Näin kannattaa toimia, jos epäilet asunnossasi olevan hometta
Terveys ja hyvinvointi
Näin kannattaa toimia, jos epäilet asunnossasi olevan hometta
Nyt pyritään torppaamaan home kotona ja julkissa tiloissa. Terveet tilat 2028 tähtää julkisten rakennusten kunnon kohentamiseen.
Julkaistu 24.4.2018
Apu

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa rakennusten terveyshaittojen selvittämiseen ja poistamiseen liittyvästä lainsäädännöstä. Valtioneuvosto puolestaan on juuri käynnistämässä Terveet tilat 2028 -ohjelman, jonka keskiössä on pääasiassa julkiset rakennukset.

– Toisaalta hanke koskee myös oireilevien ihmisten hoitoa, joten siltä osin se tulee koskemaan kaikkia. Ohjelma jatkaa 2015 päättyneitä Hometalkoita, josta saatiin hyviä tuloksia, neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola Sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Vastuu rakennuksen kunnosta on rakennuksen omistajalla, Pekkola muistuttaa.

– Rakennuksen kuntoa tulee seurata säännöllisesti ja korjaustoimenpiteet tulee tehdä ajoissa. Ongelmia on kaiken tyyppisissä tiloissa usein siitä syystä, että niitä ei valvota eikä kunnosteta riittävästi.

Tärkeintä on rakennustekninen selvitys ja sitä tukevat mittaukset ja näytteidenotto.

– Mikäli kohteessa käytetään esimerkiksi homekoiraa, ei homekoiran havaintojen perusteella voi suoraan tehdä johtopäätöksiä vaurioista tai terveyshaitasta. Asiantuntijan pitää aina varmistaa havainnot virallisin menetelmin. Näiden menetelmien tulee olla validoituja, eli käytetään esimerkiksi laboratorioita, jotka ovat Eviran hyväksymiä.

Pekkolan mukaan päteviä asiantuntijoita ovat sertifioidut rakennusasiantuntijat, sisäilma-asiantuntijat ja kosteusvaurionkuntotutkijat, jotka auttavat ongelmissa eteenpäin.

Yksinkertaisin ohje sisäilmaongelmiin on ottaa yhteys pätevään sertifioituun asiantuntijaan, sillä tavalla pääsee oikeaa reittiä eteenpäin.

– Pätevä asiantuntija osaa arvioida rakennukseen liittyvät riskit ja haitat sekä toimet niiden poistamiseksi. Koulutetut asiantuntijat löytävät riskirakenteet, joista tulisi ottaa mikrobinäytteet. Koira voi toisinaan nopeuttaa tutkimuksia esimerkiksi isoissa rakennuksissa, sillä koira antaa hyviä vinkkejä näytteenottokohdista, Pekkola toteaa.

Rakennusalalla pyörii myös paljon helppoheikkejä, jotka voivat aiheuttaa todella pahoja ongelmia.

– Näiden korjausohjeita ei tule noudattaa, jos henkilöllä ei ole siihen liittyvää pätevyyttä, Vesa Pekkola varoittaa.

Kommentoi »