Tuulilasi

Näin pitkä on Teslan Model 3:n odotuslista


Teslan tuotantovaikeudet Model 3:n kanssa ovat johtaneet siihen, että jonotuslistalla on jo 455 000 asiakasta – jos auton varaa nyt, sitä joutuu odottamaan ainakin kolme vuotta.
Kuvat Tesla

Automotive Newsin mukaan tämä voisi olla hyvä tilaisuus muille sähköautojen valmistajille ”varastaa” Teslan asiakkaita. Esimerkiksi Chevrolet ei kuitenkaan aio käyttää tilaisuutta hyväkseen.

”Meillä ei ole mitään sellaisia suunnitelmia, emme voi edes tietää, ketkä ovat Teslan jonotuslistalla”, vahvistaa Chevroletin markkinointijohtaja Steve Majoros.

”Teimme viime vuonna kuluttajatutkimuksen, jonka mukaan Bolt EV:n ostajista aika moni oli kiinnostunut myös Teslan Model 3:sta, osa oli ollut jopa Teslan odotuslistalla. Uskon, että Bolt kiinnostaa myös aika monia Teslaa odottavia, mutta en halua mennä tarkempiin yksityiskohtiin”, Majoros sanoo.

Chevroletin Bolt EV ja Teslan Model 3 ovat samalla viivalla suorituskyvyn ja hintansa osalta. Suurin ero on se, että Tesla on luonut itsestään kultin, mikä on aiheuttanut valtavan tilaussuman. Kun Tesla julkisti Model 3:n, pääjohtaja Elon Muskin mukaan 180 000 ihmistä maksoi heti 1000 dollarin varausmaksun.

Teslalla on edelleen hankaluuksia tuotantonsa kansaa, vaikka se onkin pystynyt hiukan petraamaan. Vielä 2017 kolmannella vuosineljänneksellä se pystyi toimittamaan ainoastaan 220 Model 3:a, mutta viimeisellä vuosineljänneksellä sentään 1550 kappaletta. Alun perin Elon Muskin kaavailema tuotantotahti piti olla 5000 autoa viikossa vuoden 2017 loppuun mennessä, joten niistä lukemista ollaan yhä valovuoden päässä.

Viime viikolla Tesla ilmoitit kuitenkin pystyvänsä kiihdyttämään tuotannon pian seitsenkertaiseksi. Yksi Teslan ongelma on se, että jos asiakas joutuu odottamaan autoa 3-4 vuotta, se ei ole enää sama kuin uusi auto, vaikka siitä uuden auton hinnan maksaakin; fakta on, että silloin auto on jo suunnittelultaan hiukan vanhahtava.

”Arvostamme todella paljon Model 3:n tilanneiden asiakkaidemme kärsivällisyyttä. He haluavat selvästi pysyä mukanamme ja odottaa autoaan pitkäänkin”, Tesla tiedotti.

Gartner Researchin analyytikko Mike Ramsey ei myöskään pidä kolmen vuoden jonotusaikaa maailmanloppuna Teslalle ja sen asiakkaille.

”Automalli on aika simppeli, uskon sen pysyvän samannäköisenä hyvin pitkään. Model 3:n ulkonäkö kestää kyllä aikaa”, Ramsey sanoo.

Julkaistu: 8.1.2018