Näyttelijä Risto Kaskilahti ruuhkavuosistaan kahden pienen lapsen isänä: ”Vedin itseni äärirajoille”
Vanhemmuus
Näyttelijä Risto Kaskilahti ruuhkavuosistaan kahden pienen lapsen isänä: ”Vedin itseni äärirajoille”
Risto Kaskilahti täyttää 60 vuotta ja myöntää odottavansa eläkepäiviä, kun hän pääsee urheilutapahtumiin miettimättä seuraavan päivän harjoituksia ja repliikkejä.
Julkaistu 26.1.2023
Apu

Moni muistaa näyttelijä Risto Kaskilahden Se on siinä -viihdeohjelmasta. Sitä esitettiin TV2:ssa vuosina 2001–2009. Kaskilahti oli ohjelmassa toinen vakiokilpailija koomikko Jukka Laaksosen kanssa. Kun ohjelmaa kuvattiin ensimmäistä vuotta, Kaskilahti oli jo palkattu Helsingin kaupunginteatterin vakituiseen näyttelijäkaartiin. Hänen aikansa riitti silti myös MTV3;n Elixir-ohjelmaan.

– Samaan aikaan perheessä oli kaksi pientä lasta. Aika oli kaikin puolin palkitsevaa, mutta oli myös hetkiä, jolloin piti valvoa yöt pienimmän kanssa. En tarkkaan muista kaikkea, mitä siihen aikaan tapahtui, koska vedin itseni äärirajoille.

– Arki onnistui yhteispelillä teatterin, television ja kodin kanssa. Se oli kaikessa haastavuudessaan mieleenpainuvaa aikaa, mutta samalla koin monia onnistumisia, Kaskilahti kertoo.

Ruuhkavuodet opettivat Kaskilahdelle tärkeän asian elämästä.

– Olen oppinut tekemään kompromisseja. Se on hyvä taito. Toisia ihmisiä kannattaa kuunnella ja pistää asioita vaakakuppiin. Taito kompromisseihin on tärkeää myös avioliitossa. Jääräpäisellä vastaan väittämisellä ei pääse mihinkään.

Kaskilahden perheessä tiukat aikataulut ja kiireet eivät ole vieraita. Vaimokin, Sari Puumalainen, on näyttelijä.

– Näyttelijäperheessä ymmärretään kuusipäiväisen työviikon ja kaksiosaisten työpäivien haasteet. Ne ovat ratkottavissa muun muassa kompromisseilla.

Yhdeksi elämänsä kohokohdaksi Kaskilahti nostaa pääsyn Teatterikorkeaan vuonna 1985. Siellä hän tutustui Kari Heiskaseen. Tämä on sittemmin ohjannut Kaskilahtea useissa tuotannoissa.

– Heiskasen kanssa olen saanut kehittyä näyttelijänä. Hän on erittäin tarkkasilmäinen ja näkee näyttelijästä paljon ja nopeasti. Jos repliikit eivät aukea näyttelijälle niin kuin ohjaaja haluaisi, Kari kykenee näyttämään ne yhteistyössä.

Kaskilahti myöntää odottavansa eläkepäiviä.

– Ihan ensimmäiseksi odotan, että kaikki lainat on maksettu. Olen sen verran stressaava kaveri. Eläkepäiviltä odotan, että pääsen urheilutapahtumiin miettimättä seuraavan päivän harjoituksia ja repliikkejä.

Risto Kaskilahti

  • Syntynyt: 29.1.1963.
  • Ura: teatterikoulu 1985–1989, 18-vuotiaiden poikien maantiekävelijöiden piirimestaruuspronssi 16-vuotiaana, naimisiin meno vuonna 1997.
  • Perhe: vaimo ja kaksi aikuista tytärtä.

Kommentoi »