Matti Vanhanen: "Tämä on kolmas talo, jonka olen itse rakentanut" – Tältä näyttää verstas, jossa tehdään seuraavaksi saunan lauteita
Poliittinen koti
Matti Vanhanen: "Tämä on kolmas talo, jonka olen itse rakentanut" – Tältä näyttää verstas, jossa tehdään seuraavaksi saunan lauteita
2 mh+oh+k+kirjasto, 254 m², Lepsämä, Nurmijärvi. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen nikkaroi verstaassaan niin kirjahyllyjä kuin linnunpönttöjäkin.
1Kommenttia
Julkaistu 28.11.2022
Image

"Tämä on kolmas talo, jonka olen itse rakentanut. Ensi sijassa itse rakentamisessa on kyse rohkeudesta ryhtyä vaan tekemään. Olin koulu- ja opiskeluaikoina kesät töissä rakennuksilla, jossa tuli tehtyä kaikkea, jopa luonnonkivimuurausta. Se antoi perusluottamuksen.

Etsin oikeanlaista tonttia vuosikaudet. Sellaista, joka avautuisi länteen ilta-aurinkoon, olisi pellonlaidassa ja jossa olisi ehyt maisema. Kuutisen vuotta katsoin aktiivisesti ilmoituksia ja tutkin osayleiskaavaa, missä voisi olla sopivia paikkoja. Edellinen itse rakentamani talo oli samalla metsäalueella kilometrin päässä. Kaikki edelliset taloni ja lapsuudenkotini Espoon Lahnuksessa mahtuvat kartalla viiden kilometrin säteelle.

Verstas. Yksi talon piharakennuksista on verstas, jossa syntyy seuraavaksi lauteet pihasaunaan.

Talossa on maalämpö ja kaksi varaavaa tulisijaa. Joka aamu pyrin lämmittämään takan ja hellan kertaalleen. Yllättävän pienillä keinoilla saa sähkönkulutusta laskettua huomattavasti. Aurinkopaneeleille on myös paikka autotallin katolla, mutta annan kuumimman suhdanteen mennä ohi ennen kuin rupean kilpailemaan niistä muiden kanssa. Tontilla on puolitoista hehtaaria metsää, joka kasvaa varmaan 8–10 mottia puuta joka vuosi. Sen enempää eivät nämä uunitkaan vedä. Veikkaan, että olen hyvin lähellä hiilineutraalisuutta jo nyt. Kun aurinkopaneeleista pääsee myymään vähän sähköä, se on varmaankin saavutettu.

Yksi piharakennuksista on verstas, sellaiselle on aina käyttöä. Edellisessä talossa oli autotallin yhteydessä oma kolonsa. Seuraava iso työ täällä on pihansaunan lauteet. Edellinen oli metritavaralankusta tehty kirjahylly, joka on mitoitettu ovi- ja ikkuna-aukkojen mukaan. Viime vuodet ovat menneet tässä isommassa nikkaroinnissa, mutta tällä tontilla on puolitoista hehtaaria metsää, josta puuttuu pari-kolmekymmentä linnunpönttöä. Niitä tulee varmaan ensimmäisenä nikkaroitua, kun eduskuntatyö ensi keväänä loppuu."

Verstaan pöytä. Tämä pöytä on lapsuudenkodista asti kuulunut elämääni. Sen alkuperäisestä punaisesta reunaväristä otettiin väri tähän vajan lattiaan. Lattia on kuusilankkua, jonka olen itse käsihöylällä höylännyt. Kuvittelin että se oli kuivunut tarpeeksi, mutta ei ollut. Se vaatii hämmästyttävän paljon kuivumista, että se ei enää eläisi.

Poliittinen koti -palstalla kurkistetaan tunnettujen poliitikkojen koteihin.

1 kommentti