Näin valitset turvalliset ja polttoainetta säästävät kesärenkaat
Autot ja liikenne
Näin valitset turvalliset ja polttoainetta säästävät kesärenkaat
Kun kevätaurinko alkaa sulattaa teitä lämmöllään, on aika tarkastaa kesärenkaiden kunto ja tarvittaessa hankkia uudet renkaat. Kesärengasvalintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan perusasiaan, jotta ajo on turvallista vaihtelevillakin keleillä ja yllättävissä tilanteissa. Myös polttoainekuluissa on mahdollista säästää valitsemalla pienen vierintävastuksen renkaat.
4Kommenttia
Julkaistu 23.3.2021
Tuulilasi

Pohjoisen kesän vaihtelevat ajokelit ja karkeat, uraiset tiet vaativat renkailta paljon. Kuivalla tiellä kesärenkaiden pito-ominaisuuksilla ei ole yhtä suuri merkitys kuin sadekelillä, mutta kun ukkoskuuro täyttää tien vedellä tai auton eteen hyppäävä hirvi pakottaa äkkijarrutukseen, kesärenkaat alkavat erottua hyviin ja huonoihin.

”Kesärenkaita hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota renkaiden märkäpitoon, jotta ajaminen on turvallista myös sadekeleillä ja vesiliirtoon joutuminen on helpompi välttää. Märkäpidon pystyy tarkistamaan renkaan EU-merkintätarrasta”, sanoo Nokian Renkaiden tuotepäällikkö Mikko Järvinen.

Vesiliirron välttämisessä paitsi märkäpito, myös renkaan pintakuvio ja urasyvyys ovat avainasemassa: mitä syvemmät urat, sitä tehokkaammin ne poistavat vettä renkaan ja tien pinnan välistä, jolloin renkaan kontakti tiehen säilyy. Urasyvyyttä tulee lain mukaan olla kesärenkaissa vähintään 1,6 millimetriä, mutta käytännössä turvallisuusominaisuudet heikkenevät merkittävästi ja vesiliirtoriski kasvaa jo silloin, kun urasyvyyttä on jäljellä 4 millimetriä.

Pohjoismaissa kesärenkaiden käyttökauteen mahtuu niin kylmiä kevätaamuja, kuumia kesäpäiviä kuin syksyn sadepäiviä. Kelit ja lämpötilat vaihtelevat, ja kesärenkaiden tulee toimia luotettavasti läpi kolmen vuodenajan.

”Nokian Hakka -kesärenkaat on kehitetty ja testattu niin, että ne toimivat turvallisesti vaihtelevillakin keleillä ja käyttäytyvät johdonmukaisesti ja vakaasti myös ääritilanteissa, kuten äkkijarrutuksissa ja väistöissä. Laaturenkaiden ja halvempien vaihtoehtojen ero näkyykin parhaiten siinä, että pitkän kehitystyön ja testauksen läpikäyneet laaturenkaat tuovat turvaa erityisesti silloin, kun sitä eniten tarvitaan”, Järvinen summaa.

Rengasvalinnalla voi säästää myös ympäristöä ja rahaa

Mitä alhaisempi vierintävastus renkaalla on, sitä vähemmän se kuluttaa polttoainetta. Autoilijalle tämä tuo kustannussäästöjä, ja ympäristö kuormittuu vähemmän. Laaturenkaiden kehitystyö näkyy myös vierintävastuksessa: huolella testatut kumiseokset, pintakuviot ja rakenneratkaisut alentavat vierintävastusta, jolloin renkaat rullaavat kevyesti ja hiljaisesti. Sähköautoilijoille pieni vierintävastus tuo lisää toimintasädettä.

Tuoreessa Moottorin (3/2021) rengasvertailussa Nokian Hakka Green 3 säästi 0,9 litraa polttoainetta 100 kilometrillä verrattuna heikoimmin suoriutuneeseen renkaaseen.

”Jos renkailla ajaa noin 40 000 kilometriä renkaan koko eliniän aikana, polttoainesäästöä kertyy 360 litraa eli puolentoista euron litrahinnalla laskettuna 540 euroa”, Järvinen sanoo.

”Vaikka premium-rengas on ostohetkellä kalliimpi, vuosien mittaan tulee kustannussäästöjä paitsi polttoainekuluissa myös rengasostoksissa, sillä laadukkaat renkaat kestävät kauemmin eivätkä renkaat kulu yhtä nopeasti vaihtokuntoon”, jatkaa Järvinen.

4 kommenttia