Näin suojaat matkalla luottokorttisi kopioinnilta – lue nämä turvavinkit
Matkailu
Näin suojaat matkalla luottokorttisi kopioinnilta – lue nämä turvavinkit
Matkoilla maksukorttiasi voi uhata kopiointi. Näillä konsteilla ehkäiset sen.
3.12.2018
 |
Mondo

Käytä kortin sirua aina, kun voit

Luotto- ja maksukorttien tiedot on tallennettu korttiin digitaalisesti kahdella eri tekniikalla: magneettijuovaan ja siruun. Juova on kortin takana oleva musta raita, ja siru on kortin etupuolen kullanvärinen neliö. Suomessa ja muualla EU:ssa korttia käytetään yleisesti sirun avulla, muualla usein myös magneettijuovaa.

Toistaiseksi sirun kopiointi on rosvoille teknisesti liian hankalaa, joten sirua kannattaa käyttää. Ravintoloissa ja kaupoissa on maailmallakin usein käytössä sirutekniikalla toimiva maksupääte, jota asiakas voi pitää itse kädessä koko maksun ajan.

Käteisautomaateissa on yleensä eri lukulaitteet sirulle ja magneettijuovalle: sirun lukijassa kortti jää puoliksi näkyviin, juovan lukijaan kortti menee kokonaan laitteen sisään. Käytä sirutekniikkaa, kun voit.

Varo skimmausta automaateilla

Magneettijuovaan liittyy skimmaukseksi kutsuttu kopioinnin riski. Skimmaus tarkoittaa sitä, että kortin magneettijuova ja näpytelty tunnusluku kopioidaan käteis- tai maksuautomaattiin asennetulla laitteella. Suomessa laitteita on löydetty miehittämättömien huoltoasemien automaateista, ja ulkomailla varkaat laittavat niitä etenkin käteisautomaatteihin.

Skimmauksen voi huomata siitä, että kortin lukulaite automaatissa on tavallista isompi, laite heiluu tai jopa irtoaa, jos sitä koskettelee. Laitteen yläpuolella on myös pieni reikä kameralle, joka kuvaa tunnusluvun näpyttelyn. Joskus skimmauslaitteet ovat niin aidon kortinlukijan näköisiä, ettei niitä huomaa millään.

Skimmauksen voi estää peittämällä tunnusluvun näpyttelyn toisella kädellään niin, että kamera ei pysty sitä kuvaamaan. Skimmausta tehdään joskus myös ravintoloiden ja kauppojen takahuoneissa: älä päästä korttiasi pois näkyvistäsi.

Omaa luotto- ja maksukorttia ei periaatteessa kannata koskaan päästää matkaillessa näkyvistään.

Käytä korttia vain suojatuissa verkoissa

Rikolliset urkkivat ­korttitietoja verkossa asentamalla haittaohjelmia verkkopalveluihin, joissa ihmiset tekevät maksuja. Väärinkäytöksiltä voi suojautua käyttämällä tuttuja ja luotettavia verkkosivustoja sekä suojattua nettiyhteyttä. Esimerkiksi matkaillessa ravintoloiden, kauppakeskusten ja lentokenttien avoimet langattomat verkot eivät ole suojattuja, joten niissä ei tulisi pääsääntöisesti käyttää luottokorttia tai pankkiyhteyttä.

Ole erityisen huolellinen kopioinnin riskialueilla

Korttien kopiointia niin skimmaamalla kuin verkossa tapahtuu suhteellisesti eniten maissa, joissa sirutekniikka ei ole vielä levinnyt laajasti käyttöön. Matkailijan kannalta isomman riskin alueita ovat Pohjois-Amerikka, erityisesti Yhdysvallat ja Meksiko, sekä useat Kaakkois-Aasian maat, etenkin Indonesia ja Filippiinit.

Näissä maissa matkaillessa kannattaa olla erityisen huolellinen käteis- ja maksuautomaatteja käyttäessä sekä verkko-ostoksissa. Huijarit voivat käyttää myös Euroopassa kopioitujen korttien tietoja muualla maailmassa.

2 kommenttia