Apu

Suomen hauraimmat on pian rokotettu – Näin rokotusten kattavuus on edennyt eri ikäryhmissä

Suomen hauraimmat on pian rokotettu – Näin rokotusten kattavuus on edennyt eri ikäryhmissä
Korona on vaarallisin ikäihmisille. Heistä suurin osa on jo rokotettu.
Julkaistu: 22.3.2021

Suomessa koronarokotukset ovat alkuvuoden aikana edenneet hiljalleen. Maaliskuun puolivälissä rokotteen oli saanut noin 600 000 ihmistä. Rokotusjärjestys on laadittu siten, että taudin pahimmassa riskiryhmässä olevat kansalaiset saavat rokotteen ensin, jotta covid-19-kuolemia voidaan ehkäistä mahdollisimman tehokkaasti.

Korona on ollut erityisen vaarallinen ikääntyneelle väestölle. Suomessa koronan kuolonuhreista 65 prosenttia on 80-vuotiaita tai vanhempia. Kuolleista 22,5 prosenttia on ollut 70–79-vuotiaita.

Lähde: THL / Tartuntatautirekisteri

Ikäihmiset ensin

Rokotusten kohdentaminen vanhempiin ikäryhmiin on edennyt suhteellisen tehokkaasti, sillä 80-vuotiaista ja heitä vanhemmista ensimmäisen rokoteannoksen oli maaliskuun puolivälissä saanut liki kaksi kolmasosaa. Koko maan rokotekattavuus oli tuolloin 10,7 prosenttia.

Suurimman riskiryhmän ikäluokissa on havaittu vain 5,6 prosenttia tartunnoista, mutta saman väestönosan osuus kuolemista on 87,5 prosenttia.

Kun riskiryhmät on kattavasti rokotettu, tautiin sairastuneiden kuolemantapausten määrä kääntyy laskuun. Sen jälkeen rokotukset voidaan laajentaa siihen väestönosaan, joka levittää tautia tehokkaimmin.

Sillöin myös kokonaistartuntamäärä alkaa hiljalleen pienentyä. Taudin leviämisen ehkäisemisessä on siis olennaista, että rokotukset etenevät nopeasti myös nuorempiin ikäluokkiin.

Kommentoi »