolmas meistä kärsii matkapahoinvoinnista. Se johtuu sisäkorvan ärsytystilasta, jonka saavat aikaan toistuvat, heiluvat liikkeet. Tilannetta pahentaa se, että silmien antama tieto ympäristöstä ei vastaa tasapainoelimen tuottamaa informaatiota. Näin voi tapahtua autossa tai veneen sisätilassa, jolloin silmät eivät näe liikettä maahan tai veteen nähden.

– Matkapahoinvointioireiden esiintyminen ei välttämättä vaadi matkalla oloa, vaan 3D-elokuvatkin voivat aiheuttaa matkapahoinvointia. Sama koskee huvipuistolaitteita, kuten karusellia. Osalla on myös perinnöllistä herkkyyttä saada helpommin matkapahoinvointioireita. Niin ikään muistot aiemmin koetusta matkapahoinvoinnista voivat provosoida matkapahoinvoinnin ilmenemistä, kertoo korva- ja kurkkutautien erikoislääkäri Veli-Pekka Joki-Erkkilä Tampereen Terveystalosta.

Eniten oksennellaan vesillä; peräti 90 prosenttia ihmisistä saa matkapahoinvointioireita vaikeassa merenkäynnissä. Ilmassa matkapahoinvointi on harvinaista, koska matkustajalennot ovat varsin tasaisia. Vain yksi prosentti voi lennolla huonosti.

Automatkoilla alttiimpia pahoinvoinnille ovat 2–15-vuotiaat, koska lasten sisäkorva on herkempi kuin aikuisilla ja lapset usein leikkivät autossa ja katsovat touhutessaan syliinsä. Tämä altistaa pahoinvoinnille.

Matkapahoinvoinnin ensioireita ovat heikko olo, kalpeus, kylmä hiki, haukottelu ja runsas syljen eritys. Vasta sen jälkeen alkaa oksettaa. Joskus oireina voi olla myös päänsärkyä ja ripulia.

– Oksentaminen helpottaa oireita hetkellisesti. Oireita voi lievittää myös, kun kohdistaa autossa katseensa horisonttiin ja tukee päänsä niskatyynyyn. Lapsen tulisi istua keskellä takapenkkiä ja aikuisen etupenkillä. Niin ikään happihyppelystä raittiissa ilmassa on apua.

Laivassa pahoinvoivan henkilön tulisi hakeutua aluksen keskiosiin, matalammalle kannelle, jossa keinunta on vähäisempää. Paras asento on makuuasento, silmät kiinni. Myös kuoppaisella lennolla on syytä sulkea silmät ja painaa pää tiukasti selkänojaan. Siitäkin on apua, että suuntaa ajatukset pahoinvoinnista toisaalle esimerkiksi kuuntelemalla lentokoneessa musiikkia.

– Jos ihmisellä on matkapahoinvointitaipumusta, oireita esiintyy herkemmin kaikissa kulkuvälineissä sekä jopa 3D-elokuvissa. Toisilla oireet vähentyvät iän myötä, mutta matkapahoinvoinnista voi kärsiä vanhanakin.

Kärsiminen on turhaa, sillä matkapahoinvointioireet ovat helposti ehkäistävissä. Ehkäisykeinoja ovat apteekista ilman reseptiä saatavat matkapahoinvointitabletit ja reseptiä vaativa skopolamiinilaastari. Laastari vaikuttaa kolme vuorokautta, joten sen avulla onnistuu pitempikin merimatka. Tarvittaessa voi laittaa uuden laastarin, mutta usein aivot sopeutuvat merenkäyntiin muutamassa päivässä, ja loppuristeily sujuu ilman lääkitystä.

– Tabletit sopivat paremmin lyhytaikaiseen tarpeeseen, esimerkiksi automatkoille. Molemmat hoitomuodot ovat turvallisia ja käyvät lähes kaikille. Haittoina voi esiintyä suun kuivumista ja uneliaisuutta, mutta ei mitään vakavampaa. Tehokkaimmin hoidot toimivat, kun ne aloitetaan hyvissä ajoin ennen matkaa.

Matkapahoinvointi ei altista ihmistä muille sairauksille, mutta muut sairaudet voivat altistaa matkapahoinvoinnille. Etenkin migreenitaipumus lisää matkapahoinvointialttiutta. Matkapahoinvoinnille altistavat lisäksi raskaus ja kuukautiset, koska ne lisäävät naisten hajuherkkyyttä. Voimakkaat hajut voivat muulloinkin edesauttaa matkapahoinvoinnin syntymistä.

– Vaikean matkapahoinvointitaipumuksen taustalla saattaa olla myös sisäkorvan kaarikäytävän häiriö tai hyvänlaatuinen asentohuimaus. Tilanne voi korjaantua, kun nämä vaivat hoidetaan kuntoon.

*****

Ehkäise pahoinvointi

  • Juo riittävästi vettä ennen matkalle lähtöä. Älä nauti matkalla alkoholia, sillä se pahentaa pahoinvointia.
  • Syö kevyesti ennen matkaa. Paastoamisesta ei ole hyötyä, sillä tyhjä vatsa voi provosoida pahoinvointia.
  • Pukeudu riittävän lämpimästi, sillä kylmä voi altistaa pahoinvoinnille.
  • Älä lue automatkalla, vaan tue pääsi niska­tyynyyn ja kohdista katseesi ajosuuntaan.
  • Jos matkustat veneessä, oleskele kannella, älä sisätiloissa.
  • Vältä voimakkaita tuoksuja.
  • Valitse ajoreitti viisaasti. Mutkikkaat tiet lisäävät pahoinvoinnin riskiä.

Kun pahoinvointi iskee

  • Autossa: Pysähdy ja jaloittele ulkoilmassa, kunnes voit paremmin. Istu loppumatkan ajan etupenkissä ja katso tiukasti horisonttiin.
  • Laivassa: Hakeudu laivan keskiosaan, käy makuuasentoon ja pidä silmät kiinni.
  • Lennolla: Paina pää kiinni tuolin selkänojaan ja sulje silmäsi.
  • Älä mieti, että kohta minä oksennan, vaan keskitä ajatukset muihin asioihin.
  • Voit ottaa matkapahoinvointilääkkeitä tässäkin vaiheessa, mutta ne eivät toimi yhtä tehokkaasti kuin etukäteen otettuina.

Teksti Maarit Vuoristo

Kuva 123rf

Juttu on ilmestynyt Avun numerossa 24/13.

1 kommentti