Apu

Itäväylältä pelastetulla joutsenella sittenkin surullinen kohtalo


Uutisoimme viime viikolla joutsenen hurjasta pelastusoperaatiosta Helsingin Kulosaaressa Itäväylällä.
Kuvat Antti Nikunen

Apu kertoi perjantaina 20.4. liljendalilaisen Henna Mäkisen sankariteosta. Mäkinen pelasti Itäväylälle autojen sekaan jääneen loukkaantuneen joutsenen nappaamalla sen kiinni paljain käsin. Voit lukea jutun oheisen linkin takaa:

Uskomaton sankariteko Itäväylällä: töihin matkalla ollut Henna pelasti loukkaantuneen joutsenen liikenteen keskeltä - "Toivottavasti työpaikka säilyy" - kuvat

Joutsen vietiin Korkeasaareen toipumaan. Siltä löydettiin aivotärähdys, ja sille annettiin nesteytystä ja kipulääkettä.

Tällä viikolla tiedustelimme joutsenen vointia Korkeasaaren tiedottajalta Mari Lehmoselta. Ikävä kyllä hänellä oli surullisia uutisia: joutsen oli jouduttu lopettamaan. Joutsenta viikonloppuna hoitanut villieläinsairaalan hoitaja kertoi tapahtuneesta näin:

– Viikonloppuna kutsuin paikalle päivystävän eläinlääkärin, kun joutsen ei varannut painoa oikealle jalalle. Tarkemmissa tutkimuksissa nilkasta löytyi sittenkin murtuma. Nilkka oli murtunut nivelestä ja olisi luutuessaan jäykistynyt käyttökelvottomaksi. Joutsen on raskas lintu, eikä pääse lentoon ilman molempien räpylöiden apua. Toisin sanoen lintu ei olisi enää selvinnyt luonnossa ja jouduttiin siksi lopettamaan.

Alle puolet vapautetaan luontoon

Joutsenen kohtalo ei ollut tavaton.

– Vuosittain noin 40 % Villieläinsairaalaan tuoduista eläimistä kuntoutuu ja vapautetaan luontoon, mikä on verrattain hyvä tulos myös kansainvälisesti. Luontoon eläin voidaan vapauttaa vain, mikäli on todennäköistä, että sillä on mahdollisuus selvitä luonnonvaraisena: se osaa hankkia itselleen ravintoa ja se ymmärtää väistää esimerkiksi ihmistä. Vapautuspaikka valitaan laji- ja yksilökohtaisesti, esimerkiksi entinen kotireviiri, parempi elinympäristö tai lajitovereiden levähdyspaikka, Lehmonen kertoo.

– Kaikki hoitolaan tuodut eläimet eivät hoidosta huolimatta selviä, tai ne joudutaan lopettamaan. Lopetettuja eläimiä toimitetaan Luonnontieteelliseen museoon ja Helsingin yliopistolle opiskelumateriaaliksi. Osa lintuvainajista osallistuu vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen koulutukseen. Poikkeustapauksissa joitakin tarhaoloihin sopeutuvia yksilöitä, joita ei pystytä palauttamaan luontoon, voidaan sijoittaa eläintarhoihin.

Julkaistu: 26.4.2018