Tuulilasi

Nissan pohtii tuotannon lopettamista Iso-Britanniassa – syynä brexitin pelko

Nissan on kertonut pohtivansa vakavasti siirtävänsä Juken tuotannon Sunderlandin tehtaalta muualle Eurooppaan. Myös erittäin suositun Qashqain tuotanto ollaan siirtämässä maasta Espanjaan.
Kuvat Nissan

Financial Timesin nimettömien sisäpiirilähteiden mukaan syynä on brexitin eli Iso-Britannian EU-eron pelko.

Jos Nissan lähtee, se on valtava isku Iso-Britannian autoteollisuudelle, sillä Sunderlandin tehdas on Britannian suurin. Juuri sen ansiosta Britanniassa myytiin 2016 enemmän autoja kuin koskaan. Myöskään brittien puheet dieselautojen valmistusta vastaan – jopa ajokielloista - eivät ole herättäneet innostusta autonvalmistajissa.

Jos Iso-Britannia eroaa EU:sta sopimuksettomasti, se tekee rajusti hallaa valmistajien kustannuksille ja toimitusketjuille.

Aiempi brittihallitus lupasi erityistukea Nissanille, että se pysyisi maassa. Uuden hallituksen ja sen brexit-kiiman myötä tilanne on muuttunut radikaalisti.

”Emme ota kantaa näihin huhuihin. Olemme silti yksi suurista yhtiöistä, jotka ovat investoineet rajusti Iso-Britannian tehtaisiin. Totta kai epätietoisuus Iso-Britannian ja EU:n tulevista kauppasuhteista huolettaa. Vetoamme niihin, että aikaan saataisiin kauppasopimus, joka mahdollistaisi edelleenkin autojen valmistamisen Iso-Britanniassa ilman taloudellista laskua”, Nissan tiedotti.

Myös ainakin Jaguar Land Rover, BMW ja Vauxhallin (Opelin brändi Britanniassa) omistava PSA Group ovat ilmaisseet suuren huolensa sopimuksettomasta brexitistä ja uhanneet siirtää tuotantoaan muihin maihin, jos niin käy.

Julkaistu: 3.10.2019
Kommentoi »