Mondo

Muotoilijan Pariisi


ARKISTON KÄTKÖISTÄ. Ah, Paris! Kaupungissa asuva muotoilija Linda Bergroth kertoi meille omat suosikkinsa. Käy ainakin näissä seuraavalla Pariisin-lomalla!
Kuvat Anna Salmisalo

RAVINTOLA Michelin-kilvoittelun sijaan uudet ravintolat keskittyvät nyt konstailemattomaan ja edulliseen ruokaan. Koska ravintoloitsijat halua­vat itsekin nauttia vapaa-ajasta, monet paikat ovat auki vain tiistaista perjantaihin. Yksi kantapaikoistani on boheemi ja rento Bones (www.bonesparis.com), Au Passagessa maineensa rakentaneen James Henryn ensimmäinen oma ravintola. Salin puolella on kiinteä menyy, baariin pääsee syömään ilman varausta. Maista Sebastian Riffaultin Sancerre-luomuviinejä!

KAHVILA Pariisissa on maailman kauneimmat kahvilat, mutta itse kahvi on usein kammottavaa. Marais’n kaupunginosassa parhaan kahvin saa Broken Arm -kahvilasta (www.the-broken-arm.com), jonka yhteydessä on myös konseptikauppa. Valoisa, kauniit vaneriseinät ja rönsyileviä huonekasveja.

BAARI Kaupungissa on valtavasti uusia cocktail­paikkoja. Americana-tyyliset Candelaria (www.candelariaparis.com) ja Le Mary Celeste (www.lemaryceleste.com) ovat hauskoja, mutta juomien puolesta suosikkini on lähistöllä sijaitseva pikkuruinen Entrée des Artistes (8 Rue de Crussol). Kun paikka avattiin, kävin ystävieni kanssa siellä varmuuden vuoksi joka päivä. Olin vakuuttunut, ettemme mahdu enää sisään, kun maine leviää. Paikka on onneksi hieman piilossa ja säilynyt tunnelmallisena.

KAUPPA BHV-tavaratalon (www.bhv.fr) kellarissa sijaitseva rautakauppa on taivas rakentamisesta ja nikkaroinnista kiinnostuneelle. Sieltä löytyvät helat, ruuvit ja pultit, joita muualta on vaikea saada. Löydän joka päivä syyn mennä BHV:hen.

LEFFATEATTERI Pariisissa on valtavasti pieniä independent-leffateattereita. Yksi ihmeellisimmistä on 7. kaupunginosassa sijaitseva La Pagode (www.etoile-cinemas.com). 1800-luvun lopussa rakennettu palatsimainen sali ja japanilainen puutarha olivat Bon Marché -tavara­talon johtajan lahja vaimolleen.

SALAISUUS Sisäpihalla sijaitseva Alaïan varastomyynti (18 rue de la Verrerie) on paikka, josta harvat muotia seuraavatkaan tietävät. Galerie Azzedine Alaïan vieressä sijaitseva liike on satunnaisesti auki. Myynnissä pariisittarien himoitsemia kenkiä ja vaatteita edellisiltä se­songeilta huomattavin alennuksin. Pariisin muotiviikoilla kansainväliset vieraat tyhjentävät koko myymälän. 

Julkaistu: 23.12.2013