Tuulilasi

Näissä maakunnissa romutuspalkkio puri parhaitenNäissä maakunnissa romutuspalkkio puri parhaiten

Heinäkuussa alkanut romutuspalkkiokokeilu alkoi ryminällä. Kokeiluun varatut kolme miljoonaa euroa loppuivat alle kahdessa kuukaudessa.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Nyt kokeilulle on haettu viiden miljoonan euron lisärahoitus lisätalousarviossa. Kokeilun alun perusteella romutuspalkkio on purrut parhaiten maakunnissa.

Vaikka Uudellamaalla autojen ensirekisteröinnit ovat olleet kasvussa, ei romutuspalkkio ole toiminut siellä yhtä vahvana veturina uuden auton hankinnalle kuin maakunnissa.

Heinä-elokuussa yli 40 prosenttia uusien autojen ensirekisteröinneistä tehtiin Uudellamaalla, kun taas romutuspalkkioista hieman yli 30 prosenttia on käytetty siellä.

”Vaikka Uudellamaalla romutuspalkkioita on käytetty määrällisesti eniten, on siellä romutuspalkkioiden määrä suhteutettuna kaikkien ensirekisteröityjen henkilöautojen määrään alhaisempi kuin muualla maassa", kertoo Trafin tietojohtaja Juha Kenraali tiedotteessa.

"Tämä johtuu muun muassa siitä, että pääkaupunkiseudulla ajoneuvokanta on muutenkin tuoreempaa kuin muualla Suomessa.”

Ensirekisteröintimääriin suhteutettuna romutuspalkkio näyttäisi purreen parhaiten Keski-Suomessa, Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa.

”Tämän suuntaista tulosta osasimme odottaa. Näissä maakunnissa rekisterissä olevien autojen keski-ikä on yli 14 vuotta, kun taas Uudellamaalla keski-ikä on 11 vuotta”, kertoo Kenraali.

Romutuspalkkiokokeilun rahoittavat valtio ja autoala yhdessä

Valtion osuus on 1000 euroa ja autoala osallistuu vapaaehtoisella 500 euron korvauksella romutettavaa ajoneuvoa kohden.

Kokeiluun oli alun perin varattu 3 miljoonaa euroa. Nyt valtionvarainministeriö on hakenut kokeilulle 5 miljoonaa euroa lisärahoitusta lisätalousarviossa. Jos lisämäärärahat romutuspalkkiokokeilulle myönnetään, tarkoittaa se kaikkiaan 8 000 henkilöauton romutuspalkkion hyödyntämistä kokeilun aikana.

Romutuspalkkion voi saada uuden henkilö- tai matkailuauton hankintaa varten, jos vie romutettavaksi oman, yli 10 vuotta vanhan auton ja ostaa tilalle enintään 120 g/km hiilidioksidia päästävän ensirekisteröimättömän auton.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 4.9.2015