Niinistö tapaa Trumpin tänään Valkoisessa talossa – Ajojahti nousee puheeksi, mutta Suomen kotiläksyt on tehty
Henkilöt
Niinistö tapaa Trumpin tänään Valkoisessa talossa – Ajojahti nousee puheeksi, mutta Suomen kotiläksyt on tehty
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain johtajan tilanteessa, jossa tämä on keskellä uransa pahinta skandaalia.
Julkaistu 2.10.2019
Apu

– Tilaisuuden on tarkoitus olla arvokas ja kunnioittava, kuulutetaan ennen seremonian alkua Arlingtonin sotilashautausmaalla Washingtonin kupeessa.

Kaikkia muistutetaan olemaan aivan hiljaa.

Seuraa ”21 Gun Salute”, erityisesti valtionpäämiehille varattu korkein mahdollinen kunnianosoitus.

Tykinlaukausten jälkeen presidentti Sauli Niinistö delegaatioineen astelee tuntemattoman sotilaan hautamuistomerkille ja laskee sinivalkoisin nauhoin koristellun seppeleen.

Juhlavaa tilaisuutta varten Yhdysvaltain eri aselajeja edustavat sotilaat muodostavat kunniakujan ja soittokunta soittaa molempien maiden kansallislaulut.

Presidentti Sauli Niinistö laskee seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle Arlingtonin sotilashautausmaalla Washingtonissa.

Hiottu rituaali

Tilaisuus on seesteinen ja viimeisen päälle hiottu. Jokainen yksityskohta on mietitty ja jokainen osallistuja tietää tasan, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Sattumalle ei ole jätetty sijaa. Kun soittokunnasta yksi jäsen kuukahtaa helteessä, hänen tilalleen saadaan korvaaja silmänräpäyksessä.

Sauli Niinistön virallinen työvierailu Yhdysvalloissa siis alkoi tiistaina sotilaallisen kurin ja järjestyksen merkeissä ja vanhoja perinteitä noudattaen. Tänään tahti muuttuu.

Ohjelmassa on työlounas ja keskusteluja presidentti Donald Trumpin vieraana Valkoisessa talossa hetkellä, jolloin arvaamattomuudestaan tunnettu Trump on keskellä uransa pahinta skandaalia.

Tämän marssin jokaista askelta ei ole mietitty ja harjoiteltu.

Kuin yö ja päivä

Lähtökohtaisesti presidenttikaksikolla ei ole substanssin suhteen juuri mitään yhteistä. Niinistö painottaa ilmastoasioita ja monenkeskisen sopimusarkkitehtuurin merkitystä.

Trump taas juuri viikko sitten lausui, että tulevaisuus ei kuulu globalisteille ja irvaili heti perään ilmastoaktivisti Greta Thunbergille.

Johtajien ero on kuin yöllä ja päivällä. Niinistö punnitsee sanojaan tarkasti, Trump tviittaa mitä tahansa. Tästä huolimatta Niinistö sanoi kaksi vuotta sitten vastaavan vierailun jälkeen tulleensa Trumpin kanssa hyvin juttuun ja saaneensa viestinsä hyvin perille. Myös Trump tuntui tuolloin viihtyvän Niinistön seurassa.

Tapaamista Niinistön ja Trumpin välillä seurataan varmasti tällä kertaa poikkeuksellisen tarkkaan, koska Trumpin on tulkittu sotkeneen omat ja valtion asiat keskenään viime aikaisissa puheluissaan Ukrainan presidentin ja Australian pääministerin kanssa.

Trumpin koetaan käyttäneen presidentin asemaa henkilökohtaisten poliittisten tavoitteidensa edistämiseksi.

Trumpin asema vaakalaudalla

Juuri tällä hetkellä Yhdysvaltain presidentin ajatuksia hallitsee ajatus edessä häämöttävästä viraltapanomenettelystä, jota demokraatit kongressissa valmistelevat paljastusten johdosta.

Tämä on näkynyt Trumpin viime päivien ulostuloissa, joissa hän on tviittaillut sisällissodasta, haukkunut paljastuksen tehnyttä henkilöä vakoojaksi ja syyttänyt ilman mitään perusteluja edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiffiä maanpetoksesta, josta rangaistuksena olisi kuolemantuomio.

Virallisesti julkistetun ohjelman mukaan keskiviikkona on tarkoitus käsitellä Suomen ja Yhdysvaltain välistä kaupallista ja teknologista yhteistyötä sekä arktisen alueen turvallisuutta. Myös maiden diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlaa on tarkoitus muistaa.

Todellisuus voi olla aivan toinen, vaikkei Trump Niinistöltä pyytäisikään apua vaalikampanjalleen.

On lähes varmaa, että Trump ottaa oman tilanteensa puheeksi ja kertoo olevansa ajojahdin kohteena.

Niinistö tietää, kuinka Trumpin kanssa toimitaan

Niinistö taustajoukkoineen on kuitenkin tehnyt läksynsä, ja tietää miten Trumpin kanssa kannattaa menetellä, vaikka yhteistä näkemystä maailman tilasta ei olisikaan.

Niinistö itsekin totesi YK:n yleiskokouksen jälkeen, että tuskin hän Trumpin päätä ilmastoasioissa kääntää. Trumpin kannalta tiedossa on todennäköisesti riskitön ja maltillinen iltapäivä ympäröivän kaaoksen keskellä.

Asia erikseen on, mitä tapahtuu kun amerikkalaismedia pääsee kysymään tapaamisen jälkeen yhteisessä lehdistötilaisuudessa Trumpilta viime päivien tapahtumista.

Kysymykset tuskin koskevat jäänmurtajakauppoja tai metsien haravointia, vaan juuri näitä skandaaleja.

Tunnelma voi olla hiostava, eikä pelkästään siksi, että Washingtoniin on luvattu keskiviikoksi 35 lämpöastetta.

Kommentoi »