Image

Näin tehtiin netti-ilmiö nimeltä Tahdon

7

Tällä tavalla sinunkin Facebook-profiilisi täyttyi viime viikon lopussa Tahdon-kuvilla. Tässä ovat miehet meemin takana.
Kuvat Ilkka Hänninen, Ville-Veikko Mastomäki

Tällä tavalla sinunkin Facebook-profiilisi täyttyi viime viikon lopussa Tahdon-kuvilla. Tässä ovat miehet meemin takana.

Ensin oli kuva

Viikko sitten maanantaina Vihreiden viestintäsuunnittelija Ville-Veikko Mastomäki suunnitteli Tahdon-logon vihreiden fontilla ja värillä.

”Minulle alkoi pian tippua pyyntöjä versiosta, joka ei liittyisi mihinkään puolueeseen. Pyyntö oli tolkullinen, koska kyseessä oli kansalaisaloitteesta lähtenyt lakialoite”, Mastomäki kertoo.

Niinpä hän laittoi jakoon ohjeet siitä, miten sapluunan saa aikaiseksi.

Sitten tuli koodi

Ohjelmistosuunnittelija Ilkka Hänninen huomasi, että monelle kuvan muokkaaminen omatoimisesti oli liian raskasta.

”Minulla sattui olemaan sopivasti saumaa parin tunnin koodailuprojektiin. Naputtelin kasaan mahdollisimman yksinkertaisen työkalun, joka tekee tuon tehtävän ja vain sen. Sen tekemiseen meni pauttiarallaa tunti”, Hänninen sanoo.

Koska kuvageneraattorin suosio kasvoi, Hänninen väsäsi nopeasti toisen, toimivamman version sivusta.

Lopulta syntyi Tahdon-jytky

Lopulta uniikkeja vierailijoita sivulla kävi 86 000 ja sivua ladattiin 110 200 kertaa.

”Tarkalleen ei voi sanoa miten monta Tahdon-kuvaa lopulta oli, mutta kohtuullisella varmuudella lähelle tuota 80 000 kuvaa päästiin”, Mastomäki sanoo.

Myös monet julkisuuden henkilöt, kuten Ismo Alanko, Jörn Donner ja Don Johnson Big Band julkaisivat omat Tahdon-kuvansa.

Viimeistään silloin tiedettiin, että nyt ollaan todellisen netti-ilmiön äärellä, kun Vuoden graafikko 2013 Kasper Srtömman teki kuvasta oman meeminsä.

Sekä Mastomäki että Hänninen ovat vilpittömän iloisia lopputuloksesta.

”Parastahan tässä on se, kuinka moni ihminen on sydämellä ollut mukana tekemässä tätä tärkeää kampanjaa. Aivan upeaa! Elämäni ollut yhtä tahtotilaa viimepäivät”, Hänninen sanoo.

Julkaistu: 1.12.2014