Näin koronavirus saapui Suomeen: Ensimmäisestä sairastuneesta kertoi pääministeri – Asiantuntija kaipaa malttia tiedotukseen
Puheenaiheet
Näin koronavirus saapui Suomeen: Ensimmäisestä sairastuneesta kertoi pääministeri – Asiantuntija kaipaa malttia tiedotukseen
Infektiotautiopin emeritusprofessori Heikki Peltola Helsingin yliopistosta on seurannut koronavirustapausten ympärillä käytävää keskustelua hämmentyneenä. – Savun määrä nykyiseen liekkiin nähden on täysin suhteeton, Peltola sanoo.
Julkaistu 2.3.2020
Apu

Tiedon suomalaisesta koronavirustapauksesta viime viikolla antoi poikkeuksellisesti pääministeri Sanna Marin (sd). Se viesti hallituksen seuraavan tarkalla silmällä tilanteen kehittymistä Suomessa.

– Hallitus on varautunut kaikkiin tilanteisiin, Marin vakuutti neljän ministerin tiedotustilaisuudessa.

Hallitus antoi tilanteesta eduskunnalle pääministerin ilmoituksen.

Valtioneuvoston kanslian alaisuuteen on perustettu koordinaatioryhmä, johon osallistuu keskeisten ministeriöiden kansliapäälliköitä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoita.

Suomessa koronavirustilanteesta tiedotettiin poikkeuksellisen näyttävästi. Pääministeri Sanna Marin antoi aiheesta tiedonannon eduskunnalle.

Professori: Suurin osa sairastuneista selviää kuin tavallisesta kausiflunssasta

Infektiotautiopin emeritusprofessori Heikki Peltola Helsingin yliopistosta on seurannut tapahtumia hämmentyneenä.

– Meillä on todettu kaksi lievää sairastapausta eri puolilla Suomea, ja siitä järjestetään hallituksen tiedotukset. Savun määrä nykyiseen liekkiin nähden on täysin suhteeton, Peltola totesi Avulle hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen.

Myöhemmin, maanantaina 2.3. vahvistettuja tapauksia Suomessa oli todettu kuusi.

Mediamylläkkä viruksen ympärillä on ollut valtava, vaikka kuolleisuus – erityisesti Kiinan ulkopuolella – on ollut suhteellisen vähäistä. Suurin osa selviää taudista kuin konsanaan kausiflunssasta.

Maailmalla oli viime viikon lopulla löytynyt yli 80 000 tartuntaa, joista nelisen tuhatta Kiinan ulkopuolella. Viitisen prosenttia tartunnoista on ollut vakavia.

Suomessa oli viime viikon lopulla todettu kaksi koronavirustapausta. Kiinalaisturistin tauti Rovaniemellä on jo hoidettu. Viime viikolla todettiin tartunta Italiasta palanneella suomalaisella.

– Yleisöpalstalla ihmiset valittavat, ettei kerrota tarpeeksi. Minusta on aivan liikaakin kerrottu. Kun lehdissä on aukeamittain koronavirusta, sekin vain lisää ahdistusta, Peltola sanoo.

Terveysministeri Pekonen: Suomella hyvät valmiudet

Terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) mukaan Suomessa tautiin on varauduttu paremmin kuin monessa muussa EU-maassa. Suomessa on valmiudet jopa 400 000 ihmisen suojaamiseen.

Peltolan mielestä jo sen kuuluisi rauhoittaa mieliä.

– Suomen valmius ottaa vastaan näitä uusia tauteja on erittäin hyvä. On turha ottaa kapteenien murheita. Antaa ammattilaisten hoitaa tämä asia ja tiedotetaan, kun on jotain tiedotettavaa. Tällaisilla hallituksen ja pääministerin tiedotuksilla asiasta tehdään isompi kuin se on. Normaali kausi-influenssa tappaa tuhatkunta suomalaista vuosittain, Peltola sanoo ja haluaisi, että asiat pantaisiin oikeisiin mittasuhteisiin. 2000-luvun alun kohuttu sars-tautikin katosi vuodessa.

Vain kahdesti tauti on uhannut ihmiskuntaa vakavasti ja maailmanlaajuisesti.

– Musta surma 1300-luvulla, joka ei enää pääsisi aiheuttamaan suurta ongelmaa, ja se varsinainen mörkö eli espanjantauti, joka tappoi enemmän kuin ensimmäinen maailmansota. Mikään ei viittaa siihen, että tästä tulisi mitään uutta espanjantautia, Peltola toteaa.

3 kommenttia