Tuulilasi

Neljä viidestä suomalaisesta tarkastaa auton rengaspaineet liian harvoin – moni ei koskaan

Neljä viidestä suomalaisesta tarkastaa auton rengaspaineet liian harvoin – moni ei koskaan
Kolarikorjaamo Autoklinikka kysyi suomalaisilta autoilijoilta rengaspaineiden tarkastamisesta. Useimmat suomalaiset tarkastavat autonsa rengaspaineet kahdesti vuodessa, ja joka kymmenes jopa myöntää jättävänsä tarkastukset täysin väliin.
Julkaistu: 1.11.2019

Säät ovat nyt kylmenneet Etelä-Suomea myöten, mikä tekee renkaiden vaihdosta jälleen ajankohtaista. Kolarikorjaamo Autoklinikan tuore kyselytutkimus paljastaa, että useimmat autoilijat tarkastavat myös rengaspaineet nimenomaan kausivaihdon yhteydessä. Paineet olisi kuitenkin hyvä tarkastaa paljon useammin sekä turvallisuuden että taloudellisuuden vuoksi.

Liikenneturva suosittelee tarkastamaan rengaspaineet vähintään kerran kuussa renkaan tai ajoneuvon valmistajan suositusten mukaisesti*. Vajaapaineisilla renkailla on paljon ikäviä seurauksia, kuten auton hallinnan vaikeutuminen, polttoainekulutuksen kasvaminen ja renkaiden eliniän lyheneminen.

Autoklinikan kyselytutkimukseen vastanneista autoilijoista vain 52 prosenttia tiesi kyseisen tarkastussuosituksen. Neljännes (26 prosenttia) uskoi suosituksen olevan neljästi vuodessa, 21 prosenttia kertoi ohjenuoraksi tarkastamisen kausivaihtojen yhteydessä ja 1 prosentti uskoi 1–2 vuotta olevan riittävä tarkastusväli.

Vaikka noin puolet kyselyyn vastanneista tiesi, miten usein rengaspaineet tulisi tarkastaa, suurin osa autoilijoista ei tätä suositusta noudata. Kaksi prosenttia kertoo tarkastavansa rengaspaineet usean vuoden välein, 35 prosenttia kausivaihtojen yhteydessä ja 34 prosenttia noin neljä kertaa vuodessa. Noin joka kymmenes (12 prosenttia) myöntää, ettei tarkasta rengaspaineita koskaan, ja vain 17 prosenttia noudattaa kerran kuussa -suositusta.

”Rengaspaineet ovat tärkeä osa auton ajokunnosta huolehtimista. Vajaapaineiset renkaat vaikuttavat ohjattavuuteen ja kuluvat nopeammin, mikä voi pidemmällä aikavälillä aiheuttaa ikäviä yllätyksiä liikenteessä. Ymmärrän kuitenkin myös hyvin, mikäli rengaspaineet meinaavat autoilijoilla unohtua. Itsekin aion tässä ehdottomasti petrata jatkossa, vaikka tarkastankin jo rengaspaineet useita kertoja vuodessa”, Vesa Mattila Autoklinikalta toteaa.

*Lähde: https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/auton-renkaat

Kommentoi »