Näillä vinkeillä matkailet eettisesti ja ekologisesti
Matkailu
Näillä vinkeillä matkailet eettisesti ja ekologisesti
Vastuullinen matkantekijä liikkuu ympäristöystävällisesti ja osaa olla jokaisessa maassa maan tavalla.
Julkaistu 8.6.2016
Apu

Maailman kaikki kolkat ovat nykyään saavutettavissa, mutta millä hinnalla? Jokainen lentomatkustaja jättää hiilijalanjäljen, ja jokainen turisti kuluttaa matkustuskohteen luonnonvaroja, vaikka tuokin maahan rahaa.

Ekologinen matkustaminen keskittyy mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen jättämiseen ja säästeliääseen luonnonvarojen kulutukseen. Sesonkiaikojen ulkopuolella matkustaminen tasoittaa turismin vaikutuksia.

Ekologisen matkailun ohjeet ovat yksinkertaiset, kun niistä ottaa selvää ja näkee vähän vaivaa.

Helpoin tapa säästää luontoa on lentää vähemmän. Pikapyrähdysten sijaan lennä harvemmin ja ole perillä pidempään. Monta vaihtoa vaativat halpalennot ovat luonnon kannalta huonoin vaihtoehto. Nousut kuluttavat eniten polttoainetta, siksi yksi suora lento on aina paras vaihtoehto. 

Mitä uudempi lentokone, sitä vähemmän se saastuttaa. Lentojen päästöjä voi hyvittää vapaaehtoisilla lentomaksuilla, joita monet yhtiöt tarjoavat. Päästöjen kompensoinnissa vastineeksi aiheutetuista päästöistä rahoitetaan päästöjä vähentäviä hankeita toisaalla. Rahoitettavilla päästövähennyshankkeilla on tarkoitus tuottaa yhtä suuret päästövähennykset kuin toiminnalla on aiheutettu. 

Yksinkertaisimmillaan esimerkiksi lentoliikenteestä aiheutuvat hiilidioksiditonnit lasketaan, ja istutetaan päästöjen kompensoimiseksi puita, joiden lasketaan sitovan saman määrän hiilidioksidia tiettynä aikana.

Lähimatkailu on aina paras vaihtoehto. Junalla matkustaminen on lentämistä ekologisempi valinta. Perillä pyöräily ja julkinen liikenne kuormittavat ympäristöä vähemmän kuin yksityisautoilu.

Vastuullinen matkailija valitsee hotellin, jolla on ympäristösertifikaatti. Hotellin lakanoita ja pyyhkeitä ei tarvitse vaihtaa päivittäin. Monissa hotelleissa onkin ohjeet siitä, miten ilmaiset pärjääväsi samoilla liinavaatteilla. 

Vedellä ei pidä lotrata. Kylpyyn kuluu aina enemmän vettä kuin nopeaan suihkuun. Sammuta hotellihuoneen valot ja tv, kun lähdet ulos huoneesta. Ilmastointiakaan ei ole syytä jättää yksikseen päälle.

Roskat pitää lajitella ja kierrättää, jos se on mahdollista. Monissa kohteissa mahdollisuutta ei ole. Muovipullojen ostamista kannattaa kutienkin välttää. Jos hanavesi ei ole juomakelpoista, osta hotellihuoneeseesi mielummin iso vesitonkka, joista voi matkan aikana täyttää juomapullon.

Esimerkiksi Intiassa ja monissa Afrikan maissa kierrätystä tai koko jätehuoltoa ei ole saatu toimimaan ekologisesti. Näissä maissa on syytä miettiä jokaisen uuden muovipullon ostamista. Muovikassien sijaan pakkaa ostoksesi kangaskassiin.

Kunnioita paikallista luontoa. Luonnon- ja kansallispuistoissa vieraillessasi valitse kohde, jossa kiinnitetään huomiota luonnollisen ekosysteemin ylläpitämiseen. 

Noudata ohjeita: kansallispuistoissa ei saa ruokkia eläimiä, eikä koskea niihin. Mieti, haluatko kannattaa eläintarhaa, jossa eläimillä on ala-arvoiset olot. Sukellusmatkalaisten on syytä tietää, että koralleja ei saa koskettaa eikä vahingoittaa.

Eettinen matkailija ottaa huomioon paikalliset olosuhteet, tavat ja uskonnolliset perinteet, jotka kannattaa selvittää ennen matkalle lähtöä.

Kohdemaan kulttuuria ja tapoja kunnoittava matkailija osaa pukeutua sopivasti. Paljastava pukeutuminen on monissa maissa epäsopivaa, alastomuus tabu.

Älä anna rahaa kerjäläisille äläkä hyväksikäytä köyhyyttä. Valokuvia ei saa ottaa ilman lupaa. Jos paikalliseen käytäntöön kuuluu maksaa kuvista, niistä maksetaan.

Suosi lähiruokaa ja paikallisia palveluja. Se on ekologista ja tukee työllisyyttä. Parhaat makuelämyksetkin saa yleensä paikallisista ravintoloista kansainvälisten ravintolaketjujen sijaan. 

Muista antaa tippiä, se on iso osa paikallisten toimeentuloa! ●

Vastuullisen matkailijan muistisäännöt

- Valitse suorat lennot ilman välilaskuja.

- Vältä kaukomatkoja ja valitse kohteet mahdollisimman läheltä.

- Valitse ympäristösertifioitu hotelli tai vuokraa talo tai huoneisto.

- Suosi lähiruokaa, paikallisia ravintoloita ja palveluita. Vältä all inclusive -hotelleja.

- Käytä julkista liikennettä, junia ja busseja aina kun mahdollista.

- Älä vaihdata liinavaatteita päivittäin.

- Sammuta valot ja ilmastointi, kun lähdet huoneesta.

- Säästä vettä, älä ota pitkiä suihkuja.

- Kompensoi lentosi hiilidioksidipäästöt.

Lähde: Travellink

Lähteet Heidi Kalmari – Kati Kelola, Vastuullisen matkailijan 

käsikirja (Mondo 2009), Kilroy, Pallontallaajat.net, Lentomaksu.fi.

Teksti Liisa Talvitie, kuva iStock

Kommentoi »