Apu

Asunnot käyvät kaupaksi myös syrjäseudulla – nyt liikkeellä on hyvätuloisia ostajia, joiden säästöt ovat jääneet käyttämättä

Asunnot käyvät kaupaksi myös syrjäseudulla – nyt liikkeellä on hyvätuloisia ostajia, joiden säästöt ovat jääneet käyttämättä
Asunnon ostajat etsivät nyt suurempia koteja. Mökkikauppa puolestaan on hieman hidastunut kahden vahvan kesän jälkeen.
Julkaistu: 14.9.2021

Asunnot ovat käyneet Suomessa kaupaksi myös korona-aikana. Julkisuudessa on kerrottu erityisesti suurten kaupunkien kuumista markkinoista. Asiantuntijan mukaan asuntokauppa käy myös pienemmissä kaupungeissa.

– Asuntojen kysynnän kasvu heijastelee kaikkialle Suomeen. Markkinoiden nousuvesi on nostanut suurimpien kaupunkien lisäksi muita alueita, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Hänen mukaansa asuntomarkkinoilla liikkuvat nyt omaa kotiaan ostavat hyvä- ja keskituloiset, joiden työllisyys on korona-aikana pysynyt tai parantunut.

Kuumana käyvää asuntokauppaa vauhdittavat matalat korot, valkokaulustyöläisten paranevat palkat ja korona.

Kansalaiset ovat kuluttaneet asumiseen, kun säästöjä ei ole voinut korona-aikana käyttää matkustamiseen, ravintoloissa käymiseen tai kulttuuriin.

Helsinki on menettänyt asukkaita ympäryskunnille

Pääkaupunkiseudulla erityisesti kehyskunnat, kuten Tuusula, Järvenpää ja Sipoo, ovat keränneet ensimmäisen vuosipuoliskon aikana muuttovoittoa, ja Helsingin asukasmäärä on pienentynyt. Asunnon ostajat etsivätkin suurempia koteja. Vaikka pahin koronakriisi jo hellittäisi, monissa ammateissa etätyö jatkuu.

Asuntojen hinnat kuitenkin edelleen nousevat Helsingissä.

Hypon asuntojen hintaennuste povaa tälle vuodelle kolmen prosentin kasvua koko maahan ja pääkaupunkiseudulle jopa 5,5 prosentin kasvua.

Asuntokauppa on Brotheruksen mukaan käynyt erityisen vilkkaana pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella, mutta myös Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla asuntojen hinnat ovat kohonneet. Lapissakaan ne eivät ole laskeneet, vaikka kansainvälinen matkailu on kärsinyt.

Asuntojen hinnat ovat jatkaneet laskuaan korona-aikanakin Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Siitä huolimatta Suomessa ei ole alueita, joilta asuntoa ei kerta kaikkiaan saa kaupaksi.

– Myymättömät asunnot ovat yksittäistapauksia. Monesti kauppa on hinnasta kiinni, Brotherus sanoo.

Korjausvelka heikentää asuntokaupan edellytyksiä

Taloyhtiöstä, jossa on paljon korjausvelkaa, voi olla vaikea myydä asuntoa. Mutta vaikka isoja perusparannuksia olisi yhtiöön tulossa ja asunto kulunut, on ainakin tonttimaalla arvoa.

Maanmittauslaitoksen mukaan mökkikauppaa on tehty tämän vuoden alkupuoliskolla vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kova kysyntä on nostanut hintoja edelleen.

– Mökkikaupassa on ollut kaksi historiallisen vahvaa kesää.

Brotherus muistuttaa, että mökkeily on erityisesti yli 60-vuotiaiden harrastus. Pienempien, nuorten ikäluokkien pitäisi olla mökkeilystä vielä innostuneempia, jotta mökkikauppa jatkuisi vilkkaana.

Vaikka asuntoja ostetaan nyt vilkkaasti, vielä enemmän kodeissa remontoidaan ja laajennetaan.

– Pihaterassien rakentaminen on ollut viime aikojen hitti, sanoo Brotherus.

Kommentoi »