Tuulilasi

Nissan Juken ja Mercedes-Benz CLS:n väliltä löytyi yllättävä yhteys


Trafi on julkaissut autojen vikatilastot viime vuodelta. Nämä ovat siis katsastuksessa tehtyjä löytöjä. Lauri, syynäsitkö tiedot tarkkaan?
Teksti Niko Rinta, Lauri Larmela
Kuvat Nissan

Lauri: Kyllä, mikäs sen hauskempaa kuin katsoa tilastoja ja huomata, että naapurin autossa on enemmän vikoja kuin omassa. Perehdyin vuoden 2013 vuosimalleihin.

Niko: Minkä yksityiskohdan nostaisit ensimmäisenä esille?

Lauri: On hauska huomata, että listalta löytyy kaksi automallia, joille ei ole tullut yhtään hylkäystä: Mercedes-Benz CLS ja Nissan Juke. Molemmat vuoden 2013 malleja. Jännää huomata, että nämä ovat ihan eri hinta- ja kokoluokan autoja. Mersu edustaa monimutkaista tekniikkaa, kun taas Juke on yksinkertaisempi.

Niko: Niin, ja hauskaa että merkit ovat eri mantereelta. Nouseeko esiin joku merkki, jolla on monta mallia mukana listan kärkipäässä?

Lauri: Kyllä, Toyotia löytyy yhdentoista ekan joukosta viisi. Suorituksen arvoa nostaa se, että Toyotat on kaikki volyymimalleja.

Niko: Entä listan toinen pää, mitä malleja sieltä löytyy?

Lauri: Katsotaan yleisempiä malleja, niin korkein hylkäysprosentti oli Kia Sportagella (10,3), Dacia Sandero (10,1) ja Hyundai i40 (9,5). Koko listan voi katsoa Trafin sivuilta

Niko: Minkälaisista vioista oli tyypillisesti kyse?

Lauri: Ongelmia on ollut paljon etuakselistossa, renkaissa ja vanteissa sekä ohjausnivelissä. Lisäksi kiinnitin huomiota, että siihen että koko viime vuoden otoksessa peräti 300 000 autoa sai huomautuksen pimeistä lähi- tai takavaloista.

Julkaistu: 25.1.2017