Apu

Näkökulma: Rydman antaa seksileikeillekin huonon maineen

Näkökulma: Rydman antaa seksileikeillekin huonon maineen
Kansanedustaja Wille Rydmanin väitetty seksuaalikäyttäytyminen on todella kaukana yhteisen suostumuksen käsitteestä, jota Suomessakin kaavaillaan lakiin, kirjoittaa Meri Eskola.
Julkaistu: 22.6.2022

Kansanedustaja Wille Rydmaniin (kok.) kohdistetut ahdisteluväitteet antavat suomalaisille valkoihoisille miehille, keski-ikäistyville poliitikoille ja kokoomuspuolueelle huonon maineen – sekä seksuaalisten valtaleikkien harrastajille.

Helsingin Sanomien lehtijutun mukaan edustaja Rydman kutsui vuonna 2015 puolueaktiivi Carolina Nysténin luokseen ja “ylitti kaikki rajat”. Jutun mukaan Rydman kysyi, pitäisikö Nystén kasvoilleen lyömisestä ja huorittelusta. Nystén kielsi – ja Rydman teki hänen mukaansa silti niin. Kun Nystén kysyi, miksi kansanedustaja tekee tällaista, vastaus oli väitetysti “valta”.

Toiset Hesarin haastattelemat naiset kertoivat, että Rydmanin luota “oli vaikea päästä pois”, jos seksiin ei suostunut, tai vallankäyttäjä “suuttui silmittömästi”, kun nuori nainen ei jäänyt illan päätteeksi hänen luokseen yöksi.

Rydmanin väitetty käytös haiskahtaa vallankäytöstä kiihottumiselta – ilman seksuaaliseen vallankäyttöön liittyvää oikeaa vastuuta.

Vuoden vanhan Yleisradion uutisen mukaan joka toinen nuori aikuinen on nykyään kiinnostunut valta- ja kipuleikeistä seksissä. Englanninkielisen lyhenteen mukaan tätä seksuaalista suuntautumista kutsutaan BDSM-leikeiksi; yhteisiä valtaleikkejä sidonnasta, kurinpidosta, alistamisesta ja alistumisesta, joilla tavoitellaan seksuaalista nautintoa.

BDSM ei ole enää umpipervojen sairasta puuhastelua pimeässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:kin poisti sadomasokismin ICD-10-tautiluokituksesta vuonna 2011. Enää seksuaalisia valtaleikkejä ei pidetä mielisairauden muotona, vaan osana terveiden aikuisten seksuaalista moninaisuutta.

HS:n lehtijutun mukaan Rydmanin entinen avovaimo Amanda Blick kertoi pariskunnan sopineen “tietyn kovakouraisuuden olevan sallittua” puhtaasti seksuaalisessa viitekehyksessä. Tämä on tyypillistä seksuaalisille valtaleikeille: niistä sovitaan osallistujien kesken etukäteen eikä rajoja rikota. Jos kumppani haluaa nukkua, edes kinkyllä seksikumppanilla ei ole oikeutta jakaa litsareita seksinnälässään – kuten Blick väittää Rydmanin tehneen.

Seksuaalisen suostumuksen merkitys on kasvanut tavanomaisessakin seksuaalisessa kanssakäymisessä, jos osallistujia on enemmän kuin yksi.

Raiskaus avioliitossa muuttui Suomessa rikokseksi tosin vasta vuonna 1994, mutta treffiraiskaajat ja limaisia juttuja nuorille naisille eduskunnan hississä kertovat poliitikkoukot eivät tule enää takaisin muotiin. Ruotsissa ja Tanskassa yhteinen suostumus seksiin on kirjattu jo lakiin, samaa kaavaillaan Suomeen.

Läpsitään, komennetaan ja piiskataan toisiamme, jos niin kaksi eettisesti toimivaa, selväpäistä, tasa-arvoista aikuista ovat seksitoimintansa rajoista yhdessä sopineet.

2 kommenttia