Muumioiden salaisuudet paljastuvat – Tällaista oli elämä ja kuolema muinaisessa Egyptissä
Puheenaiheet
Muumioiden salaisuudet paljastuvat – Tällaista oli elämä ja kuolema muinaisessa Egyptissä
Tietokonekuvaus paljastaa, millaisessa kunnossa muumiot olivat eläessään. Naisella ja tytöllä on useita kaulakoruja ja tytöllä hiusneula. Muumiot ajoitettiin rooma­laiselle kaudelle 30 eaa.–395 jaa.

Kaksi yli 400 vuotta sitten löydettyä muumiota paljastivat salojaan, kun arkeologit pääsivät tutkimaan niitä tietokonekerroskuvauksella eli CT-­kuvauksella.

Nämä muumiot sekä yksi Egyptissä näytillä oleva muumio ovat ainoita säilyneitä niin sanottuja muotokuvamuumioita.

Vainajia ei asetettu arkkuun, vaan laudan päälle ja käärittiin kankaaseen sekä käärinliinaan. Kokonaisuus vuorattiin kipsillä ja koristeltiin kullalla ja kokovartalomuotokuvalla.

Kaksi muumiota on kulkeutunut kauas Egyptin Saqqaran hauta-alueelta, josta ne aikanaan löydettiin. Alueelle pyhiinvaellusmatkan tehnyt italialainen säveltäjä Pietro Della Valle kuljetutti muumiot Roomaan vuonna 1615.

Muumiot päätyivät Rooman kautta Saksaan

Muumiot vaihtoivat useaan otteeseen omistajaa ja päätyivät lopulta Saksaan Dresdenin taidekokoelmaan, jossa ne röntgenkuvattiin 1980-luvulla. Nyt tehdyt CT-kuvaukset paljastivat muumioista uusia asioita, kertoo Live Science -lehti.

Ilmeni, että 25–30-vuotiaana kuollut mies oli pituudeltaan noin 164 senttiä. Miehen katkenneiden luiden syyksi epäillään sitä, että joku olisi poistanut muumion kääreet sen löydön yhteydessä.

Nainen, joka oli kuollut 30–40-vuotiaana, oli 151-senttinen. Hänen toisessa polvessaan oli pitkälle edennyt nivelreuma.

Saqqarasta Egyptistä vuonna 1615 löydetyt miehen ja naisen muumiot. Oikealla CT-kuva naisen muumiosta paljastaa muun muassa ­helmet tämän kaulassa ja käärinliinat, joilla ruumis on verhottu.

Kasvain selkärangassa

17–19-vuotiaana kuolleen tytön selkärangasta taas löytyi kasvain. Ainakin tyttö oli haudattu sisäelimineen. Naisella ja tytöllä on useita kaulakoruja ja tytöllä hiusneula. Muumiot ajoitettiin rooma­laiselle kaudelle 30 eaa.–395 jaa.

Vainajien mukaan oli laitettu esineitä kuolemanjälkeistä elämää varten. Kolikot on ilmeisesti tarkoitettu maksuksi manalan lautturi Kharonille, jotta tämä ­kuljettaisi sielun Styks-joen yli Haa­deksen valtakuntaan. Ilman kolikkoa ­vainaja joutui vaeltamaan joen varrella sata vuotta.

Mies- ja naismuumio ovat esillä Dresdenin taidekokoelmassa ja tyttömuumio Egyptin antiikkimuseossa Kairossa.

Kommentoi »