Eeva

Nöyryytys satuttaa


Pintanaarmut haihtuvat, mutta voiko syvistä arvista parantua?
Kuvat Anu Ikävalko

Tunnista nöyryytykset

Nöyryyttämistä tapahtuu valitettavasti kaikkialla: perheiden sisällä, koulussa, työpaikoilla. Kunnioittamisen puute eli nöyryyttäminen aiheuttaa ihmiselle minäkuvaan hetkellisen tai pysyvän vaurion, kolhun itsetunnolle. Se voi olla satuttava sana tai ilkeä teko, joka rikkoo uhrinsa itsekunnioituksen. Ihmisen arvoa alennetaan, häntä pidetään muita huonompana tai heikompana tai hänet ohitetaan eikä huomioida.

Nöyryyttäminen on tapahtuma, jolle on monia synonyymejä: tölväisy, moite, arvostelu, nolaaminen, mitätöinti, ylikävely, ohittaminen, unohtaminen.

Nöyryytyksen vaikutukset

Nöyryyttävät pettymykset, jos niitä tulee useita peräjälkeen, sammuttavat ihmisen ylpeyden tunteet omasta olemuksesta ja tekemisestä. Samalla katkeaa innostus ja ihminen tuntee halujensa häviävän.

Tarpeellisuuden ja merkityksellisyyden tunteen kadottaminen voi laukaista masennuksen ja pelon siitä, ettei itselläkään ole enää mitään merkitystä.

Nöyryytykset rikkovat läheisyyden ja vahingoittavat positiiviset säikeet itsen ja toisen väliltä. Samalla myönteiset tunteet sammuvat.

Myötätunto hellii

Parasta ystäväterapiaa on myötätunto. Nöyryytyksen tukala olo helpottaa, kun joku ymmärtää, miltä itsestä tuntuu. Puhuminen on hyvä ensiapu. Se auttaa jäsentämään tunnekaaosta. Tietoa, keskusteluryhmiä ja vertaistukea on runsaasti tarjolla.

Moni saa apua musiikista. Laulut luovat kuvia ja antavat sanoja tukahdutettujen tunteiden ymmärtämiseen. Jos kykenee, voi yrittää ajatella asioita, joista on syytä olla ylpeä.

Terve aggressio

Ikävä kokemus voi johtaa myös terveeseen vastareaktioon. Vastoinkäyminen sisuunnuttaa. Kasvu on mahdollista, jos sille antaa tilaisuuden. Nöyryytyksen tunne voi muuttua rakentavaksi voimaksi, jolloin ihminen päättää näyttää, mihin hän todella pystyy. Tärkeintä olisi etsiä aitoa itseään ja hyväksyä itsessään mitä moninaisimpia tunteita.

Juhani Mattila: Nöyryytys (Kirjapaja).

Julkaistu: 31.7.2017