
Haluatko lennolla lisää jalkatilaa tai maukkaamman ateria? Konsteja riittää.
Vertaile mukavuuksia helposti verkossa Moni osaa etsiä hyviä lentohintoja, mutta myös mukavuuksien metsästämiseen on omat konstinsa. Routehappy.com-sivustolla on hakukone, joka järjestää lennot niiden saamien ”onnellisuuspisteiden” mukaan. Hakukone kertoo lennon keston, lentokoneen tyypin ja jalkatilan koon sekä sen, onko koneessa pistorasiaa, langatonta nettiä, viihdelaitteita ja maksullinen vai maksuton ruokailu. Onnellisuuspisteet on jaettu näiden asioiden pohjalta. Lennon hinnan sivusto ilmoittaa dollareissa.
Routehappyn tietoja on yhdistetty myös Google Flights -hakukoneeseen. Siellä tiedot ovat saatavilla suomeksi, jalkatilan tuumat senttimetreinä ja hinnat dollarien lisäksi euroina.
Astetta parempi ateria Millaista ruokaa lennollasi tarjotaan? Matkustajat voivat ladata kuvia syömistään aterioista airlinemeals.net-sivustolle. Mukana on tietoa aterian sisällöstä ja matkustajan antamat pisteet. Kuvia selaamalla saa käsityksen, millaista ruokaa mikin yhtiö tarjoaa. Kuvia voi etsiä esimerkiksi lentoyhtiön ja lentoluokan perusteella.
Lennolla kyky aistia ruokaillessa suolaisia ja makeita makuja heikkenee. Paremmin yläilmoissa maistaa happamia ja karvaita makuja, ja erityisesti umamin, sanovat tutkijat. Siksi on hyvä suosia aterioita, joissa on runsaasti mausteita ja kastiketta.
Wifi yleistyy koneissa Koneiden langattomat verkkoyhteydet yleistyvät jatkuvasti. Lentomatkustajilla oli vuoden 2015 alussa mahdollisuus verkkoyhteyteen noin neljänneksessä kaikista lentomaileista, kertoo Routehappyn selvitys. Sen mukaan yhteyden vahvuus kuitenkin vaihteli paljon. Parhaan yhteyden tarjosivat United Airlines ja JetBlue. Unitedin verkko on maksullinen. JetBluella wifi on ilmainen, paitsi nopea yhteys maksaa. Euroopassa Norwegian on wifin pioneeri, ja Lufthansan ja British Airwaysin odotetaan aloittavan wifipalveluja lähiaikoina. Finnairin A350-koneissa wifi on turistiluokassa maksullinen, bisneksessä ilmainen.
Tiedä parhaat lentoyhtiöt Airlineratings.com-sivusto antaa pisteitä yksittäisten lentojen sijaan lentoyhtiöille. Pisteitä jaetaan kahdessa kategoriassa: turvallisuudessa ja mukavuuksissa. Esimerkiksi Finnair on saanut turvallisuudessa täydet seitsemän pistettä ja mukavuuksissa 5,5 pistettä seitsemästä.
Sivusto listaa myös vuoden parhaat lentoyhtiöt. Air New Zealand on voittanut parhaan lentoyhtiön tittelin kolmena vuonna peräkkäin. Tälle vuodelle sivusto suosittelee esimerkiksi Singapore Airlinesia parhaan bisnesluokan kategoriassa, ja Euroopan parhaana halpalentoyhtiönä se pitää Norwegiania.
Worldairlineawards.com-sivuston mukaan maailman parhaita lentoyhtiöitä olivat vuonna 2015 puolestaan Qatar Airways, Singapore Airlines ja Cathay Pacific Airways.
Jalkatilaa voi saada myös ilmaiseksi Jalkatilan koko istuinpaikalla vaihtelee lentoyhtiöiden ja eri koneiden kesken. Tietyn lennon tai koneen jalkatiloja voi tarkistaa seatguru.com-sivustolta. Sillä on monien yhtiöiden istumapaikkakartat, joihin on merkitty erityisen hyvät ja huonot paikat.
Usein turistiluokan ensimmäisessä rivissä ja varauloskäyntien vieressä on paljon jalkatilaa. Yhtiöt pyytävät näistä paikoista usein lisämaksua tai edellyttävät yhtiön kanta-asiakaskorttia. Joskus kannattaa tarkistaa vielä kentän lähtöselvitystiskiltä, onko exit-rivin paikkaa vapaana. Silloin sen voi saada ilmaiseksi.
Viihdettä omalta näytöltä Yhä useammilla lennoilla voi nauttia viihteestä, myös omilta laitteilta. Matkustajat voivat käyttää monilla halpalennoilla omia laitteitaan, selviää Juniper Researchin tutkimuksesta. Yhtiöt tarjoavat niihin musiikkia ja elokuvia, eikä istuimiin kiinnitettyjä näyttöjä aina tarvita. Norwegianilla palvelu maksaa joitakin euroja, United Airlinesilla ei mitään. Myös muut yhtiöt kehittävät tällaisia palveluja. Esimerkiksi KLM tarjoaa paljon viihdettä matkustajien omille näytöille.