Mustavalkoinen juliste
Puheenaiheet
Mustavalkoinen juliste
Kipakkaa keskustelua rotuerottelusta.
Julkaistu 22.2.2012
Apu

Etelä-Afrikassa on jo kuukauden päivät käyty kipakkaa keskustelua rotuerottelusta. Me saatamme luulla, että tuo ei ole uutinen eikä mikään, mutta tosiasiassa Etelä-Afrikan alkavaa syksyä ravistelee poikkeuksellisen kiivas rotukeskustelu.

Kohun takana on Democratic Alliance Students Organisation eli Demokraattisen liiton opiskelijajärjestö Daso. Sen kampanjajulisteessa valkoinen mies ja musta nainen syleilevät toisiaan. Julisteessa lukee ”In OUR future, you wouldn´t look twice” eli vapaasti käännettynä: ”MEIDÄN tulevaisuudessa et katsoisi kahdesti.”

Kampanja on kohdistettu etupäässä yliopistojen opiskelijoille, ja sillä pyritään herättämään keskustelua rotuasioista.  ”Valitsimme kohderyhmäksi opiskelijat, sillä he ovat huomisen johtajia ja heillä on valmiuksia keskustella haluamastaan tulevaisuudesta”, Democratic Alliancen nuorisojohtaja Makashule Gana sanoi eteläafrikkalaisen iMaveric-nettilehden haastattelussa.

Kuten arvata saattaa, kampanja ei tietenkään jäänyt yliopistoalueen aitojen sisälle, vaan se aiheutti varsinaisen myrskyn Twitterissä ja Facebookissa. Kampanjaa vastaan hyökättiin monilta eri tahoilta monin eri syytöksin.

Jotkut paheksuivat sitä, että pariskunta on kuvassa alasti. Toiset taas sitä, että kuva yllyttää rotujen sekoittamiseen. Joidenkin mielestä julisteessa pitäisi olla musta mies ja valkoinen nainen.

Kampanjasta vastaavat ovat saaneet kuulla kunniansa, koska moni kokee, että juliste on vain kömpelö yritys kalastella ihmisiltä vihaisia reaktioita.

Poliittisimmat paheksujat ovat närkästyneitä siitä, että Daso yrittää kampanjan avulla omia itselleen rasismistavapaan tulevaisuuden, vaikka rotujen välinen tasa-arvoisuus on mukana monen muunkin nuorisojärjestön ja puolueen ohjelmassa.

Paheksuntaa on tullut sekä valkoisilta että mustilta, mutta se ei ole ollut Dason edustajille yllätys.

”Etelä-Afrikka on yhä polarisoitunut rotukeskustelussa. Tärkeintä on, että asiasta puhutaan. Olemme saavuttaneet kampanjan avulla sen, mitä lähdimme hakemaan. Emme voi piiloutua ja teeskennellä, että rodulla ei ole merkitystä”, Gana kommentoi iMaveric-lehdelle.

Etelä-Afrikan presidentti Frederik Willem de Klerk kumosi apartheidin lakeja koko 90-luvun alun.

Vuonna -94 maassa järjestettiin ensimmäiset vapaat vaalit ja presidentiksi valittiin Nelson Mandela.

Kommentoi »