Näin pääset edullisesti bisnesluokkaan
Matkailu
Näin pääset edullisesti bisnesluokkaan
Kokosimme yhteen vinkkejä, joilla upgreidaat lentosi helposti. Yksi tapa on käydä huutokauppaa.
Julkaistu 30.3.2017
Mondo

Hyöty irti kaukolennoilla

Suuri osa lentoyhtiöistä tarjoaa lipun ostaneille asiakkaille lentoluokan korotuksia ennen matkaa. Milloin niihin kannattaa tarttua? Eniten bisnesluokasta saa irti kaukolennoilla, joilla ilmaiset ateriat ja suurempi jalkatila tulevat tarpeeseen. Toisaalta myös joillakin Euroopan sisäisillä lennoilla matkustusluokan korotus voi tarjota vastinetta rahoille. Esimerkiksi Finnair lentää Helsingistä viikoittain Lontooseen uudella Airbus A350-koneella, jonka bisnesluokassa on vuodeistuin, viihdejärjestelmä ja wifi, vinkkaa Lentodiilit-sivun perustaja Miikka Karjalainen. Upgreidausta kannattaa harkita myös, jos haluaa tuoda lennolle lisämatkatavaroita tai viettää aikaa lentokentän loungessa.

Pisteilläkin onnistuu

Turistiluokan lipun voi usein korottaa parempaan luokkaan lentopisteillä joko etukäteen netissä tai lähtöselvityksessä. Joskus osa korotuksesta pitää maksaa rahalla. Joka yhtiöllä on korotuksille ehtonsa: Lufthansa tarjoaa korotuksia vain tietyille lipputyypeille. Finnairin Euroopan-reiteillä korotus on mahdollinen, jos koneessa on bisnesluokka, jota ei ole myyty täyteen.

Näin voitat huutokaupassa

Moni lentoyhtiö on innostunut huutokauppaamaan verkkosivullaan parempien matkustajaluokkien paikkoja. Esimerkiksi Finnairin bisnesluokan paikan Kiinan Chongqingiin voi huutokaupassa voittaa hyvällä tuurilla parillasadalla eurolla. Normaalisti nuo bisnesliput maksavat 2 000 euroa ja turistiluokan 600 euroa.

Yhtiöt ovat usein määritelleet minimi- ja maksimihinnat, joita matkailija voi tarjota, eikä tarjousta tehdessään voi yleensä nähdä muiden huutoja. Koska moni matkailija tarjoaa vain pienimmän mahdollisen summan, sen päälle kannattaa usein lisätä ainakin 5-10 prosenttia, jotta oma tarjous voisi mennä paremmin läpi.

International Business Times -lehti vinkkaa toista laskukaavaa huutokauppaa varten. Katso aluksi, kuinka paljon bisnesluokan lippu kyseisellä lennolla maksaa. Vähennä siitä hinnasta turistiluokan lipun hinta. Tuloksena on summa, josta kannattaa tarjota huutokaupassa 20–40 prosenttia. Jos siis bisnesluokan paikka maksaa 800 euroa ja turistiluokan 200 euroa, hyvä tarjous bisnesluokasta huutokaupassa on 120–240 euroa.

Huuto menee usein paremmin läpi, jos sen tekee lähellä matkapäivää. Jotkut yhtiöt, kuten SAS, ottavat tarjouksissa huomioon sen, onko huutaja kanta-asiakas. Jos tarjous ei mene läpi mutta haluaisit silti paremman lentoluokan, joskus lähtöselvityksen henkilökunta myy ylijääneitä bisnesluokan paikkoja kiinteään hintaan juuri ennen lähtöä.

Tiedä parhaat ajat

Upgreidauksesta haaveilevan kannattaa välttää liikematkailijoiden suosimia lentoja ja aikoja, koska silloin bisnesluokan paikkoja on vähemmän tarjolla. Liikematkailijoita on yleensä vähiten keskipäivän lennoilla tiistaisin, keskiviikkoisin, lauantaisin sekä loma-aikoihin. Japani on suosittu liikematkakohde, johon mennessä bisnesluokka on melko kallis. Useimpien lentoyhtiöiden sivuilta voi seurata, kuinka paljon upgreidauksia lennoille on tarjolla. Tilanne elää päivittäin. Amerikkalaisia yhtiöitä käyttäviä auttaa huutokaupassa maksullinen ExpertFlyersivusto, joka seuraa esimerkiksi sitä, kuinka nopeasti eri luokat lennoilla täyttyvät. Kehitteillä on myös Seatfrog- sovellus, jonka kautta voi huutokaupassa ostaa korotusta aivan lähtöporteille asti.

Korotuksilla on rajansa

Kun ostaa lentoluokan korotuksen, jotkin turistiluokan lipun ehdot matkassa pysyvät. Esimerkiksi lentopisteitä kertyy yleensä alkuperäisen lipun mukaan, ja lennon muuttamiseen liittyvät ehdot pysyvät samoina. Jos yhtiö peruu lennon, voi ostamansa upgreidauksen siirtää seuraavalle lennolle, mikäli kyseessä on sama lentoyhtiö. Muuten rahat tai pisteet maksetaan takaisin. Jos matkailija peruuttaa lentonsa, ei korotuksen hintaa välttämättä palauteta. 

Kommentoi »