Apu

Naali palasi Suomeen pesimään – Enontekiöllä syntyi kolme poikasta – Edellisen kerran Suomessa syntyi naalipesue 1996

Naali palasi Suomeen pesimään – Enontekiöllä syntyi kolme poikasta – Edellisen kerran Suomessa syntyi naalipesue 1996
Naali eli napakettu on Suomen uhanalaisin nisäkäs. Se metsästettiin lähes sukupuuttoon 1900-luvun alkuun mennessä. Poikkeuksellinen paluu on pitkäjänteisen suojelutyön saavutus.
Julkaistu: 1.9.2022

Naalin pesinnästä on tehty havainto Lapin Enontekiön tunturialueella. Naalipariskunnalle syntyi kesällä kolme poikasta. Viimeksi pesue on tavattu Lapissa vuonna 1996. On erittäin harvinaista, että laji, joka on pesinyt Suomessa viimeksi yli 25 vuotta sitten, palaa takaisin, WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen kertoo.

Naalin paluu ei ollut sattumaa. Sen suojelutyöstä vastaa Metsähallitus, ja WWF on avustanut sitä. Naali on ollut pitkään äärimmäisen uhanalainen laji Pohjolassa.

– Tällä hetkellä Pohjoismaissa elää noin 450 aikuista yksilöä. Pahimmillaan niitä oli enää ainoastaan sata, Tolvanen kertoo.

Jo runsaan kymmenen vuoden ajan Ruotsista ja Norjasta on saatu merkkejä siitä, että naalikanta elpyy. Siksi Suomessakin ryhdyttiin toimeen. Tolvasen mukaan suojelutyön tarkoitus on ollut auttaa naali palaamaan pesimään Suomeen. Välitavoitteena oli ruokinta-asemien ja riistakameroiden avulla selvittää, liikkuuko naaleja Suomessa ylipäätään.

– Nykyisin meillä liikkuu vuosittain 10–20 naalia tunturialueilla. Aiemmin niistä on ollut vain vähän havaintoja. Jatkossa meillä on mahdollisuus pystyttää lisää ruokinta-asemia juuri niille paikoille, missä naalit viihtyvät.

WWF on osallistunut suojeluun rakentamalla ja ylläpitämällä naalien ruokinta-­asemia ja riistakameroita. He ovat myös kouluttaneet vapaaehtoisia tekemään pesäpaikkojen maastotarkistuksia.

– Onnistuminen pitkäjänteisessä suojelutyössä tuntuu valtavan ilahduttavalta. Tällainen hyvä uutinen luo uskoa luonnonsuojelutyöhön ja tuo toivoa ilmastoahdistuksen ja luontokadon tuomaan toivottomuuden ilmapiiriin, Tolvanen kertoo.

Hän muistuttaa, että hyvistä uutisista huolimatta ilmastonmuutos on valtava uhka koko tunturiluonnolle.

– Jotta naali ja muut pohjoiset lajit voidaan säilyttää, ilmastonmuutos on pidettävä aisoissa. Jos menetämme tunturipaljakan, naaleilla ei ole mahdollisuutta kiivetä korkeammalle tai pohjoisemmaksi.

Artikkelin aloituskuvan naali on kuvattu tarhakasvattamolla Norjassa.

Kommentoi »