Näillä vinkeillä maailmanympärimatkastasi tulee sujuvampi ja säästät rahaa
Matkailu
Näillä vinkeillä maailmanympärimatkastasi tulee sujuvampi ja säästät rahaa
Suunnitteletko maailmanympärimatkaa? Kokosimme sinulle tärkeimmät neuvot, joiden avulla teet onnistuneen matkan.
Julkaistu 20.3.2018
Mondo

Varaa tarpeeksi aikaa - kyseessä on elämäsi matka

Maailmanympärimatkalla aika on arvossaan. Reissu tulee sitä hintavammaksi, mitä enemmän päiviä siihen käyttää, mutta toisaalta liian nopea matka tuntuu hätiköidyltä. Ei kannata pakata suunnitelmaa liian tiiviiksi, sillä silloin yksikin myöhästyminen lennolta voi koitua hyvin kalliiksi. Moni matkan tehnyt myös sanoo, että rauhallinen aikataulu on avuksi.

Esimerkiksi Star Alliancen maailman­ympärilipun minimi­aika on kymmenen päivää, mutta niin nopea reissu tarkoittaisi vain kiirehtimistä kentältä toiselle. Monet käyttävät aikaa muutamia kuukausia: Jules Vernen kirjan vanha ajatus maailmanympärimatkasta 80 päivässä on yhä hyvä ohjenuora. Suosituksi on tullut myös käyttää matkaan kokonainen välivuosi.

Lennot maailman ympäri maksavat yleensä 2 500–3 500 euroa. Halvemmallakin pääsee seuraavilla vinkeillä. Jos majoitus vie keskimäärin 60 euroa yössä, kahden kuukauden peruskustannukset ovat 6 000–7 000 euroa.

Tutki lentoallianssien ­lipputarjoukset

Suuri osa lentoyhtiöistä kuuluu johonkin kolmesta isosta allianssista: Stariin (staralliance.com), Oneworldiin (oneworld.com) tai SkyTeamiin (skyteam.com). Allianssit tarjoavat maailman­ympärimatkoja erilaisilla reiteillä ja pysähdysten määrillä, käyttäen omien yhtiöidensä lentoja.

Allianssien tarjoukset ovat joskus erittäin hyviä. Niissä piilee yksi miinus: maailman­ympärilippujen tarkat ehdot.

Esimerkiksi Oneworldilla reittiin pitää kuulua vähintään kolme maanosaa siten, että niistä jokaisesta voi lähteä vain kerran. Valtameret saa ylittää niin ikään vain kerran. Suurin osa vaatimuksista on tosin niin käytännöllisiä, että ne toteutuvat miltei itsestään.

Kokoa reittisi itse

Usein paras matka syntyy kokoamalla se alusta loppuun itse. Se vaatii vain kärsivällistä perehtymistä vaihtoehtoihin. Kannattaa aloittaa tutkimalla matkayhdistelmiä lentovertailusivustoilla.

Huomaa, että sivustoista esimerkiksi Supersaver (supersaver.fi) ei salli kuin yhden välipysäkin ja Kayak (kayak.com) viiden lennon yhdistelmän, kun taas BootsnAllin Indie-sivu (indie.bootsnall.com) antaa hakea peräti 25 eri lennon kombinaation.

Ennen matkan ostoa on hyvä varmistaa, ovatko samojen lentojen hinnat halvempia lentoyhtiöiden omilla nettisivuilla. Moni yhtiö alkaa myydä lentoja 11 kuukautta etukäteen.

Käytä sovelluksia suunnittelun tukena

Hermoja ja euroja voi säästää kokeilemalla eri reittejä sovelluksessa, joka on luotu perättäisten lentojen varaamiseen. AirTreks (airtreks.com) on tehty juuri maailman­ympärimatkan kokoamiseen, ja sovellus voi olla hauskakin apu suunnittelussa.

Esimerkiksi matka Pariisista Moskovaan, sieltä Bangkokin ja Shanghain kautta Los Angelesiin, edelleen Peruun ja sen jälkeen Madridin kautta takaisin Pariisiin, maksaa noin 1 800 euroa. Jos mukaan lisää Afrikan mantereen käymällä vaikka Marrakechissa, hinta pysyy noin 2 000 eurossa.

Valitse suuria risteysasemia

Suurten keskusten lentokenttien kautta kuljettaessa hinnat ovat usein halvempia. Jos Lontoo, Pariisi, Chicago, Dubai, Peking ja Tokio sopivat suunnitelmaan, niissä käymällä voi säästää rahaa.

Myös lähtöpaikka kannattaa valikoida. Jos maailman­ympärilipun startti­paikka on isompi kaupunki kuin Helsinki, voi lentojen kokonaishinta laskea, vaikka ostaisi sitten erikseen liput Suomesta lähtöpaikkaan.

Reissaa myös maata pitkin

Maailman kokee toisin junalla tai bussilla liikkuessa kuin lentämällä. Maata pitkin matkustaminen on aika usein paljon halvempaa kuin lentäminen, ja pitkillä etapeilla säästää, jos yöpyy junassa tai bussissa. Venäjällä ja Itä-Euroopassa pitkät junamatkat ovat edullisia ja kohtalaisen mukavia, samoin yöbussireissut Aasiassa.

Kommentoi »