Apu

Uskomaton sankariteko Itäväylällä: töihin matkalla ollut Henna pelasti loukkaantuneen joutsenen liikenteen keskeltä - "Toivottavasti työpaikka säilyy" - kuvat

1

- Toivon, että minulla on yhä työpaikka, mutta ehkä saan tämän syyn myötä vähän siimaa, hätään joutuneen joutsenen pelastanut Henna Mäkinen nauraa.
Teksti Selina Keränen
Kuvat Antti Nikunen, Samuli Isola, Henna Mäkisen Facebook

Avun toimitus havahtui perjantaina (20.4.) vähän ennen kahta siihen, että Naurissalmen sillalla Itäväylällä Herttoniemen ja Kulosaaren välissä makasi loukkaantunut joutsen. Liikenne oli jo ruuhkautunut pahasti, ja autot ohittelivat läheltä joutsenta niin, että vain höyhenet pöllysivät. Paikalla oli myös pari jalankulkijaa ja autosta noussutta, jotka yrittivät auttaa, mutta he eivät päässeet joutsenen luo jatkuvasti ohi ajavien autojen vuoksi.

Lintu ehti olla jo pahassa pulassa, sillä autot ajoivat todella läheltä.

Ennen kuin Avun työntekijät ehtivät toimia, joutsen sai kuitenkin apua. Asialla oli valkoisesta BMW:stä noussut nuori nainen, joka pysäytti autonsa niin, että se suojasi vasemmalla kaistalla olevaa joutsenta. Sitten nainen käveli enempiä empimättä joutsenen luo ja kaappasi sen takaapäin syliinsä. Tottunein ottein hän kantoi linnun autolle ja laittoi sen takakonttiin.

Paikalle ilmestyi ihmisiä, jotka yrittivät auttaa, mutta eivät päässeet linnun luo liikenteen vuoksi.

"Muutama lintu on tullut nähtyä"

Apu tavoitti pian pelastusoperaation jälkeen naisen, joka paljastui Liljendalissa asuvaksi Henna Mäkiseksi, 36.

- Joutsen on toimitettu Korkeasaareen, missä se tutkitaan, töihin matkalla ollut Mäkinen kertoi.

Henna Mäkinen

Hän paljasti myös, miksi hän uskalsi marssia niin rohkeasti ison ja pahimmassa tapauksessa pahastikin nokkaisevan linnun luo.

- Minulla on oma pieni kanala eli muutama lintu on tullut nähtyä, toki ne ovat olleet pikkuisen pienempiä, Mäkinen totesi rempseästi.

Hän kertoi ehtineensä sen verran vilkaista lintua, että se näytti olevan niin sokissa, että ei ehkä ehtisi miettiä, jos sen nappaisi nopeasti syliin.

- Se vain katsoi, että siinä tulee joku kumma kaveri. Topakka ote siipien ympäriltä yleensä vakuuttaa tipun. Sekin varmaan auttoi, että kun nostin sen ilmaan, paine jaloissa helpotti.

Linnun höyhenet vain pöllysivät, kun bussit ja rekat ajoivat vain senttien päästä.

"Totesin, että tuohon ei moni koske"

Linnussa ei ollut näkyviä vammoja, kuten avomurtumia.

- Nokassa oli naarmu, ja oikeaan takajalkaan oli varmaan sattunut.

Mäkisellä oli myös tuuria, sillä hän oli jo valmiiksi vasemmalla kaistalla.

- Satuin oikeaan aikaan oikealle puolelle. Ihmisiä oli siellä jalan, mutta laskeskelin että voin sen verran laittaa autoa linjalle, että pystyn turvallisesti blokkaamaan liikenteen.

Mäkinen nappasi linnun tottunein ottein.

Päätös piti tehdä nopeasti.

- Sen verran ehdin katsella, että liikenne hidastui, että edessä on jokin tilanne. Kun näin sen linnun, totesin, että tuohon ei kovin moni lähde koskemaan, se on saatava pois. Siinä ei ollut vaihtoehtoja, tilanne ei ollut muuttumassa turvallisemmaksi.

Mäkinen piti muutenkin yllättävässä tilanteessa päänsä kylmänä. Hän esimerkiksi tajusi laittaa linnun takakonttiin.

- Minun oli pakko laittaa se niin, että se olisi mahdollisimman liikkumatta. Muuten en olisi pystynyt ajamaan turvallisesti.

Mäkinen oli tilanteen sattuessa matkalla töihin Herttoniemen kiipeilyhallin Boulderkeskukseen eli BK Herttoniemeen.

- Toivon, että minulla on yhä työpaikka, vaikka olenkin vähän myöhässä. Ehkä saan vähän siimaa, kun porukka kuulee syyn, Mäkinen nauroi.

Joutsenen tila selvisi Korkeasaaressa: aivotärähdys

Korkeasaaren tiedottaja Mari Lehmonen päivitti joutsenen kunnon Avulle eläinlääkärin tarkastettua linnun.

- Joutsen saapui tänne poliisisaattueessa. Eläinlääkäri tutki sen ja kävi ilmi, että luita ei ole poikki. Raajat ja siivet toimivat, mikä on hyvä. Kyseessä oli aikuinen, mutta pieni ja alipainoinen joutsen. Se oli saanut päähänsä tällin eikä pystynyt kävelemään. Nokassa oli myös ruhje.

Korkeasaaressa uskotaan, että auto on töytäissyt joutsenta.

- Sillä oli aivotärähdyksen oireet; se oli sen verran päästään sekaisin, että ei oikein tiennyt, mikä maa, mikä valuutta.

Joutsen saa nyt lepoa ja rauhaa ja toiveissa on, että se tokenee koettelemuksistaan.

- Sille annettiin kipulääkettä ja nesteytettiin mahaletkulla suola-sokerilientä.

Lehmonen halusi myös lähettää kiitokset pelastajalle. Aikuisen joutsenen kaappaaminen syliin on rohkea teko.

- Joutsenet voivat olla vaarallisia, niillä on vahva nokka. Myös poliisit hoitivat tilanteen hyvin - on kiva, että he välittävät myös eläimistä.

Juttua muokattu 24.4. kello 9.28: Korjattu lääkäri eläinlääkäriksi.

Julkaistu: 20.4.2018