
Mökkeily Suomen kesässä on ihanaa, mutta oman mökin kustannukset voivat nousta yllättävän korkeiksi. Mökin ja ympäristön ylläpito vaatii rahan lisäksi aikaa ja vaivaa. Jos mökillä viihtyy kesän aikana vain viikon tai pari, vuokraaminen on ehdottomasti varteenotettava vaihtoehto.
Mistä mökin voi vuokrata? Jos olet vuokraamassa mökkiä ensimmäistä kertaa, tutkaile netistä, millaisia mökkejä on tarjolla. Googlaa myös keskustelupalstoilta muiden kokemuksia. Muista kuitenkin, että ihmisten tykkäämiset ja odotukset ovat erilaisia: jollekin kaislikkoinen ranta on ok, toiselle järkyttävä, loman pilaava kokemus. Samasta kohteesta/yrityksestä/mökistä voi olla monta ristiriitaista mielipidettä. Kysele myös tuttujen ja työkavereiden kokemuksia. Voivatko he suositella jotain vuokrayritystä tai yksityistä mökkivuokraajaa? Muun muassa osoitteista www.nettimokki.com, www.lomarengas.fi, www.mokkiavain.fi, www.mökit.fi ja www.oikotie.fi/loma-asunnot löytyy laaja valikoima vuokrattavia mökkejä. Yksityiset mökinomistajat ilmoittelevat osoitteessa www.tori.fi.
Millainen mökki? Mökkiä valitessa muista ottaa huomioon myös muiden toiveet. Mitä haluatte nähdä ja tehdä lomallanne? Mieti, kannattaako lapsiperheen vuokrata mökki jyrkältä merenrantakalliolta, suostuuko teini viettämään lomansa oikeasti ilman sähköä, ja pääseekö mummo mökin jyrkkiä portaita yläkertaan. Mökkejä löytyy joka makuun ja lompakolle, maan jokaisesta kolkasta, myös suosittujen teemapuistojen, laskettelurinteiden ja kalavesien läheltä. Tarvittaessa löytyy lapsiystävällistä rantaa, laajakaistaa, pyykinpesukoneita ja soveltuvuutta pyörätuolilla liikkumiseen. Yleensä ilmoituksissa mainitaan myös erikseen, saako mökille ottaa lemmikkieläintä.
Paljonko maksaa? Mökin vuokrasummaan vaikuttavat muun muassa sijainti, varustelutaso ja ajankohta. Keskikesällä mökit ovat kalliimpia kuin alkukesästä tai alkusyksystä. Tarjolla on vaihtoehtojen kirjo sähköttömistä pikkumökeistä luksushuviloihin, ja hinnat tietysti vaihtelevat tason mukaan. Keskikokoisen mökin viikkovuokra liikkuu 350–800 euron haarukassa vuodenajasta riippuen. Juhannus on kysytyin sesonkiaika, ja parhaat mökit varataan usein jo edellisenä vuonna. Suurten kesätapahtumien aikana mökit viedään käsistä, samoin vuodenvaihteessa Venäjän pakkasukko-juhlan aikaan. Muita mökinvuokrauksen kuumia sesonkeja ovat suosituimmat kesälomaviikot, joulu sekä hiihtolomaviikot, jolloin myös hinnat ovat kalliimmat. Kesälomaviikkoina kysytyimpiä ovat järviseuduilla olevat lomamökit, hiihtolomilla ensimmäisenä menevät Lapin laskettelukeskusten lähistöllä sijaitsevat lomamökit.
Kirjallinen sopimus Pyydä varausvahvistus sekä vuokrasopimus kirjallisena aina, varsinkin jos vuokraat suoraan omistajalta. Vuokrasopimukseen on kirjattava vuokrasumma, vuokra-aika, mahdollinen ennakkomaksu, maksutapa, peruuttamiseen liittyvät ehdot, vuokrahintaan sisältyvät asiat sekä mökin käytön säännöt. Vuokramökit on mitoitettu esittelyssä määritellylle henkilömäärälle, joten varmista etukäteen, onko mahdollisten vierailijoiden majoittaminen sallittua. Jos kaveri piipahtaa pariksi päiväksi oleilemaan asuntoautollaan vuokramökille, siihen tarvitaan omistajan lupa. Lopullinen valinta on sinun. Haluatko käyttää vuokraamiseen yritystä tai välityspalvelua, vai vuokraatko suoraan omistajalta? Jos käytät välityspalvelua, se maksaa vähän enemmän, mutta oikeutesi ja velvoitteesi ovat selkeästi kirjattuja, ja kuluttajansuojalaki on turvanasi. Jos haluat vuokrata mökin suoraan omistajalta, joudut itse huolehtimaan vuokrasopimuksen teosta ja kuluttajansuojan toteutumisesta. Kuluttajansuojalaki ei siis suojaa kahden yksityishenkilön keskinäistä kauppaa. Yksityishenkilöiden väliset riidat ratkotaan tuomioistuimessa. Jos vuokraajana on yritys, silloin asiakas voi ottaa yhteyttä kuluttajaoikeusneuvojaan. Vuokrausyritykset perivät varausmaksun ennakkoon, yleensä se on noin 20 prosenttia koko vuokrasta. Kaikki vuokraamiseen liittyvät kuitit kannattaa säilyttää.
Selvitä etukäteen Mikä on mökin tarkka osoite tai millä paikan nimellä esimerkiksi navigaattori löytää kohteen? Mistä avain noudetaan ja minne se palautetaan? Milloin mökille voi saapua ja milloin mökiltä tulee poistua? Mistä voi tavoittaa mökin omistajan tai huoltomiehen? Kuuluuko loppusiivous vuokran hintaan?
Varauksen peruuttaminen Peruutus täytyy tehdä riittävän ajoissa ja varauksen viimeinen peruutuspäivä kannattaa aina kysyä jo varausta tehdessä. Liian myöhäisestä peruutuksesta voi joutua maksamaan koko vuokran tai osan siitä. Välityspalveluitten kautta vuokrattujen mökkien kohdalla veloitetaan yleensä ennakkomaksu (noin 20 % vuokrahinnasta) ja toimitusmaksu (noin 20 euroa), kunhan peruutus tehdään viimeistään 48 tuntia ennen vuokra-ajan alkua.
Omat pyyhkeet? On myös hyvä olla selvillä mökin varustelutasosta. Useilla mökeillä on niin sanottu aloituspaketti, joka sisältää tyynyt ja peitteet, polttopuut takkaa ja saunaa varten, sekä perusastiaston, jonka sisältö saattaa vaihdella. Älä oleta, vaan kysy suoraan mitä löytyy. Jos haluat käyttää kuohuviinilaseja juhannusjuhlissa, kysy, onko mökissä sellaisia. Yleensä itse täytyy tuoda talous- ja wc-paperit sekä liinavaatteet.
Vihdoin perillä! Kun saavut mökille, tarkista ensimmäiseksi, että mökin varustelu ja kunto vastaavat sovittua. Jos näin ei ole, ilmoita mahdollisista puutteista vuokraajalle saman tien. Jos kaikki on hyvin, pura laukut ja nauti lomasta. Vuokramökissä voit oleskella kuin kotonasi, kunhan noudatat sinulle kerrottuja sääntöjä ja ohjeita.
Tunnista huijari! Ole tarkkana. Joka vuosi poliisin tietoon tulee tapauksia, joissa ihmiset ovat vuokranneet mökkejä, joita ei ole olemassakaan. Miten huijarin tunnistaa? Se on vaikeaa, mutta joitain varoitusmerkkejä on. Ensinnäkin: onko tarjous liian hyvä ollakseen totta? Vuokrattavana halpa, mutta tasokas mökki kiireisimpään sesonkiaikaan suositussa paikassa, jossa kaikki muut mökit on vuokrattu jo vuotta ennen sesonkia. Vuokraaja painostaa tekemään vuokrauspäätöksen ja/tai maksamaan varausmaksun/vuokran heti uhkaamalla, että varaus menee muuten sivu suun. Vuokraaja ei vastaa yhteydenottoyrityksiin, mikä hankaloittaa asioiden selvittämistä. Varo myös, jos varausmaksun jälkeen ilmenee koko ajan uusia maksuja (”lisävarusteista”) tai yhden mökin vuokra pitää maksaa osina usean yksityishenkilön tilille. Ennen kuin maksat mitään, varmista, että henkilöllä on oikeus kohteena olevaan mökkiin. Tarvittaessa omistajatiedot voi tarkistaa lainhuutorekisteristä (www.maanmittauslaitos.fi) tai mökkikunnan rakennusvalvonnasta. Syötä mökin osoite netin karttapalveluun ja katso, onko siinä kohtaa kartalla ylipäänsä asuinrakennusta. Puhelinnumeron tiedot voi kysyä numerotiedustelusta. Huijausta voi epäillä, jos numerolla löytyy eri nimi kuin vuokrailmoituksessa. Usein huijarit käyttävät myös prepaid-liittymiä. Jos kyseessä on välitysfirma, syötä nimi hakukoneeseen ja tarkista, millaisia kokemuksia muilla on kyseisestä yrityksestä. Pitäisi myös kummastuttaa, jos vuokraaja väittää, ettei mökistä ole olemassa valokuvia. Poliisi tutkii mökkihuijauksia petoksina ja kehottaa mahdollisesti huijauksen uhreiksi joutuneita tekemään rikosilmoituksen joko sähköisesti tai lähimmällä poliisiasemalla. Suurin osa mökkivuokraajista on rehellisiä, mutta varovaisuus kannattaa.
Teksti Eva Hietamies kuvitus Saara Söderlund