Apu

Nastolasta löytynyt raha-aarre peräisin 1700-luvulta – Etelä-Suomen Sanomat

Nastolasta löytynyt raha-aarre peräisin 1700-luvulta – Etelä-Suomen Sanomat
Lahden Nastolassa asuva Arto Kojola teki kotinsa läheisen Piiankallion luota erikoisen löydön, kun sienestysreissulla metsästä löytyi aarre, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.
Julkaistu: 26.7.2020

Arto Kojola teki Lahden Nastolassa sijaitsevan Piiankallion luota löydön. Etsiessään kantarelleja hän huomasi metsäkoneen rikkomasta maanpinnasta pilkistävän kolikon.

Kolikoita löytyi lisää sekä maan pinnalta että kaivamalla. Seuraavana päivänä Kojola palasi paikalle mukanaan Lahden kaupunginmuseon arkeologi Esko Tikkala.

Alue tutkittiin metallinilmaisimella. Rahoja oli yhteensä 417 kappaletta ja ne painoivat yli kaksi kiloa.

1700-luvun vaihtorahoja

Kansallismuseon rahakammion intendentti Frida Ehrnstenin mukaan rahat ajoittuvat pääosin 1700-luvun alkupuolelle. Joukkoon mahtuu mukaan myös yksi vanhempi raha, vuonna 1676 lyöty 1/6 äyrin kolikko ja yksi uudempi, vuonna 1749 lyöty yhden äyrin kolikko.

Suurin osa rahoista on äyrejä, joita on lyöty suuren pohjan sodan loppuvuosina käytettyjen hätärahojen päälle. Lisäksi yksi rahoista on Venäjällä lyöty denga.

Erikoista kätkössä on, että löydetyt rahat ovat pieniä vaihtorahoja ja poikkeavat siten tyypillisistä kätköistä löydetyistä, arvokkaammista rahoista. Lisäksi kyseessä on ensimmäinen 1700-luvun kätkölöytö Lahti-Nastolan alueelta.

Ikuiseksi arvoitukseksi jää, kuka rahat kätki ja milloin. Rahoista voidaan kuitenkin todeta, että aikaisintaan ne on kätketty vuonna 1749, jolloin uusin niistä on lyöty.

Kommentoi »